Friday, June 24

Tak Ingat Nama Kawan?


Assalamualaikum semua.Rindu sungguh nak mencoret tulisan di sini walaupun tak berbakat seperti editor-editor lain kan?Kali ini rasa nak berkongsi tips.mungkin selepas ini boleh praktis kot.:-P

Pernah tak mengalami situasi macam ni?Tengah kawan-kawan berjalan, kemudian ditegur dengan orang yang  ingat-ingat lupa namanya ataupun langsung tak pernah kenal.Bukanlah sebab kita popular ataupun "glamour".Tetapi mungkin sesetengah orang mempunyai auranya sendiri kan?.Tapi dah bersembang bukan main rancak sambil serebrum dan serebelum ligat mengingati nama rakan tadi.Tapi tetap tak ingat dan kita terus menyembang sakan untuk menjaga air muka rakan kita tadi.

Thursday, June 23

Week 06- Favorite super hero and why

Powered by BannerFans.com
Assalamualaikum.
Masih sempat lagi menyiapkan entry untuk tiga minggu berturut-turut. Gunakan kesempatan yang ada dengan sebaiknya. Sebenarnya update entry tengah malam sebab tak dapat tidur. Dah puas pusing kiri kanan tapi masih jugak tak berjaya melelapkan mata. Untuk tajuk minggu ini adalah "Favourite Super Hero and Why"


"Motion Sickness" atau mabuk perjalanan?

14 jam penerbangan dari London ke Abu Dhabi, Abu Dhabi ke Kuala Lumpur sangat lah memenatkan. Sungguh. Dengan pengalaman 'kemuntahan' gaya wanita yang mendapat alahan ketika mengandung. Ke lebih teruk? Entah. Perjalanan London ke Abu Dhabi dah satu kali muntah, yang dari Abu Dhabi ke KLIA pula dah 2 kali muntah. Apabila ditambah, disama-dengan ada la dalam 3 kali muntah. Tuhan sahaja yang tahu perasaan masa tu. Segala yang dimakan semuanya dimuntahkan, termasuklah anggur yang ditelan ketika dinner di atas flight.


Tuesday, June 21

syukur alhamdulillah




Melompat keriangan bila mendapat berita yang sangat menggembirakan. Anda semua pasti begitu. Betul tak? Ada juga yang mengalirkan air mata tanda kesyukuran tak terhingga. Almaklumlah, kadang mulut tergamam meluah butir bicara, tapi hati yang bergelora perlu diluah kepada sesiapa. Cewah.. Musim mendapat khabar mengenai keputusan peperiksaan telah menjelang tiba. Debaran sangat dirasai bila portal yang digunakan terlalu lambat untuk loading. Nak maki hamun, bukan pengurusan dengar pun, so sabar je lah. Dan, keputusannya....

Monday, June 20

Trust Need To Be Earn

Trust.
It's a big word. Really.
It brings lots of definitions.
It brings lots of meanings.

Trust.
You cannot gain a trust.
It need to be develop.
It need to be earn.

Mutual, I think that's the most appropriate word to define trust.
It must have some connections. There must be some relationships.
You must earn someone else's trust, before they could trust you.
You must gives your trust, before you could obtain their trust.

Trust doesn't need a cause.
Trust doesn't need a reason.
All you need to do is to TRUST.
You just have to believe in your instinct and your guts.
You just have to believe in yourself.
Because, deep inside you, you know that you could trust them.
In fact, you need to let yourself open minded and give them your trust.

In any relationship, you need to give and take on trust issues.
I believe, it is essential. It is a must.
In a family, for example, I'm sure you trust your family members.
Without it, the pillars can't stand strong for too long.
You feels secure. You feels protected. You feels happy.
Believe it or not, this is what made you strong.
This is what made everything seems so easy.
Because, you know, that someone else is looking over you.
Someone else is watching your back.
In return, you watches their backs and looking over them.

Some people do live with a hidden mask. [source]
This is also true in any love relationship.
From what I've heard and I've seen, some couples are just lack of trust.
They might seems happy on the outside, but on the inside, they suffers.
They suffered due to some insignificant trust issues. Due to some jealousy part of them.

