Friday, February 25

Percaya .



" Apa ? " Puan Baiduri berpura-pura terkejut dengan nada menyindir tatkala telinganya menangkap kisah gosip hari ini . Berita Puan Kat Leow diganggu makhlus halus ketika pulang dari Kedai Sivarani sudah tersebar luas di Taman Kencana Petang . Gara-gara kemajuan teknologi , berita tersebut telah menjadi topik bualan walaupun baru beberapa jam terjadi , lebih pantas dari Hussain Bolt .

Puan Baiduri bukanlah insan asing di Taman Kencana Petang . Seorang surirumah kepada seorang pesara posmen dan juga seorang ibu kepada empat orang anak lelaki . Suaminya Encik Shahidan Hasni kini mengisi masa lapang dengan berniaga apam balik di hadapan rumah mereka di kala waktu petang .


Berkarok di K-Box... bagus ke?

Artikel ini adalah sumbangan daripada Ibu Iman

Ditakdirkan saya telah bertemu jodoh dengan Encik Suami yang berbakat menyanyi.
First time dengar dia karaoke (K-Box jer) saya terus cair.
Saya ingat lagi masa tu dia nyanyi lagu Broery - Biarkan Bulan Bicara
Saya suka bangat. Bangat. Bangat.
Sedap. (Bagi saya la, taktau pulak orang lain)
Sejak itu saya terus register Kipas-Susah-Mati kepada suami sendiri.
Dan sejak kenal dia lah saya mula kenal apa itu K-Box.

Sebenarnya kan, karaoke ni bagus.
Kenapa saya kata bagus?

Salman Khan Bagi Tiusyen Matematik...?


Adakah pelakon Bollywood ini mengubah haluan hidup dan menjadi seorang cikgu matematik pulak?


Tak taulah pulak kebolehan matematik Salman Khan yang itu. Tapi, Salman Khan yang lagi satu ni memang dikagumi ramai...


Nasihat Kesihatan Semasa Jerebu

Artikel ini adalah sumbangan daripada Qamarul Abdullah

Panduan Kesihatan Untuk Anda
Apakah Jerebu?

Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.


Punca - Punca Jerebu
Punca utama jerebu adalah akibat daripada :

* Pembakaran Secara Terbuka
* Asap Dari Kilang
* Asap Dari Kenderaan

Berilah peluang

Artikel ini adalah sumbangan daripada jueeinsyirah

"Semua orang patut diberi peluang kedua..
tapi tak semua perkara boleh diberi peluang kedua "
berbeza tak?

Beza, memang berbeza . . orang dan perkara
adalah perkara yang berbeza.
Terdetik hati nak tulis entry pasal ni ..
ilham nie timbul semasa aku tgh jawap paper sejarah hihi :)

Baik lah..mari kita bincang pasal hal nie. Semua insan kita patut beri peluang kedua. Kerana kita kena percya people would changes. Tak selamanya dia macam dulu. macam yang kita kenal dulu. Insan boleh berubah dan akan berubah mengikut keadaan dan dan arus waktu. Kalaulah suatu saat dulu oarng tu pernah sakitkan hati kita atau buat sesuatu yang tak baik kat kita. Jika suatu saat dia ditakdirkan hadir kembali dalam hidup kita, kita patut beri peluang kedua kepadanya. Berilah peluang untuk dia baiki kesilapan yang lalu. Kita tidak berhak pun nak menghukum orang tu. Kerana kita bukan nya Tuhan untuk menghukum dia. Kata orang,kejahatan harus dibalas dengan kejahatan biar dia tahu rasa pa yang kita pernah rasa dahulu..tapi percayalah sahabat 'saat kejahatan yang orang lalukan kepada kita kita balas dengan kebaikan,disit! ulah terletak nilai ketinggian kita sebagai seorang insan' Seperti Rasullulah sendiri..setiap perbuatan orang tu dia balas dengan kebaikan." Orang baling kita dengan batu, kita balas dengan kapas" comel kan. Jadi berilah peluang kepada setiap orang yang hadir dalam hidup kita kerna mereka berhak mendapatkan nya.


TiraMisu: TIRAi di sebalik MISsU

Assalamualaikum...

Bertemu lagi kita di hari Jumaat yang indah dan dingin. Jika dibaca tajuk en3 ni betul-betul, ia akan berbunyi 'Tirai di sebalik Miss U' Sebenarnya bukan nak memeningkan sahabat tentang rindu-rindu ni. Hehehe...Sebenarnya Si Tukang Tulis teringin berkongsi pendapat tentang drama tv3 yang baru tamat baru-baru ni yang bertajuk TiraMisu...coklat tiramisu ni pun belum penah rasa lagi..


Si Tukang Tulis jarang meminati drama sampai setiap hari mesti nak tengok. Drama Tiramisu ni salah satu drama yang jadi kegemaran Si Tukang Tulis. Kenapa Si Tukang Tulis minat? Ok, sebenarnya gaya penceritaan dan jalan cerita tiramisu ni sangat unik berbanding drama melayu biasa. Jika diteliti, gaya penceritaan dan aksi pelakon ada sedikit unsur-unsur drama jepun macam Team Medical Dragon, 1Litre of Tears dan sebagainya. Nama pengarah Dani pun Lan Bagero. Hahaha. Memang Si Tukang Tulis sokong gaya penceritaan drama TiraMisu. Secara keseluruhan, memang Terbaek dari Ladang! hehehe...


