Friday, October 28

jom awet muda


tadi sebok duk jenjalan kat fb, errr...zaman sekarang, tak main dah jalan2 kat taman bunga, taman rekreasi, tapi kat fb, twitter, blog...ermmmm...apa la nak jadi kat bebudak zaman sekarang...hakhakhak...kutuk diri sendiri nampak...

ari ni jumaat, kita bersua lagik ngan therosputih, amacam? esok cuti daaa...opss...lupa nak mention...HAPPY DEEPAVALI to those yang sambut...ekceli, aku pun sambut gak tapi tang corner sipi2 jer...almaklum ler, selalu memerasankan diri adik beradik ngan hrithik roshan...*bluekkkk...apa kessss


Friday, October 21

Kita nih same jee...

Artikel ini adalah sumbangan Alif Tarmizi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini, ketika baru pulang dari kelas, saya telah terserempak dengan seorang pakcik yang cacat penglihatannya. Dia begitu tabah sekali mencari rezeki. Saya terserempak denganya ketika di stesen LRT Masjid Jamek. Begitu sebak saya melihat perwatakannya. Walaupun beliau cacat penglihatan, namun dihatinya tidak langsung terlihatkan sedih atau menyesal.



kejam sungguh manusia itu - junko furuta


sape yan tak pernah dgr cerita di sebalik nama junko furuta angkat tangan? termasuk ngan aku lah tu yang angkat tangan...serius aku tak pernah dgr nama itu, apatah lagi cerita di sebaliknya...

baru2 nih, ada kat fb sorang hamba allah ni, menyebarkan kisah junko furuta, aku biasanya jarang klik untuk bace lebih lanjut, tp ntah mcm mana ari tu, agaknya dibukakan pintu hati, aku klik dan bace selanjutnya...

subhanallah...besar sungguh dugaan yang dimiliki oleh saudari junko furuta ini...sama2lah kita baca penderitaannya..

Thursday, October 20

Sakaratul Maut

Artikel ini adalah sumbangan oleh Lenggang Kangkung

Sakaratul maut ialah suasana atau keadaan ketika hampir kematian.
Setiap kita akan menghadapinya pada suatu masa nanti.
Sakaratul maut adalah suatu keadaan yang sangat sukar dan menyakitkan.

Nabi yang mulia pun merasa sangat sakit ketika menempuh sakaratul maut.

Daripada Aisyah Radhiallahu anha berkata: "Aku melihat Rasulullah saw. sedang menghadapi sakaratul-maut dan di sisinya ada sebuah mangkuk berisi air, kemudian beliau memasukkan tangannya kedalam air sambil berdoa : "Ya Allah! berikanlah pertolongan kepadaku untuk menghadapi kepedihan mati dan sakaratul-maut". (Riwayat Tirmizi)

Singgah ke blog penulis : http://lenggangkangkung-my.blogspot.com

Wednesday, October 19

Budak-budak zaman sekarang lagi bijak.

Artikel ini adalah sumbangan dari aliftarmizi93


Mama: Adik, kenapa tak makan sayur tu, penat mama masak.
Adik: Adik tak boleh la mama.
Mama: Kenapa pulak?
Adik: Mama tahukan sekarang ni pemanasan global sedang menjadi-jadi. Di kutub utara tu,banyak ais dah cair, suhu pun dah semakin meningkat. Semalam, surat khabar ade menunjukkan, salah satu daripada efek pemanasan global ialah haiwan ternakan menjadi kecil. Ni semua sebab kita!
Mama: Apa kita dah buat?



Friday, October 14

Kenapa Kita Tak Dapat Apa yang Kita Nak

Artikel ini adalah sumbangan dari CikTomyam

Tetiba rasa nak jadikan blog ini sebagai blog motivasi..erkk..macam tak layak ja kan..haha. Tapi bila CT tengok balik banyak juga entry yang ada konsep motivasi, sindiran yang kena batang idung sendiri. Sebenarnya, entry yang ditulis adalah daripada pengalaman yang dilalui CT dan juga apa yang dirasakan yakni daripada pandangan dan pendapat CT. Tak salahkan berkongsi perkara macam tu kat blog sendiri. ( Blog aku suka hati akulah =p ).


Friday, October 7

Connecting dots, Love and Lost...and Death

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, sekali lagi berpeluang menulis di sini. Pasti ramai yang tahu CEO Apple baru meninggal dunia. Secara jujurnya, SiTukangTulis tak pernah amik kisah siapa CEO Apple, siapa Steve Jobs dan apa yang dia buat. Tapi kenapa tetiba SiTukangTulis ingin berkongsi pasal Steve Jobs ni? Dah beberapa hari SiTukangTulis dengar cerita pasal Steve Jobs dapat cancer dan sebagainya selain daripada dia sebagai CEO Apple. Jadi bila dapat tahu cerita Steve Jobs meninggal hari ini, ramai pula yang post pasal kematian dia. Tetapi ada satu video ucapan Steve Jobs di University Stanford graduation day yang sangat menarik bagi SiTukangTulis.


Wednesday, October 5

Kebodohan Wanita Dalam Berinternet

Baru-baru ni ada seorang sahabat berkongsi satu video bertajuk "Kebodohan Wanita Dalam Berinternet." Sebelum-sebelum ni kalau ada video-video Islamik ni aku tengok jugak tapi takdak la sampai nk tulis entri. Tapi video ni menarik sungguh sebab tajuk yang menikam jiwa. Bagi yang belum tengok, ini diembedkan :


Memang sempoi lah. Aku setuju sangat dengan ayat-ayat Ustaz Azhar ni. Namun berapa ramai pengguna internet lain, khususnya wanita, yang boleh terima nasihat macam Ustaz ni?