Friday, September 30

CONTEST : ENTRI GEMPAK


Salam semua. Di sini 100penulis nak anjurkan satu aktiviti sihat untuk pembaca dan editors. 100penulis nak 5 blog untuk disenaraikan dalam widget 100penulis (yang ada di sidebar tu).

Nak join senang saja.

'WAIT' and 'NOW' Habit Within

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, syukur kehadrat Allah kerana masih diberikan kudrat untuk berkongsi buah fikiran di sini. Kali ini SiTukangTulis rasa teringin nak kongsi berkaitan tajuk en3 kali ini. Establishing the 'NOW' habit atau dalam bahasa melayu, Mendidik tabiat 'Sekarang' dalam diri. Apa yang akan dikongsi ini tidak lari jauh dengan apa yang sedang berlaku dalam diri SiTukangTulis.

Dari kecil, diri ini sudah terbiasa dengan 'sekejap'. Bila mak minta tolong pergi kedai..."sekejap mak", bila abah minta tolong basuhkan kereta... "Jap lagi bah". Bila kena buat kerja rumah atau sekolah..."Jap lagi  lah". Sekejap dalam semua hal hinggalah dewasa. Hari ini SiTukangTulis teringat semua isu sekejap-sebentar ni lepas kena palu ketika mendengar khutbah jumaat... Khutbah yang membincangkan isu 'Time and Life' atau Masa dan Kehidupan.
Setelah tamat khutbah, pelbagai memori lepas datang menyapa sedikit demi sedikit akan apa yang pernah dilakukan dahulu. Sikit-sikit memori berlalu dan masa yang dibazirkan dikira sedikit demi sedikit...Astaghfirullah...banyaknya masa yang telah disia-siakan sama ada sengaja atau tidak. Dari sekecil-kecil perkara hinga isu yang memberi impak dalam perjalanan hidup ini. Bila difikirkan kembali, ia bukan sekadar isu Masa dalam Kehidupan, tetapi lebih tepat jika kita katakan Masa IALAH Kehidupan! 

Thursday, September 29

Bila Sesekali Belek Kisah Silam, Ingatlah Duhai Hati Usah Ulangi Lagi


Waaaaaaaaa gempaX gila tajuk!
macam tak boleh blah je hu hu hu
tak apa kan, sebagai warm up
peeling meeling dua tiga saat la la la


Friday, September 23

suram sahaja


salam jumaat salam satu malaysia khas buat pembaca tersayang...

korang perasan tak nape 100penulis sekarang makin sunyi eh? rasa cam tak meriah je...kalu realiti nih, ibarat lorong belakang2 kedai yang kedai2 tu dalam proses nak dirobohkan je...sunyi sepi jer...

mana pegi editor2 100penulis yang berpuluh2 itu? korang bizi eh?



Kenapa 'MELAYU'


Assalamualaikum...

Alhamdulillah, kali ini SiTukangTulis terpanggil untuk berkongsi buah fikiran selepas sahabat berkongsi satu video youtube di Facebook. Mari layan dulu sebelum kita bincangkan.



Bila tengok muka cun, mesti ramai (lelaki) yang terus mainkan video. Jadi mana yang rasa diri lebih cun dari dalam video dan terus baca, tolong patah balik dan mainkan video. Tiada kaitan dengan kadar cun-melecun kali ini. Hehehe. 


Thursday, September 22

Syawal Itu Bulan Boncitkan Perut


Sepanjang Ramadhan bukan main lagi
jaga makan segala
kemudian rasa seronok bila meter timbangan berkurang
berat badan turun 2-3 kg

Bila Syawal menjelma
semua itu musnah sekelip mata
mencanak aje meter timbangan naik
kalau boleh rasa nak elak je naik penimbang
hati sangat tak sanggup nak tengok
berat badan bertambah berganda-ganda
bukan sahaja 2-3 kg


Friday, September 16

dulu cik sekarang puan

salam jumaat semua...

last entry aku, hari jumaat yang tah ke berapa minggu tah, punyala lama aku tak hupdate, bukan saje kat 100penulis, malahan kat therosputih tu sendiri...nak kata sebok kahwin, aku rasa 2,3 ari before majlis tu je yang memang aku akui sangat bizi, tapi pastu...melenggang mak limah jer...

alang2 dah menulis kat sini, nak le aku ucapkan berbanyak2 terima kasih atas ucapan yang aku terima baik dari  rakan blogger mahupun kawan2 sekerja dan sekolah dulu...paling tak leh blah, komen dari koshary,


Wednesday, September 14

Tak Sabar Tunggu Johnny English Reborn



Rowan Atkinson @ Mr.Bean @ Encik Kekacang akan kembali 
kali ni jadi penyiasat dalam Johnny English Reborn 
akan ditayangkan 15 September 2011
jom serbu panggung untuk bergelak ketawa dengan aksi sengal @ lawak @ kelakar @ lucu 
hero pojaan hati Malaya ni.