Thursday, March 17

SuperMoon Punca Bencana di Jepun dan NZ?


Salam kasih. Hari ni saya nak jadi pengacara sebuah rancangan astronomi. Sila layan.

Baru2 ni, kita digemparkan dengan tragedi yang amat dasyat di Jepun. Gempa bumi 8.9 skala ritcher dan tsunami setinggi 10 meter itu dikatakan tragedi terburuk pernah berlaku dalam tempoh 140 tahun.

Bukan ini yang saya nak tekankan. Ini sudah kira basi. Kalau kamu ketinggalan (tak sampai hati nak label sebagai katak bawah tempurung besi) bolehlah ke blog2 lain. Majoriti bercerita tentang tsunami di Jepun. Blog saya saja tidak bercerita mengenainya...

Tapi! Jangan lupa datang sini balik ok!

Baiklah buat kamu yang sentiasa up to date hal2 semasa. Sila tepuk tangan buat diri sendiri. (Clap! clap! clap!)

Tahukah anda apa itu Supermoon? (sapa tak tau, kita sama spesies)

SuperMoon adalah nama saintifik bagi sebuah tragedi fenomena alam di mana kedudukan orbit bulan pada malam itu akan selari dengan kedudukan orbit di bumi. Maka, terjadilah sebuah bulan purnama yang kelihatan sangat besar dari bumi...


A Journey to Istanbul~


Assalamualaikum!  

Dah lama tak post kat sini walaupun Kimmy cuti emergency selama 4 minggu. Maklumlah ramai sangat yang booking nak date dengan ai kan. Bulan Februari lepas Kimmy pergi bercuti ke Turki dan Greece ketika berlaku kejadian rusuhan di Mesir. 

3 February 2011

Aku bertolak ke Terminal 3 Cairo International Airport. Bercadang kalau rusuhan yang berlaku di tengah bandar merebak ke lapangan terbang akan menyukarkan lagi keadaan. Jadi, aku memilih untuk tidur di lantai airport.

4 February 2011

Flight dijangka pukul 3.50 petang ni. Aku masih sabar menunggu. Tepat pukul 1, tiada list flight yang bakal aku naiki. Aku ke kaunter pertanyaan Egypt Air.

"Sorry miss, this flight is cancelled. It may be postponed to tomorrow in the early morning."

Argh! Terpaksa menunggu lagi! Aku terpaksa akur. Nak je aku tawarkan diri jadi pilot untuk terbang petang tu jugak. Sabar...


Meramal peribadi seseorang melalui permainan boling.


 
Pasti banyak orang yang pernah bermain permainan boling. Malah, ada di antara mereka ini menjadikan permainan boling ini sebagai hobi mereka. Ada juga yang mencari makan dengan permainan ini. Namun begitu, bolehkah kita meramal keperibadian seseorang melalui permainan boling? Jom intai-intai bagaimana mengaitkan peribadi seseorang dengan permainan boling.


Pilihan Yang Kita Ada

Pin..pin..pin..
"hoi.. leklok sikit memandu arr!"
Gggrrr... Gggrr...
"Sesak pulak pagi ni.. lambat aku sampai office!"
Arrgghhh...
"Asal tak gerak dari tadi ni.. Jem gile jalan!"
Aisemenn...
"Haila.. KL manyak sesak woo"


Kiamat semakin hampir


Hari kiamat sebenarnya semakin hampir mendekati kita. Apabila berlakunya malapetaka dari timer ke barat, itu lah antara tanda-tanda besar kiamatLihatlah sendiri Tsunami yang melanda Jepun. Dalam sekelip mata sahaja bandar tokyo ditenggelami air. Rumah rumah ditenggalamkan, kereta-kereta juga hanyut bersama-sama dengannya. Sekarang ni dah lebih dari 3000 mayat ditemui, dan 800 lebih lagi masih dilaporkan hilang. 

Terbaca pada note yang di share di facebook. Sungguh, rasa takut. Takut nak menghadapi kenyatan yang diri sendiri bakal bertemu dengan Pencipta, Allah S.W.T. Di toleh kanan, terfikir "cukup ke amalan aku?", di toleh kiri "banyaknya dosa". Astaghfirullah. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa yang lalu, dan aku mohon moga hidup dan matiku sentiasa berada di dalam iman. Semoga segala amalan dan ibadahku tidak mempunyai noktah sehinggalah ajal menjemputku.

Review: Aktiviti minggu lepas

Powered by BannerFans.com
Assalamualaikum.

Apa khbar kawan-kawan?Semoga sentiasa sihat dan dilimpahi rahmat oleh-Nya. Minggu lepas saya tak sempat menulis entry di sini. Kesibukan yang berpanjangan. Walaupun sibuk saya sebenarnya memang akan cuba juga untuk mencari peluang menulis di sini pada setiap minggu. Tapi minggu lepas entah macam mana saya terlupa. Jom tengok aktiviti saya minggu lepas.