Monday, January 10

Pembeli BIJAK: Ia Mudah!!!




1. Sediakan Senarai
Senarai apa? Mestilah senarai barang-barang yang hendak dibeli. Maka, sebelum hendak keluar membeli-belah, sediakan senarai barang. Ini amat penting. Supaya matlamat anda tidak lari daripada niat asal untuk membeli barang-barang tersebut. Dan, sediakan senarai tempat untuk membeli-belah. Rancang perjalanan anda. Ini penting untuk menjimatkan masa dan kos semestinya.


Masih Setia

untuk post kali ni, puteri_kebayan nak review novel yang puteri_kebayan suka baca. puteri_kebayan memang minat ngan penulis ni, Aisya Sofea. okey, jom baca~
masih setia mengisahkan miera yang akan dijodohkan dengan rudi oleh unyang. ini kerana miera dan kakaknya waris minang yang masih ada. adat minang, lebih mementingkan kaum wanita. atas permintaan unyang, miera dan keluarga balik beraya di Bukit Tinggi Sumatera sekaligus diperkenalkan dengan rudi. namun, hati miera masih tidak dapat menerima rudi walaupun lelaki itu cukup sempurna pada pandangan keluarga.

Terkenang Zaman Kenit

 

*kenit = kecik/kanak-kanak

Dunno about you all tp ingatan aku dan PakDin pada zaman sekolah rendah buleh tahan jugakla. Not that kami skul skali tapi some of these habits+myths did lingered back then no matter which school you went to. (Our primary school years around 1984-1993)



Pensel Jatuh
Kalu pensel tulis ke pensel warna jatuh lantai mesti kutip cepat-cepat wooo pastu gentel-gentel batang pensel tu. Dipercayai supaya lead kat dalam pensel tu tak patah akibat jatuh tadi. Konon-konon kalu gentel camtu yang patah buleh bersambung kot? WTF? Mana la mai benda tak lojik tu sampai aku pun terpercaya dan teramalkan jugak. Heheh.


Asas protokol dan etika majlis rasmi.


Assalamualaikum readers yang dihormati.

pernah tak korang nampak seseorang yang memakai baju Melayu lengkap bersamping tetapi tidak bersongkok, malahan memakai selipar biasa/selipar jepun/crocs bila berada dalam majlis rasmi? saya pernah! pernahkah anda berjumpa atau ternampak wanita yang memakai fesyen-fesyen yang tidak sesuai bila berada dalam majlis rasmi? dan pernahkah anda berada dalam satu majlis, di mana orang yang hadir sama masyaAllah, sangat tidak bersopan?