Friday, July 29

tips menjauhi perceraian


salam jumaat, salam penghulu segala hari

 tadi pagi, awal2 lagi aku dah bangun, sume sebab nak kena hantar anak jiran aka anak kawan aku pegi tadika, mak dia takde, pegi sarikei...sempatlah aku singgah gerai tepi jalan, beli nasi lemak...mmmm...first time makan nasi lemak kat sini seawal jam 7.30 pagi...kul 8, ada meeting tergempar plak...
dalam menikmati breakfast tadi pagi, sempatla aku layan cite "bersama dato" fadilah kamsah tuh...tajuk dia, sangatlah hot, berkaitan perkahwinan, dan masalah berkaitannya...sempatlah aku mencilok tips menjauhi perceraian


tips menjauhi perceraian aka tips mendekatkan diri dengan pasangan

1. dapatkan restu kedua ibu bapa sebelum mendirikan rumah tangga kerana restu kedua ibu bapa ibarat restu allah swt, jangan sesekali bina mahligai tanpa mendapatkan restu mereka

2. komunikasi antara pasangan perlu ada, sekiranya sesuatu pasangan ini berkomunikasi, segala jenis yang terpendam dapat diluahkan dan dikongsi bersama, sekaligus dapat mencapai keinginan kedua-dua suami isteri

3. jauhi orang ketiga kerana kehadiran orang ketiga akan merosakkan segala perhubungan, bertambah parah jika sampai satu tahap di mana pasangan masing2 mula sanggup menipu sesama sendiri

4. dekatkan diri dengan tuhan kerana jika jiwa bersih, anasir2 luar susah nak masuk dalam diri kita, percaya atau tidak, amalan sihir mampu dielakkan dengan izinnya

itu sahaja yang dapat aku ingat berdasarkan apa yang aku tgk dan dgr pagi tadi, sekarang, aku kongsi ngan pembaca sekalian...

doa aku, kepada mana2 pasangan di atas dunia ini, semoga kalian bahagia dan dimurahkan rezeki hendaknya...insyallah...

notakaki : semoga mahligai aku nanti dipenuhi dengan kebahagiaan dan ketenangan sentiasa hendaknya...


Mengenai Penulis Entri Ini :
therosputih juga penulis untuk blog therosputih. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap hari Jumaat. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label therosputih. Selamat berkenalan dan selamat mengomen entry ini.=)

4 comments:

Fyzal said...

tips nampak macam simple tp sebenarnya perlukan kesungguhan dan komitmen. tp kena berusahalah kan.

therosputih said...

fyzal
itulah...apa2 ni, memang nampak simple aje, tp nak dipraktikkan, it takes ur soul to reach it...

Fyzal said...

zaman sekarang ni kes cerai berai dah tak pelik lgi. barangkali ada yang tidak kena dengan institusi perkahwinan.

therosputih said...

tatau nak komen apa, sebab belum mengalami dunia perkahwinan...barangkali, ada sebab di sebalik perceraian yang berlaku...