Friday, April 29

anda bukan guru? baca ini


kali ni, aku nak kongsi pengalaman aku berkaitan perbuatan memperlekehkan sesuatu, seseorang dan sebagainya...key word dia, perlekeh...tak kisahlah perlekeh hape pun...

tatau maksud perkataan perlekeh? sekeh tau? huh...yang penting, perlekeh ngan sekeh tu dua entiti yang berbeza...perlekeh ni merujuk kepada perbuatan memperkatakan tentang sesuatu perkara tanpa menggunakan bukti2 yang kukuh lagi sahih...

ari isnin lepas, aku yang masih lagi mengalami kesakitan di bahagian belakang, plus ngan demam, plus ngan muntah darah, terpaksala aku ke klinik, amek ubat pape yang patut, takut sakit getting worse, susah, takde orang nak jaga kita, terpaksala jaga diri sendiri kan....thanks kat kawan aku sebab sudi drivekan aku ke klinik...


"aku ni pun entah betul entah tak"


Kami bersembang seketika di hadapan wad-wad pesakit sementara menunggu doktor untuk datang dan review beberapa pesakit untuk hari itu. 4 minggu di bahagian gastroenterology dan endocrine banyak memberi pengalaman berharga, namun aku yakin, aku akan lebih teruja di sini, di wad psychiatry. 

Semasa menunggu, kami sempat bersembang dengan beberapa pemuda arab, yang sekali imbas nampak normal, nampak biasa, nampak sihat tiada masalah. Namun kami tetap rasakan, mereka ini bukan staf hospital, bukan pelawat, mereka pasti pesakit di sini. Tapi tak mungkin juga, tak kan pesakit wad psychiatry boleh berkeliaran macam ni. Namun kami teruskan melayan mereka sedaya yang kami mampu dan tamatkan perbualan setelah doktor tiba.


Jangan Segan-Segan Untuk Menangis...

 
 
Orang sering kata berkata, kalau rasa sedih, kuatkan hati.Tapi kalau air mata nak mengalir juga tanpa boleh ditahan-tahan, macam mana pula keadaanya?
 
"Menangislah sehingga hati kamu merasa lega, walaupu tersedu sedan sekalipun sehingga kering kolam air mata kamu!"