Friday, April 8

komunikasi oh komunikasi


hari ni, aku rasa sangat2 lah meronta hati ni nak tulis berkaitan komunikasi kat ruangan 100penulis...kenapa? sebab pagi ni, berlaku salah faham akibat komunikasi...owh...sangatlah tak best....

so, kat sini aku nak share a few tips yang pada pandangan aku sangatlah penting...


bagaimana nak pastikan komunikasi itu berkesan

1. kedua-dua pihak mencapai kata sepakat yang dipersetujui kedua pihak, kalu tak setuju sekalipun, masing2 tahu apa keputusan yang telah dicapai

2. komunikasi berlaku secara aktif, maksudnya dua hala, bukan satu pihak sahaja yang bercakap2

3. butiran percakapan itu didengari dengan jelas

4. pihak yang mendengar memberikan isyarat badan yang selari dengan topik perbincangan

5. komunikasi berlaku dalam keadaan tenang, bukan dalam situasi getir

hmmmm...itulah dia 5 cara bagaimana anda nak tahu komunikasi yang anda terlibat itu komunikasi yang berkesan atau tak....

awas...fakta di atas dikeluarkan oleh insan yang tak bertauliah....harap maklum....

notakaki : komunikasi tu sangat2lah penting....

Mengenai Penulis Entri Ini :
therosputih juga penulis untuk blog therosputih. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap hari Jumaat. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label therosputih. Selamat berkenalan semua.

6 comments:

Fyzal said...

itu sesuatu yang biasa terjadi sis. aku pun memang tak suka komunikasi yg tidak baik sebab akan menyebabkan salah faham lepas tu macam macam masalah. padahal benda tu takde ape ape kalau dua-dua pihak faham benda yang nak diuruskan tu.

therosputih said...

fyzal
sudah jadi perkara biasa dah kalu berlaku salah faham mcm ni...

Fyzal said...

takpela cik ros. cam cik ros kata benda biasa jadi. slow2 improve kan komunikasi :)

therosputih said...

fyzal
hehehe...azam baru di pagi ini...mahu improvekan komunikasi...

errr...takde komunikasi langsung bley tak...hehehe

shandye. said...

sy selalu gugup bila harus berucap di khalayak asing iaitu audiens terdiri daripada orang yang sy tak kenal.

kalau sy harus berucap atau membuat pembentangan di hadapan classmates, rasa gugup itu langsung tidak wujud.

oh, dan pensyarah saya selalu ingatkn bahawa suara sy tak cukup lantang sebenarnya. hairan juga, kalau tidak cukup lantang mengapa dulu2 sy terpilih untuk mewakili uitm utk VC Cup? *lol*

o_Ov

monyet merah jambu menulis
lelaki [tanpa] emosi
ngomelsikit.

therosputih said...

shandye
mungkinkah bisa anda sudah hilang...agagaga...

dulu lain sekarang lain...

bagusla kalu ada teguran, boleh kita perbaiki diri kan...