Thursday, February 3

[Edisi Khas Dari Perantauan Mesir – Hak Kami Dinodai Pemimpin Berkuku Besi]




“They should have started these 30 years ago.”

“It should not be us, but our fathers should have done this for us. But, now, we have to do it for the sake of our future children.”

“He took everything from us; our food, medicine, education and our job. He took our money and feed his own mouth and his armies.”

Itulah yang keluar dari mulut seorang anak jati Mesir bernama Sya’rawi (bukan nama sebenar) yang kami jumpa Sabtu lalu.

Hendak dijadikan cerita, aku ke Mansurah pada hari Khamis lepas untuk menemui sahabat2 seperjuangan di sana. Pada hari Jumaat malam kami  berhajat untuk bertolak ke Kaherah namun terpaksa dibatalkan kerana rusuhan turut diadakan di Mansoura di kawasan stesen bas dan kereta api serta perintah berkurung yang baru dikeluarkan pihak kerajaan Mesir.  

Teori Cinta Gunaan..





CINTA adalah berkadar terus terhadap kasih sayang dan berkadar songsang terhadap benci.


CINTA adalah berkadar terus terhadap potensi kesedihan/kekecewaan dan berkadar songsang terhadap potensi kebahagiaan.


betul ker??? hehehe fikir-fikirkan....


Zulkifly Omar juga penulis untuk blog Dariku Zulkifly. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label ZulkiflyEntry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Terlalu Berterus Terang

. Setuju tak? .


Sebuah persahabatan bagaikan rempah ratus. Ade yang pedas.. Ade yang masam manis.. Ade jugak yang pahit.. Ni sempoi punye perumpamaan.. Jangan korang amik serius pulak yea hehe! Secara jujur aien katekan.. Antara lelaki dan perempuan, Lelaki punye pertalian kawan paling KUAT dan TEGUH! Percaya tak?
Tengok ek, kalau lelaki ni punye kawan kena belasah.. Dia bawak back-up belasah balik orang tu kan? Okey korang tak terima.. Ermm If motor si Pulan ni kena curik, dia just buat 1 panggilan je Tup Tap member dia datang bawak member-member lain konvoi carik balik motor hilang tu.. Tak nak terima? Senang citer macam niee.! Pernah dengar lelaki-lelaki bergaduh cakap "aku tak nak kawan kau!" atau "Jamal dah tak kawan dengan Jamil sebab Jamal suke mengata belakang pasal Jamil".. Maka, lelaki ni kalau berkawan tak akan ade masalah. melainkan lelaki tu buat masalah..
Selalu nye, kite yang perempuan ni banyak masalah dalam berkawan. Setuju? Aien ngaku dan aien setuju! Beb, sebab tu lah orang selalu kaitkan perempuan dengan mengumpat.. Punca sesebuah pertalian kawan terputus adalah disebabkan mengata belakang, mengumpat orang itu ini, pendek kate susah lah nak percayakan kawan. Aien sokong! kadang2 kite tak sedar sedang mengata tentang sikap kawan kite.. Then, orang lain dengar, dia sampaikan pada kawan kite yang kite mengata dia.. Maka, kawan kite bengang dan mengumpat kite balik.. Tak pening macma tu?
Hurm, tapi yang bagusnye perempuan. Bila bergaduh, kite-kite settle care gentlewomen ryte? tak bertumbuk kan? Tak bawak geng-geng belasah orang kan? Tak sepak terajang bertumbuk sakan kan? kite settle baaaaik punye! Berbincang dan berkomunikasi. SETUJU?


Mengenai Penulis Entri Ini :
cik ain juga penulis untuk blog Cik Ain Nabila. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis dan juga di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label cik ain. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Ekau mai Eden Poi.

Wujudkah Fenomena 'Kelahiran Semula'?


Dalam Islam, memang tiada istilah kelahiran semula. Tapi, dalam agama lain, tidak dinafikan perkara ini wujud. Apa yang dimaksudkan dengan kelahiran semula?

Dikatakan kelahiran semula ini ialah kelahiran seseorang yang telah meninggal dunia. Err.. faham tak? Takpe saya sertakan satu kisah yang sempat saya baca di sebuah laman web (maaf sebab tak jumpa link asalnya).

Christina, seorang wanita berusia 32 tahun tinggal di sebuah kampung di Amsterdam. Wanita ini tinggal bersama suaminya dan lima orang anak yang masih kecil. Namun, pada suatu hari, Christina mengalami serangan sakit jantung dan meninggal dunia sebelum sempat bertemu dengan suaminya.

Suami Christina, Edward berasa sangat terkilan kerana tidak dapat berada di samping Christina pada saat kematian isteri tercintanya. Oleh sebab itu, Edward mula berputus asa dalam hidup dan tidak menghiraukan anak-anaknya langsung.

Tekan read more....

Lagu-lagu K-pop kegemaran

Powered by BannerFans.com
Assalamualaikum.
Apa khabar kawan-kawan? Selamat menyambut Tahun Baru bagi mereka yang menyambut Tahun Baru Cina. Ada azam untuk tahun baru cina ini? Setiap kali tahun baru, mesti ada azam baru. Azam saya untuk tahun baru cina ini adalah saya akan bekerja bersungguh-sungguh sebab saya akan mula bekerja pada minggu hadapan. Entah macam manalah keadaan bekerja minggu hadapan. Minggu lepas saya kongsikan ciri-ciri lelaki idaman saya. Semuanya saya ambil dari watak drama korea yang sudah saya tonton. Kali ini saya hendak kongsikan pula tentang lagu-lagu kegemaran saya. Boleh teka tak lagu apa yang saya minat?