Mana perginya Budi Bahasa?

Artikel ini adalah sumbangan daripada Cik Dara

Penat hari ni belum kebah lagi tapi masalah tak habis-habis datang bertimpa..
Ini yang buat aku hangin satu badan kalau budi bahasa tidak dipratikkan selalu..
Hari ni aku tak nak melalut panjang lebar,tak nak conar2 jauh-jauh,
aku hangin dengan orang yang buat-buat salah nombor ataupun aku yang salah nombor bila dail kat orang lain.

Situasi pertama:

Miskol....miskol...miskol....dan terus miskol..
aku paling hangin satu badan kalau tak de hal yang penting tapi miskol jer keje kat nombor aku..
'aku tanya 'salam,ni siapa main miskol-miskol,macam budak kecik jer?'
dia jawap pulak ' uii,garang sangat..kalau tak nak orang miskol,p dok utan lah'
Aku yang menanya dengan baik dan lemah gemalai,dia jawap aku macam tu..
Lepas tu cakap nak berkenalan..pirahhhhh! aku tak suka sebab ayat ko jawap tu dah petanda ko tak da budi bahasa.



Bila Besar Nak Jadi apa ek?

Artikel ini adalah sumbangan daripada mia olive

Mak bapak klo tak tanya anak nak jadi apa bila besar nanti memang tak sah r.
Klo tak tanya tu nampak sangat tak prihatin dengan anak-anak.
Mak abah Mia pun sama gak.

"Bila besar nak jadi apa?" suatu hari abah bertanya.
"Mia nak jadi pelukis." jawab Mia tanpa ragu-ragu.
Beberapa tahun kemudian, Mia makin bertambah besar.
Masa tu Mia hampir menamatkan sekolah rendah.
Abah tanya lagi:
"Mia bila besar nak jadi apa?"Abah pandang Mia.
Mia tengok abah balik. Mia senyum dan kata:
"Mia nak jadi pelukis la abah."
Tahun demi tahun, Mia makin menjejak usia dewasa.
Mia berada di sekolah menengah sekarang. Form 3.

permulaan hidup di perantauan


kata orang, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri....biarpun hujan batu, tetap menjadi pilihan di hati...tak kisahla best mana pun, kita tetap nak balik ke kampung halaman...

sekarang ni, aku sudah berkampung di bintulu, smpai bila, tatau lah, masih belum ada perancangan...setakat ni, aku seronok berada di sini, mcm2 yang aku belajar, mcm2 aku jumpa karenah orang mcm mana, sume tu dah jadi sebahagian daripada pengalaman aku...bak kata pepatah, jauh berjalan, luas pengalaman...


POZER GILERR

Artikel ini adalah sumbangan daripada TheSharkox

Tadi masa aku jalan-jalan kat Facebook kawan-kawan aku, aku redah sana, terjah sini, korek sana, korek sini, haa, aku terjumpalah kawan kepada kawan aku punya kawan. Tak kenal rapat pun, nama pun taktau sebelum ni, kenal-kenal gitu ajer. Bak kata Mat, roomate aku dulu, "kenal-kenal anjing".

Bila tengok dia, aku rasa nak tergelak pun ada. Yelah..dengan dressing ala-ala budak Indie pulak sekarang ni..macam gampang. Siapa dia ni, biarlah aku rahsiakan. Dia ni memang POSER sikit dengan aliran muzik. Main ikut ajer apa yang trend sekarang ni.

Dulu waktu tahun 2002, Too Phat tengah meletup-letup dengan Anak Ayam. Too Phat Ya aa auww, dia pun Ya aa auww jugak. Dress up bagai, dengan seluar baggy, pakai cap mesti senget, cap Bulan Sabit Merah adik dia punya pun dia tibai, baju mesti jersi Hoki Ais Amerika jenama FUBU berkilat-kilat, kasut mesti Nike Air dan Adidas Lo-Fi yang beli dekat bundle kasut. Breakdance dekat Menara Condong, wajib, walaupun masa tu tengahari terik. Tuala putih mesti ada kat poket belakang dan leher. Ini semua terpengaruh dengan Too Phat punya pasal.


"Salah ke kalau..."


Salah ke kalau Ibu meminta tolong dari anaknya sendiri?

"Along, tolong Ibu angkatkan kain di ampaian. Ibu pening kepala. Tolong Ibu yer nak" "Kejap la Ibu, tak nampak ke Along ada kerja ni"

Salah ke kalau Ibu mengingatkan kita tentang suruhan Allah?

"Along bangun solat subuh, matahari dah nak terbit dah ni" "Along dah alarm clock dah la. Nanti Along bangun la"

Salah ke kalau Ibu sendiri merindui anaknya?