"Who did you call?"
"Where did you go?"
"Why did you meet?"

These questions seems to show that you care, but the truth is, it shows that you are jealous.
Once in a while, its good, but too much, its kind of restricts the movement of your partner.
Just give them some space. Just give them some air to breath. Just give them some room to move into.
Here comes the part where you need to trust your partner.
I'm sure that you don't want to keep any secrets in your relationship.
But the fact is that, a little secret won't hurt.
A white lie might be good in a relationship.
A white lie, perhaps, is all what you need.

Foot Note: some secrets should be kept hidden.

syaftome ~ trust in anyone, believe in everyone.

Mengenai Penulis Entri Ini :
syaftome juga penulis untuk blog Tour of My Existence. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label syaftome. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Promotion Is Not The First Priority.

Jom naik bukit broga di Semenyih!!





Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....


kali ni Jaa nak share satu tempat yang rasanya sudah ramai yang pernah pergi dan naik ke sini terutamanya bagi yang cintakan keindahan alam sekitar dan sukakan sesuatu yang baru..ya, jaa hanya pernah sekali ke sini dan memang sangat best, rasa macam nak pergi lagi..insyallah kalau ada masa bolehlah berkunjung ke sini bersama rakan- rakan dan keluarga..




jalan untuk naim bukit ini senang sahaja, jadi tidak perlulah risau cepat penat dan sebagainya...pemandangan dari atas memang sangat cantik dengan ketinggian 390 meter dan 1279 dari arah laut...bukit ini terletak di Semenyih dan hanya memerlukan kira-kira 5 minit dari university of nottingham kampus semenyih.Jom beramai-ramai ke sini dan paling best bila dapat tengok matahari terbit dari atas bukit..very nice :)


Saturday, June 18

Cabaran 30 Minggu Latihan Menulis - Topik 8

Minggu ke-8 Cabaran Latihan Menulis. Maaf terlambat publish pulak. Minggu lepas terskip untuk publish satu topik baru, sorry kalau ada yang menunggu (kalau ada...)

Ini adalah topik untuk minggu 8:
Kenapa Saya Suka / Tidak Komen Dari Anonymous

Sama ada anda suka atau pun tidak, ceritakan sedikit hujah yang menyokong pendapat anda. Selalunya komen blog dari anonymous berbentuk negatif dan menyerang penulis blog. Tukarkan tajuk ikut suka.

Untuk menyertainya sila ikuti arahan WAJIB di entri ini :
http://www.100penulis.com/2011/04/cabaran-30-minggu-latihan-menulis.html
(Syarat #1 sehingga #6 perlu dibuat kalau target markah penuh! Syarat #4 iaitu tagging, tidak perlu dibuat lagi untuk minggu ke-6 ke atas)

Submit LINK ENTRI SAHAJA di bawah. Jika ada soalan/komen kemukakan di sini

Berikut adalah senarai peserta yang menyahut cabaran :


Friday, June 17

Time Management VS Self-Management

Assalamualaikum

Alhamdulillah, dapat juga SiTukangTulis nak menconteng jap. Apa khabar sahabat semua? Tau tak hari ni dah masuk bulan Rejab. Jadi mari kita sama2 usahakan untuk berpuasa sunat :) Terasa sedih bila teringat lagi beberapa bulan nak Ramadhan, pertama kali Ramadhan di luar negara. Kalo kat Malaysia sibuk dengan terawih, bazar ramadhan dan sebagainya. Kat sini macam mana la nanti...Perkara yang paling seronok ialah bila menunggu azan untuk buka. Nikmat berbuka dengan keluarga, sahabat dan sebagainya. Nampak gaya beberapa tahun ni tak merasa SiTukangTulis.

