Thursday, March 24

Kekasih yang gilakan artis kacak.


Fenomena ini memang banyak berlaku di kalangan pasangan-pasangan kekasih yang sedang bercinta, mahupun yang nak berjinak-jinak bercinta, yang sedang mengurat untuk bercinta, mahupun yang dah putus cinta. Sesuatu perkara yang memang tidak dapat dipisahkan, apabila pasangan kekasih kita gilakan artis yang tidak sejantina dengan kita. Kejadian ini pula banyak terjadi kepada pasangan perempuan.

Ada sesiapa yang mahu nafikan? Pastinya tiada. Sedangkan di kalangan mak cik-mak cik Felda pun tergila-gilakan artis seperti Mawi. Inikan gadis-gadis muda yang lebih banyak taste mereka dan pasti taste mereka menarik-menarik belaka.

Salah kita atau depa?

kengkadang manusia tersilap tafsir.. tempat yang islamic tak semestinye suasana diselubungi islamic.. Contoh kalau di Masjid, tempat orang sembahyang.. kite akan sangka mesti ramai yang akan datang solat ke situ.. Nama pun masjid kan.. Tapi fenomena sekarang, masjid dipenuhi tika solat jumaat saje.. segelintir nye masjid sebegitu.. Sebab kite yang wujudkan persekitaran tu..


Bahagiakan Ibu bapa anda


“Sesiapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah habuannya dan Allah akan memanjangkan (pula) umurnya.” (Hadis riwayat Abu Ya’la, at-Thabrani, as-Syaibani dan al-Hakim)

“Dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia adalah zina dan menderhaka kepada dua ibu bapa.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Rasulullah s.a.w bersabda :
"Barangsiapa ketika paginya mendapat keredhaan ibu bapa, nescaya dibukakan semua pintu syurga. Sebaliknya jika ketika pagi lagi sudah menyakiti hati ibu bapa. Nescaya akan dimasukkan ke dalam neraka."

***

Ingatlah, untuk terus kekal berjaya dunia dan akhirat yang kita perlukan hanyalah berkat dari ke dua ibu bapa kita. Tak susah mana pun nak jaga hati mereka. Doakan mereka, taat pada mereka, dan sentiasa lah memelihara percakapan dan pergaulan terhadap mereka. Cukup bahagia kalau dapat dengar suara mereka, gelak tawa mereka dan lagi indah jika kita dapat buat mereka tersenyum. 

p/s: Jauh bukan alasan tak dapat nak bahagiakan ibu bapa. Telefon kan ada =) Give them a call, that could make them smiling all day long. Trust me. I did it!


Mengenai Penulis Entri Ini :
Aida Ismail juga penulis untuk blog On Stage. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Aida Ismail. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah "Learn English with trust".

Keputusan SPM bukan pengakhiran segalanya

Powered by BannerFans.com
Assalamualaikum.
Apa khabar kawan-kawan untuk minggu ini? Semoga sentiasa sihat dan bahagia selalu. Alhamdulillah, saya masih diberi kesempatan untuk menulis dan berkongsi di ruangan ini. Sekarang ini Sarawak sedang sibuk dengan pembubaran parlimen, penamaan calon dan bakal berlangsung berkempen dan mengundi. Tarikh penamaan calon pada 6 April dan tarikh mengundi bagi negeri Sarawak pada 16 April. Sudahkah anda mendaftar sebagai pengundi? Jalankanlah kewajipan anda sebagai pengundi.


Ku Tinggalkan Dikau Di Sini


Ketika entri ini kalian baca, saya sudah berada di awan. Hah? Awannnnn? Jadi angkasawan apa!

Hu hu hu saya dalam Airasia sedang membelah langit biru, meninggalkan mentari…mencari salji yang akan mencair di kaki…ha ha ha boleh blah tak ayat tu?

Kali ini saya akan ke Eropah. Singgah menatap Kota Cinta yang penuh warna wangi…menikmati warna malam dalam kerlipan lampu-lampu di Menara Eifel. Dalam getar suhu walaupun sekadar 10 darjah, masihkah ada upaya kalau ke Cameron Higlands pun dah menggigil gelutup gigi?


Alternatif atau Arus Perdana


Mode: Pandangan Peribadi
Subjek: Akhbar/Berita/Laman Sesawang
skop: politik, kerajaan.. bla..bla..bla.

Isu:
manakah pilihan anda?? berita arus perdana-berita harian, metro, utusan, tv1,tv 2, tv 3 atau berita alternatif-harakah,malaysia kini, blog-blog bebas. Yang mana antara dua sumber ni pilihan anda sebagai sumber maklumat isu-isu politik?