Thursday, May 26

Week 03- A picture of you and your friends

Assalamualaikum.

Cabaran minggu ketiga, kena letak gambar dengan kawan-kawan.


Berjuang Melawan Takdir: Aku Kian Merelakan Kepergianmu

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera



Aku ada seorang kawan
katanya “Kaulah sahabat aku dunia akhirat”
bodohnya aku sangat percaya
manakan tidak
setiap kali dia pulang ke kampung
datangnya bersama buah tangan
kalaupun tidak keropok lekor
sekurang-kurangnya keropok keping
yang sedap
kala memasak juadah istimewa
aku tidak terkecuali dapat merasa
kesedapan masakannya
atau masakan bondanya
dan dia sentiasa hadir waktu gembiraku
sentiasa ada
saat aku ketawa
sentiasa di sisi mengharung waktu ceria


Kalau aku 'kaya'



Kalau aku kaya, aku mahu beli jam DKNY seramic yang berharga 175pound itu, dicampur didarab harga Ringgit Malaysia nya RM875. Hanya kerana satu jam tangan aku rela. Dan aku juga mahu handbag DKNY, dan kalau boleh disertakan wangian Fresh Blossom atau Be Delicious DKNY mungkin akan lebih mengasyikkan. Teruskan bermimpi, sebab kenyataannya ia hanya lah sebuah KALAU.

'Kalau' itu akan terus kekal sebagai 'kalau' sekiranya kita tidak selitkan dengan usaha yang setimpal. Macam mana nak kaya kalau hidup asyik mengeluh. "Arghh, penat belajar!" "Penat kerja!" dan "Aku penat berdoa!". Hidup mahu kaya tapi malas belajar bersungguh-sungguh. Bak kata Sepah "Nak ni student tapi stupid nak..."  Orang yang berjaya, orang yang kaya, mereka itu punya ilmu. Dan nak dapatkan ilmu bukan senang, kena rajin belajar. Ye dak? Jadi kesimpulannya belajar jangan tak belajar!