Ok. Tajuk kita hari ini ialah Time Management versus Self-Management. Atau Pengurusan Masa dan Pengurusan Kendiri. Jumaat lepas khatib bagi khutbah pasal perkara ini. Beliau mengatakan bahawa pengurusan masa adalah tidak releven kepada kita umat Islam. Ini kerana masa tak boleh diuruskan macam kita susun buka dan sebagainya. Logik gak tul tak? Bila SiTukangTulis fikirkan, takda cara lagi untuk kita mengembalikan masa lepas (macam cerita Back to the Future) kerana masa itu bergerak dengan ketetapan yang Allah dah tetapkan. Sebab tu Allah nyatakan dalam surah Al-Asr bagaimana manusia ini dalam kerugian. Rugi dalam fahaman kita bermaksud sesuatu yg kita telah lakukan dan kita sedar ianya tidak bermanfaat atau sia2 selepas itu. Tiada cara untuk kita mngulangnya dengan perkara yg lebih baik. Kita tiada KUASA! kerana Allah memiliki masa...bila ia berlalu, ia tak boleh dikembalikan pada titik sebelumnya. Maka berapa banyak masa yang telah kita rugikan selama ini?


Thursday, June 16

Kira Mengira Kalori Makanan

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


diet aku yang kerap benar terburai
hanya sebab yang remeh temeh
hanya sebab balik kampung sahaja pun
namun aku bukan kerap balik kampung
bila balik sesekali
tak terkawal nak melahap segala makanan
sangat rindu nak makan semua benda
hingga tak kesah
berapa banyak aku sebat
berapa kalori aku telan

Week 05- A picture of somewhere you’ve been to

Powered by BannerFans.com

Assalamualaikum.
Bertemu lagi kita di minggu ini. Masih diberi kesempatan untuk menulis di ruangan 100penulis. Apa khabar kawan-kawan semua? Diharap sihat walafiat disamping keluarga dan insan tersayang. Masih lagi dengan cabaran 30 minggu. Tajuk minggu ini adalah "A picture of somewhere you've been to"


Wednesday, June 15

#2 Wordless Wednesday - Epal


Apa itu Wordless Wednesday??? Setiap hari Rabu,, semua blogger akan post satu gambar dalam entri tanpa sebarang patah perkataan pun.. Ini bermakna,, hanya gambar tersebut yang menceritakan keadaan/situasi sebenar..~ Gambar #2 saksikan..


kekuatan, marilah!



kadang-kadang kita tidak pernah tahu kekuatan yang ada dalam diri kita sendiri. umpama bakat. apabila wujudnya tekanan positif, barulah kita sedar akan bakat yang kita miliki. namun, kekuatan dalam diri kita sememangnya ada pada semua. tidak seperti bakat yang hanya dikurniakan pada insan-insan terpilih sahaja. indah bukan kekuatan itu?

Tuesday, June 14

Diingati apabila mengingati





Assalamualaikum. Bertemu kita lagi di ruangan ini. Apa khabar semua? Harapnya sihat. Diingati apabila mengingati. Frasa ringkas yang cukup mendalam maknanya. Kenapa ini yang ingin dikongsikan? Sebab aku terasa berbangga dan merasa bertuah menjadi insan yang diingati.



Monday, June 13

Kisah seks di Malaysia - Diam


Seks dan Malaysia sudah menjadi sinonim kebelakangan ini. Isu ini menjadi perkara terpenting untuk tahun ini sahaja. Apakah agaknya bakal dihadapi oleh rakyat Malaysia dan apakah kesudahannya akan menjadi persoalan yang rumit untuk dirungkaikan.


Adakah Bersendiri Solusi Kepada Permasalahan Cinta?


Mei lalu saya tidak menyumbang sebarang entri. Jun ini wajar saya menulis untuk 100Penulis. Soalnya perkara apa yang saya harus kongsi dalam entri ini? Memandangkan saya ada membaca entri [saudari Rosputih] perihal ["Antara Sahabat dan Cinta"], tidak salah jika saya menulis sedikit kesinambungan tentang hal cinta.


Friday, June 10

antara sahabat dan cinta


kalau sebut bab bercinta, jarang kita jumpa orang yang terus2 bercinta, tak kenal tak hape, terus cinta...maksud aku, bukan jatuh cinta pandang pertama ni...tp jatuh cinta yang memang jatuh cinta punya tu...errr.....kak limah sana tu faham tak maksud ayat kat sini? hehehehe

biasanya, kalau bercinta, bermula dengan sahabat, pastu baru develop jadi perasaan cinta dan sayang...keyword aku kat sini adalah bermula dengan sahabat, dan bercinta...


