Friday, July 8

Love a guy that love his love's love

Ini entry dewasa dan agak panjang , harap maklum .

Dulu ghua ada beberapa teman rapat berjantina gadis . Kami rapat sehingga boleh cerita masalah peribadi tanpa ada rasa 'love connected' ataupun 'sexual connected' , setidak-tidaknya pada ghua .

 Pada satu ketika , seorang dari teman ghua beritahu yang beliau tidak suka susuk tubuh beliau kerana mempunyai payudara yang agak KeciK . Mula-mula ghua tersentak dengan kenyataan itu tapi masa tu ghua muda lagi , mana tahu nak cakap apa , kang salah cakap , naya . Ghua dengar saja lah tanpa berikan sebarang kata .
 
Selang beberapa masa , ada pula teman yang lain beritahu yang beliau inginkan tubuh ramping , ada yang inginkan badan agak berisi dan ada juga yang inginkan tubuh cekeding . Well , masa ni ghua dah selang beberapa besar tapi masih enggan membuat apa-apa kenyataan .

Baru-baru ni ada dua tiga kes yang kembali membuka fail 'tubuh badan yang dibenci' . Maka , sebagai lelaki yang sudah layak berumahtangga , ghua ingin kongsi sedikit pendapat tentang isu ini .


Bila Menulis Secara Maya

Selamat Hari Malaysia. Bermula 16 September 2010, sambutan Hari Malaysia menjadi cuti umum. Sambutan pertama setelah mendapat cuti umum itu dilangsungkan di Dataran Merdeka, Kota Kinabalu Sabah. Itu hanya intro. Kali ini saya nak tulis tentang penulisan secara maya.

Apabila menulis, walaupun menulis secara tidak rasmi di blog, facebook, twiter atau laman web pribadi, setiap orang di Malaysia sebenarnya perlu mematuhi beberapa perkara. Pematuhan ini sama seperti pematuhan yang perlu dilakukan oleh setiap penulis tanpa mengira genre yang diceburi (penulisan ilmiah, rencana popular, karya sastera dan sebagainya). Perkara yang sangat perlu dipatuhi setiap orang apabila menulis adalah;


behind therosputih


salam semua....lama sungguh aku tak bersiaran kat sini, satu je alasan utk semua yang berlaku dalam hidup aku, masalah jiwa yang melampau di samping terlalu mengejar due date tugasan....

walau apa yang berlaku, life must go on...

kat sini aku nak talking2 empty about life must go on...aiyyak....my english beri the broken la....


Rasa Macho bila Merokok?

Sekarang ni, merokok macam dah jadi trend. Bukan sahaja lelaki ketagih narkotin tu, perempuan pun dah jadi makin hebat. Dah merokok secara terang-terangan di khalayak ramai. Tanpa silu. Tak rasa bersalahpun.

 

Betul ke orang kata (orang yang merokoklah kata), bila merokok mereka lebih nampak macho. Ada gaya. Stylo. Ikut peredaran zaman? Betul ke orang kata, kalau tak reti merokok maka kita akan digelar jakun, prak, ulu,  dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya?

Bagus sangat ke merokok? Sedap sangatkah telan asap dan segala bagai narkotin tu? Padahal kita semua dah tahupun manfaat rokok. Kalau kita beritahu perokok “merokook tu bahayakan kesihatan…” dia orang memang dah sedia tahu. Cakap pun tak guna. Bagi yang belum tahu, bolehlah baca entri yang pernah saya tulis tentang ni di Siapa yang lebih kau sayang?.