Friday, February 18

Misi Maulidur Rasullullah s.a.w



Assalamualaikum semua.Sejuta kemaafan dipohon kerana terlepas dua minggu untuk menerbitkan entri di sini,lantaran kesibukan dan delegasi tugas yang makin berganda.Sama-sama kita kongsikan entri ni.

Alhamdulilah, Misi Maulidur Rasul tahun ini, sempurnakan solatmu seperti Rasulullah s.a.w!Harap dapat habiskan baca buku ini.Mengandungi pendapat fuqaha yang agak terperinci daripada Ustaz Zaharuddin Abd Rahman.

Amalan berbekam yang semakin Dilupakan...


Assalamualaikum...

Beberapa minggu ni merupakan antara minggu yang penuh dengan dugaan buat Si Tukang Tulis. Dengan tahap kesihatan yang kurang baik, urusan mendapatkan visa yang tergendala sedikit dan sebagainya. Minggu lepas Si Tukang Tulis sakit kaki yang teramat sangat. Sakit kaki yang telah berlarutan beberapa tahun ini kesan daripada kemalangan dan sebagainya. Kebetulan mak dan ayah Si Tukang Tulis sudi datang melawat di Kajang dan ibu paksa Si Tukang Tulis pergi berbekam. Dah lama gak rasanya tak berbekam, kali terakhir masa matrik tahun 2004...lama gak tu.

Amalan berbekam memang dah lama ibu dan ayah Si Tukang Tulis amalkan. Ia juga salah satu amalah Nabi Muhammad saw ketika hayat baginda. Konsep berbekam adalah untuk mengeluarkan darah kotor yang telah dibuang sistem peredaran darah kita ke bahagian bawah tisu kulit. Darah kotor ini seterusnya menjadi tempat pengumpulan bahan-bahan toksik, angin, kolesterol dan sebagainya. Kesannya, ia akan menyebabkan kesihatan tubuh terganggu. Mungkin ia tidak boleh dipercayai, tapi jika anda masih belum mencuba, inilah masa untuk melakukannya...selain daripada mengamalkan sunnah nabi :)

Maka kami bergerak ke AkuBekam di Ampang. Sedihnya, kedai tu tutup hari Rabu. Kebetulan ada satu lagi AkuBekam yang baru dibuka di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Memang rezeki kami sampai masa tiada pelanggan. Maka berbekamlah Si Tukang Tulis. Lama juga berbekam, hampir 2 jam 30min...memang sah badan banyak angin dan darah kotor. Paling ketara di bahagian kaki. Selepas habis berbekam, perubahan paling ketara adalah pada kaki Si Tukang Tulis yang pada awalnya nak jalan pun sakit, nak pijak pun sakit (bukan Gout tau...Tapi sesiapa yang gout pun amat digalakkan untuk berbekam, InsyaAllah ada perubahan.). Lepas berbekam, kaki dah kurang sakit dan jalan pun macam biasa. Alhamdulillah...memang terasa nikmat sihat yang hilang bberapa hari sebelum ni...Alhamdulillah. 

Tapi bukan sekadar itu sahaja, terdapat perubahan dari segi tido dan bangun tido. Kalau sebelum ni, masa bangun dari tido rasa nak tido balik dan mata rasa berat je. Nak pegi kerja pun masih mengantok lagi. Alhamdulillah, lepas berbekam dah tiada masalah macam tu. Bagun tido terus rasa segah. Pastu bernafas pun lagi ringan je...Alhamdulillah...Janganlah kita segan untuk mencuba satu amalan yang telah menjadi sunnah...tak rugi pun :)

Jika anda berminat untuk berbekam, terdapatbeberapa tempat yang boleh dicadangkan. Antaranya di uptown Jalan Reko di Kajang. Biasa kedai buka pukul 10mlm ke atas. Selain itu boleh ke AkuBekam di Ampang dan Cheras. Boleh layari laman web dia di http://www.akubekam.com/


Mengenai Penulis Entri Ini :
Si Tukang Tulis juga penulis untuk blog Furdunesia@nline. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin/Selasa/Rabu/Khamis/Jumaat dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label NAMA ANDA. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah TAJUK LATEST POST BLOG ANDA.

Berguna ke Facebook dengan twitter ni?


Hidup tanpa internet

Semua akan akui, hidup tanpa internet memang menyeksakan. Lagi-lagi orang macam kita yang boleh dikatakan semua  menghidap Facebook Addiction Disorder (FAD) dan Twitter Addiction. Tinggal nak mengaku ataupun tidak sahaja. Pengalaman hidup tanpa internet di Mesir baru-baru ni lain pula perasaannya. Lain kalau internet putus sebab blackout, atau sebab tak bayar bil, atau broadband dah lebih had, lain rasanya jika internet kita sahaja putus dan internet satu Nusantara masih ada, masih di atas garisan (online) berbanding putusnya internet atas kuasa kerajaan setempat 28 Januari lalu, putusnya komunikasi telefon atas dasar mewujudkan kesulitan pada rakyat. Kenapalah kerajaan Mesir dulu tak fikir panjang, bila dah tak ada internet, tak boleh telefon, maka keluarlah segala rakyat jelata berkumpul di Medan Tahrir dan dataran luas di daerah lain, atas dasar ingin selari dengan perkembangan semasa, berita terbaru nasib Negara mereka.

Apabila khabar angin mula bertiup dengan udara sejuk Mesir yang internet dan telefon akan diputuskan kerana esoknya akan diadakan perhimpunan terbesar pertama selepas perhimpunan 25 Januari sempena hari polis Mesir, kami tak percaya. Namun, sejurus selepas tengah malam, tap! Internet hilang. Kami frust, kami resah, kami menonggeng, kami pasrah.


hormati cikgu anda


wah...perasan tak, aku terlepas satu entry minggu lepas, sume sbb gara2 idup aku yang masih terumbang ambing di bumi baru ni...

sekarang ni, aku masih lagi cuba untuk menyesuaikan diri, so, masih lagi belajar dan belajar...yelah kan, pembelajaran itu adalah satu proses yang berterusan dan tak pernah berpenghujung...

apa yang aku nak kongsikan kat sini, adalah pengalaman pertama aku di sekolah baru, tempat baru...mungkin takdelah menarik sangat, tp ada something yang aku nak share bersama kalian sume