Thursday, June 9

Ohhhhh Daku Menderita. Tolonglah!

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera

Entri ni sepatutnya aku paparkan minggu lepas. Namun apa daya, kita tidak dapat menduga talian internet macam mana. Malam sebelumnya, talian internet sangat payah untuk dicapai, apalagi nak terbitkan entri. Akhirnya, terbabas lagi aku!

Apapun, usah membazir. Baca ajelah kan, tak basi pun...



Aku mahu untuk terus ikhlas


Ikhlas. Tolong ajar saya cara untuk saya ikhlas. Ikhlas untuk belajar, ikhlas untuk bersedekah, ikhlas untuk berbuat kebaikan, ikhlas untuk menyayangi dan paling penting tolong ajar saya cara untuk ikhlas beribadah kepada Allah. 

Tapi awak ikhlas ke nak mengajar saya? Cuba tanya diri awak. Saya tak tahu. 

Seringkala terlintas di minda kita. Berbuat kebaikan tapi mahukan pujian. Berbuat kebaikan tapi mahukan pengiktirafan. Ikhlas itu bukan sesuatu yang mudah untuk diperoleh, tapi ia juga bukannya susah untuk dibentuk, untuk dididik.

Week 04- A habit that you wish you didn’t have

Powered by BannerFans.com
Assalamualaikum.
Apa khabar kawan-kawan untuk minggu ni? Diharap sentiasa sihat walafiat. Minggu lepas memang sibuk yang memanjang, tapi nasib baik sempat juga mencari waktu untuk menyiapkan entry minggu ni. Sambung balik buat entry cabaran 30 minggu. Cabaran yang dianjurkan oleh admin tak buat lagi. Insya Allah, lepas ni buat.


Wednesday, June 8

jangan lupa janji!



janji..  kita sering berjanji. kita janji itu dan ini. kita janji seribu janji. dari seribu janji... berapa banyak janji yang telah kita penuhi... ya, ada kalanya janji itu bukan kerelaan kita. janji itu bagaikan terpaksa apabila kita diminta untuk mengukirnya...

Kesan Letak Widget Lagu Dalam Blog

.
Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. yeah! hilangkan suram sebarkan senyuman..

Kali ini saya ingin berkongsi pendapat tentang meletakkan lagu di dalam blog. banyak jugak blog yang saya jenguk mainkan lagu yang best-best. kadang tu lagu yang saya dah lama tak dengar.. seronok melayan sambil menggodek blog.

#1 Wordless Wednesday - Parking


Apa itu Wordless Wednesday??? Setiap hari Rabu,, semua blogger akan post satu gambar dalam entri tanpa sebarang patah perkataan pun.. Ini bermakna,, hanya gambar tersebut yang menceritakan keadaan/situasi sebenar..~ Gambar #1 saksikan..

Monday, June 6

cinta tidak semestinya memiliki




Assalamualaikum dan selamat sejahtera...bertemu lagi kita macam biasa setiap hari isnin jaa akan post sesuatu untuk dikongsi di sini..kalau sebelum ni asyik tulis pasal tips je kan, tapi kali ni jaa nak berjiwang sikit..nak cakap pasal cinta..hehehe, setiap orang pasti akan cintakan sesuatu dan pasti suka apabila dicintai, namun kalau tersilap langkah buruk padahnya..


I LOVE YOU



Apa perlu menjana pendapatan jika simpan duit kosong


Berapakah duit simpanan anda? Cukupkah untuk melunaskan hutang atau memlindungi pendapatan anda jika berlaku musibah seperti sakit kritikal atau meninggal dunia.

Ramai antara kita masih belum mempunyai simpanan duit yang cukup jika berlaku musibah. Jika kita boleh menyimpan RM100 sebulan belum tentu cukup untuk melunaskan hutang  atau membiayai rawatan kritikal sehingga puluhan ribu ringgit.


