Monday, May 16

Tips : Antara perkara yang anda perlu tahu sebelum memakai contac lens


Salam semua..bertemu lagi bersama jaa :D
sebagai seorang yang telah memakai contact lens lebih setahun, jaa nak bagi beberapa tips kepada sesiapa sahaja yang baru nak belajar atau mula-mula nak cuba pakai contact lens ni, semoga bolehla membantu korang yee..


  • kalau nak beli contact lens,pastikan beli yang elok,yang disarankan oleh doktor..jangan main redah aci tak aci je beli..baik beli kat kedai,lebih selamat sebab kadang-kadang beli online yang atau mana-mana sale yang kita tak tahu kualitinya bahaya jugak..xpe berbelanja lebih sedikit,janji mata ok..nak kena infection??haaa...mencegah lebih baik dari mengubati xD


  • perkara paling penting la ialah kebersihan..pastikan tangan tu bersih,basuh biar cuci-cuci dulu baru boleh main dengan mata..jangan main redah je,tangan bekas main pasir ke,lepas makan sambal belacan ke..mak oii..tu namanya nak merosakkan mata..tapi basuh tu xpayahlah nak guna sabun banyak-banyak sampai satu bekas kan..xelok jugak nanti bahan kimia tu masuk juga xelok untuk mata kita..