Tuesday, April 12

"Kalau tak pandai masak tu,bukan perempuan lah!"



Okay,bila baca tajuk entri kali, perempuan yang tak pernah masuk dapur sure hangin kan? and jantina lagi satu and golongan perempuan yang resipi berkurun turun temurun dah tersimpan rapi dalam otak tinggal nak print out je,sure datang menonong nak jadi pengkritik,betul tak?

Isu ni dari zaman tok nadak dulu sampai lah zaman McDelivery ni masih lagi tak nampak cahaya kebenaran,betul tak? Aleh-aleh, lelaki kutuk perempuan, perempuan pandai masak kutuk yang asyik makan kedai tak pun perempuan tak pandai masak tunjuk perasaan buat statement, "Kalau perempuan tak pandai masak salah,tapi lelaki semua boleh jadi imam kah?"


Amacam? Ada batang hidung mana-mana sakit kah?



Tak faham kenapa kita obsess sangat dengan benda alah macam ni. Alright, first sebelum kita nak tunding jari, nak judge orang, ketahuilah ada beza antara perkataan "pandai masak" dan "reti masak". Sebab?

Situasi A

Aminah: Senah, kau "pandai masak" tak?
Senah: Tak pandai lah.Tapi aku "reti lah masak" yang basic basic tu~
Aminah: Kau ni perempuan apa weh,masak pun tak pandai?

Dalam situasi ni, si Aminah yang konon expert dari kecil dah belajar masak dari mak, nampak sangat memandang rendah si Senah yang setakat expert bikin telur goreng,etc. Tapi seriously, dalam pelajaran sekali lah,pun kan, memang orang masuk universiti terus grad baru start part 1 eh? Just saying~

Situasi B

Meon: Peah, kau pandai masak tak?
Peah: Tak sangat lah,baru nak belajar sikit-sikit~
Meon: Kau macam mana nak kahwin nanti,do?
Peah: Alah,zaman sekarang apa susah? Upah maid,tak pun makan luar,settle~

Satu hal,aku nak semua orang tahu. Kalau perempuan, umur dah lanjut tapi tak pandai masak, dia ada nawaitu lah nak belajar! Bila kaum hawa rockers ni claim macam si Peah tu,nak makan luar lah,upah maid ke, it was just a joke!Man,why take everything so seriously? We girls tahu, jantina yang satu lagi tu, asal bini tak pandai masak je, mesti buat scandal dengan maid punya!

Tapi, masalahnya, bila je diorang start masuk dapur, masak advance sikit, mula lah mulut takde insurance start nak pot pet pot pet~

Situasi C

Bedah: Milah oi, kau masak!kau masak Milah? Kau masak?!!!
Milah: Tak, aku curi lauk jiran sebelah,kenapa?
Bedah: Fuyooo...kau masak Milah!kau masak!
Milah: Apa yang pelik sangat kalau aku masak??
Bedah: Takde lah, kau masak Milah!Milah,kau masak!Biar betul,bukan kau tak pandai masak ke?
Milah: Aku cakap aku reti la sikit-sikit,tak lah pandai macam kau~
Bedah: Weh,semua orang,Milah masak weh,dia masak la do,Milah masak!
*pangggggg*

Ni memang minta penampar lah kan? Golongan perangai macam si Bedah retard ni,lagi lah menguji keimanan. Tahu lah kawan kau tu, jarang masuk dapur, tak reti masak kari kaw-kaw macam kau, tak lah ada gaya perempuan melayu terakhir,tak perlu lah sampai macam tu kot? What is it? Kalau nak masak kena ada ciri-ciri tertentu ke apa? Orang tu yang daripada ada nawaitu nak belajar masak,terus tak jadi. Sebab apa? Thanks to kawan-kawan supportive macam sesetengah orang.


Lagi satu,definisi pandai masak korang, reti masak macam lauk kenduri segala kah? Kalau reti masak western foods, baking ke, tu tak pandai masak lagi ke apa? Haih,orang Malaysia, grow up. Oh ye, kaum adam pula, jangan lah nak letak kriteria pandai masak tu dalam top list nak cari calon bini,ye? Letak tang bonus sudah.Banyak lagi benda yang korang nak bini korang nanti tu tahu except reti masak je. Aku ni ada seorang kawan yang claim diri dia pandai bapak lah masak.Cakap je apa nak,dia boleh masak punya! Tup tup, masak cari resipi online jugak. Asyik brag and insult orang tak berapa nak reti masak macam aku ni, tapi kebersihan,sikap budi bahasa mak aih, tuhan saja yang tahu. Sebab tu, kalau nak cari calon, tengok lah semua aspect, jangan kira pandai masak je,jalan~ Nanti rumah tangga tongkang pecah, don't say I didn't warn you,okay :)



Mengenai Penulis Entri Ini :
Fynn juga penulis untuk blog One of My Kind. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Selasa dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label FYNN. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah TAJUK LATEST POST BLOG ANDA.

14 comments:

chenta said...

ok..SENTAP!muaahaahaa

[AMR]ReenaRawee said...

situasi ke 3..
is like my Ayah..
haisy~
sabor je la sampai skrg anak dara dye xnak blajar masak..
hahahahaa~

but actually im situation 1..
bole la..
cuma xnak tunjuk, xpasal jd situasi 3 blk..
;p

Nobita Sensei said...

asalkan pandai masak megi goreng untuk gua pun dah cukup.

Fynn said...

@chenta
auuh,jangan!haha

Fynn said...

@Reena
agak lah...
ayah ayah mmg mcm tu,mengusik pandai~
tp yg hangin yg geng pndg rendah kt org tu.aiyo

ohye,takpe.still boleh belajar :)

Fynn said...

@nobita
hahah.you terbaek!

nn said...

reti lah jugak masak dua lauk. haha. tapi oklah tu kan? tu pun belajar sebab mak asek overtime je kat office kesian abah and adik2 makan luar hari-hari.

selalu member2 kalau kita tak pandai masak dia cakap "macammana nak kawen" padahal my mom dulu tak pandai masak pun kahwin je anak dah 5. ahahaha

Fynn said...

@nn
okay lah tu.kita blaja sikit2 lah en,
klu campak skaligus mane nak igtnye~

aaa,biase la mindset ni susah nk ubah kan? :)

shandye. said...

my mom once told me that she only started to learn how to cook when she got married to my dad and they lived in a small quarters close to UM. at that time my dad is still studying there so they have to make use of what they have and survived together. she learned how to cook via my late grandmother who insist that she needs to learn how to cook a few simple dishes for the family. now 28 years later my mom cooks the best nasi dagang and other kelantanese dishes. she was even offered by my uncle to work with him in his catering business due to her awesomeness. cool, huh?

lelaki [tanpa] emosi
monyet merah jambu menulis
ngomelsikit

cikla_91 said...

my sis in law mmg thp pe pndi msk r....bl korek,,,tup2 dia kta b4 kawen,,,zmn mde2 xtau lngsung msk..nk differintiate bhn2 msk pon cm rhsie..but look @ her now..really proud of her

Melati said...

belajar sikit2 dulu, goreng2 dulu, sambal2 lepas tu yang berkuah =) InsyaAllah boleh =)

<a href='Kalaulah u tahu,..">http://gulamelati.blogspot.com/2011/04/andainya-you-tahu.html</a>

Fynn said...

@shandye
really?okay,the public should really listen to this side of story.

change the mindset,people!

Fynn said...

@cikla_91
indeed lah.
i couldn't agree more,
memasak isn't that hard to learn at any level,trust me ;)

Fynn said...

@melati
right?
thankyou so much.
what i thot is true,
step by step.hehe