Sunday, June 5

Cabaran 30 Minggu Latihan Menulis - Topik 7

Minggu ke-7 Cabaran Latihan Menulis. Maaf terlambat publish pulak. Sangat ketara ramai peserta yang dah give up, err terlupa tentang cabaran ini. Jangan saya sendiri yang ter-give up sudahla :P

Ini adalah topik untuk minggu 7:
Satu Kisah Lucu

Topik kali ini sangat santai. Anda boleh kongsikan satu kisah lucu samada yang pernah anda dengar atau peristiwa yang dialami sendiri ataupun saja nak reka satu kisah baru. Terpulang kepada kreativiti anda. Tukarkan tajuk ikut suka.

Untuk menyertainya sila ikuti arahan WAJIB di entri ini :
http://www.100penulis.com/2011/04/cabaran-30-minggu-latihan-menulis.html
(Syarat #1 sehingga #6 perlu dibuat kalau target markah penuh! Syarat #4 iaitu tagging, tidak perlu dibuat lagi untuk minggu ke-6 ke atas)

Submit LINK ENTRI SAHAJA di bawah. Jika ada soalan/komen kemukakan di sini

Berikut adalah senarai peserta yang menyahut cabaran :


Friday, June 3

selamat pengantin baru


minggu ni, kalu hangpa sume pakat2 terjah blog aku, banyak duk cerita pasal kenduri kawin kat umah aku...ha...jangan nak buat spekulasi kata aku yang kawin hokeh, bukan aku yang kawin...tapi, abang aku yang tersayang dan terbenci...ahaks...

disebabkan aku hanya ada sorang saje abang, so, dialah tempat yang aku sayang, dan dialah juga tempat yang aku benci...biasalah tu kan...aku tumpang gembira ngan majlis perkahwinan dia...


Thursday, June 2

Currently in busy mode

Powered by BannerFans.com
Assalamualikum
Apa khabar kawan-kawan untuk minggu ni? Diharap sentiasa sihat walafiat. Hampir terlepas waktu untuk post entry minggu ini. Sekarang ni mood untuk berblog semakin kurang. Cuma mampu untuk update entry sahaja. Blogwalking? Mood hilang ke laut.



Kenapa perlu berkahwin?


Perkahwinan merupakan tuntutan agama. Perkahwinan juga bertujuan untuk memelihara maruah dan kehormatan diri. Walau bagaimanapun soal perkahwinan bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Ia perlukan tanggungjawab serta komitmen dari kedua belah pihak. Kepercayaan, keikhlasan, kejujuran dan mungkin banyak lagi kalau nak disenaraikan. Point di bawah semuanya di ambil dari Kuliah online Ustaz Erfino. Semoga bermanfaat. InshaAllah.

1. Untuk mendapatkan keturunan, anak-anak, zuriat yang mampu memberikan sinar kepada kehidupan kita.

2. Naluri fitrah manusia sendiri inginkan kepuasan diri untuk jasad, zahirnya dan juga batinnya (surah ar-ruum 21) Allah kurniakan kasih sayang dan cinta, Allah kurniakan kamu rasa belas kasihan antara kamu, untuk mereka yang mampu, bila berfikir soal kahwin, kita kenalah bersedia untuk berbincang dan membawa kepada meja rundingan. Jangan sesekali mengeluh "Kalau ada jodoh nanti saya kahwin" "kalau ada jodoh tak kemana" "Saya pun belum fikir tentang perkara macam ni". Mendapat jodoh yang baik adalah rezeki, kita kena berusaha untuk mendapatkannya. "Saya belum cari, kalau ada orang nak saya terima la". "Lelaki yang baik untuk wanita yang baik" ayat ini bukan untuk menjatuhkan smenagat kepada orang yang tak "up"  tapi untuk menunjukkan rezeki perkahwinan . Untuk mendapatkan rezeki 'jodoh', kita kena ada masa dan target. Hendaklah sentiasa berazam untuk mendapatkan yang terbaik, "Aku layak untuk mendapat jodoh yang baik".