Tuesday, January 11

AJL



apa AJL lagi....???bosan...??

nanti dulu.....ya....sana sini orang sibuk bercakap tentang AJL25 yang lepas....

I juga ingin membicarakan tentang AJL juga...

bukan Anugerah Juara Lagu yer.....tapi.....

 Ajar diri Jadi Lebih baik

 

AJAR DIRI JADI LEBIH BAIK  

bagaimana...??



Fairy tales atau Scary tales?



Greeting,guys!I've missed 2 entri dah kot?Sorry, been busy bila semester baru dah start. Nak tulis entri pun dah kosong otak,tapi worry no more, thanks to my friend yang give me this inspiration :)

Okay, agak impossible lah kalau ada antara kita yang tak pernah dengar or tahu kisah-kisah fairytale macam Cinderella, Snow White, etc kan? Walaupun agak kuno, ada je remake kepada cerita-cerita ni dalam bentuk filem kan?Yang paling latest is, Red Riding Hood. Aww,tak sabar nak tengok!Macam-macam versi fairytale yang kita dengar kan? Tapi, malangnya, tak ramai yang tahu the real story behind it. Senang cakap, macam ni,  fairytales yang penuh happy ending tu boleh diumpamakan seperti permainan telefon buruk.


Fairytales ni mostly berlaku pada zaman dulu-dulu,kan? So, bayangkan, dari kisah real yang di pass dari seseorang ke seseorang yang lain, di tokok tambah, sebijik macam game telefon buruk. Kisah yang kita tahu sekarang,mungkin jauh berbeza dari realiti.


WARNING: If you're a big fan of fairytales and can't live on knowing the horrific truth,just don't read!


CINTA MATERIALISTIK

Sebagai manusia di muka bumi ciptaan Allah ini, kita seharusnya bersyukur dengan apa yang kita ada.
Tetapi ramai yang masih bersifat kebendaan atau lebih sinonim dengan “materialistic”. Perlukah kita menjadi materialistic semata2 untuk memenuhi kehendak duniawi???apakah itu akan menjanjikan kita sebuah kebahagiaan yang tidak berpenghujung..?? Apa yang ingin aku bicara kan disini adalah mengenai Cinta Materialstik…percayakah kamu bahawa ramai di dunia ini terlalu mengejar kekayaan dan kebendaan..sehingga sanggup berpura2 mencintai insane lain dengan alasan untuk hidup mewah…malah ada yang sanggup menggadaikan maruah tetapi persoalannya adakah mereka akan terus bahagia dengan cara sebegini??Tidak kira tunang orang,suami orang ataupun sebaliknya,ada sesetengah manusia ini tidak segan silu merengek, menggedik tidak tentu hala dengan mereka hanya kerana satu sebab… “Mahu Hidup Senang Lenang dan Mewah”….

When a boy..






Assalamualaikum semua. Apa khabar? Harapnya sihat walafiat. Hari nie, aku masih dalam mood cuti semester lagi. Jangan jealous okay. Boleh klik sini kalau nak tahu kenapa aku happy sangat. Masih dalam mood terkinja-kinja melompat-lompat nie. Ahaks.. =)

Baiklah. (Pergh, skema gila ayat tue..) Kalau korang sentiasa mengikuti izfanora setiap minggu di sini, mesti korang tahu entry aku last week kan. Apa?? Tak tahu?? Nie yang sedih sangat nie. Mana boleh macam tue kawan-kawan. Kita hidup nie, kenalah sentiasa memberi sokongan antara satu sama lain. Baru sama-sama boleh maju. Betul tak? Jangan jadi macam sesetengah blogger tue. Hanya tahu cari untung jer. Opss, melalut sudah. Sapa makan cili, dia yang rasa pedasnya. Betul tak? Siapa setuju, sila klik sini untuk lihat entry aku last week. Dah klik, baru tahu kesinambungan entry kali ini.

'I Love You'; Bila, Krusialkah Ia & Sekerap Mana Ia Perlu Dilafazkan?



Bilakah waktu yang paling ideal untuk seseorang lelaki atau perempuan melafazkan kata-kata ‘I love you’ kepada pacarannya?

Sedang aku duduk semeja dengan rakan-rakan sejantina seusia denganku di Old Town Kopitiam Bangi, salah seorang daripada kami bertanyakan soalan itu. Kami serta-merta saling berpandangan. Aku pandang sekeliling, ada lima jejaka mengelilingi meja bulan itu. Satu daripadanya sudahpun bergelar bapak orang. Pada usia suku abad, tiada yang mustahil. Empat lagi masih lagi bujang. Dua daripadanya pula sedang berada dalam hubungan yang stabil. Yang tinggal hanyalah aku dan tuan empunya soalan.