Saturday, April 30

Cabaran 30 Minggu Latihan Menulis - Topik 2

Macamana dengan topik minggu lepas? Dah join belum? Rata-rata menulis tak banyak yang boleh dibuat dengan RM 100. Betul, tapi dengan perancangan atau tabungan tentunya yang sedikit lama-lama jadi bukit kan?


Ini adalah topik untuk minggu 2:
Kalau saya seorang pengarah filem..

Untuk menyertainya sila ikuti arahan WAJIB di entri ini :
Submit LINK ENTRI SAHAJA di bawah. Jika ada soalan/komen kemukakan di sini

Berikut adalah senarai peserta yang menyahut cabaran :


Friday, April 29

anda bukan guru? baca ini


kali ni, aku nak kongsi pengalaman aku berkaitan perbuatan memperlekehkan sesuatu, seseorang dan sebagainya...key word dia, perlekeh...tak kisahlah perlekeh hape pun...

tatau maksud perkataan perlekeh? sekeh tau? huh...yang penting, perlekeh ngan sekeh tu dua entiti yang berbeza...perlekeh ni merujuk kepada perbuatan memperkatakan tentang sesuatu perkara tanpa menggunakan bukti2 yang kukuh lagi sahih...

ari isnin lepas, aku yang masih lagi mengalami kesakitan di bahagian belakang, plus ngan demam, plus ngan muntah darah, terpaksala aku ke klinik, amek ubat pape yang patut, takut sakit getting worse, susah, takde orang nak jaga kita, terpaksala jaga diri sendiri kan....thanks kat kawan aku sebab sudi drivekan aku ke klinik...


"aku ni pun entah betul entah tak"


Kami bersembang seketika di hadapan wad-wad pesakit sementara menunggu doktor untuk datang dan review beberapa pesakit untuk hari itu. 4 minggu di bahagian gastroenterology dan endocrine banyak memberi pengalaman berharga, namun aku yakin, aku akan lebih teruja di sini, di wad psychiatry. 

Semasa menunggu, kami sempat bersembang dengan beberapa pemuda arab, yang sekali imbas nampak normal, nampak biasa, nampak sihat tiada masalah. Namun kami tetap rasakan, mereka ini bukan staf hospital, bukan pelawat, mereka pasti pesakit di sini. Tapi tak mungkin juga, tak kan pesakit wad psychiatry boleh berkeliaran macam ni. Namun kami teruskan melayan mereka sedaya yang kami mampu dan tamatkan perbualan setelah doktor tiba.


Jangan Segan-Segan Untuk Menangis...

 
 
Orang sering kata berkata, kalau rasa sedih, kuatkan hati.Tapi kalau air mata nak mengalir juga tanpa boleh ditahan-tahan, macam mana pula keadaanya?
 
"Menangislah sehingga hati kamu merasa lega, walaupu tersedu sedan sekalipun sehingga kering kolam air mata kamu!"

Thursday, April 28

"Under the shade of Allah"


I was thinking "what to write, what to write?". Then, suddenly this video came to my mind. We don't need hundreds written words, but maybe a simple video like this can give us a humble realisation of what it means by "under the shade of Allah". This video will tell you about 7 categories of people that will be given a special shade on the judgement day by Allah. May Allah bless us all. 

Don't worry, it won't take you hours to watch this. Spare your only 2 minutes. That's more than worth it. Thank you. 

Perlu tahu: Cara-cara menukar tayar

Powered by BannerFans.com
Assalammualaikum.
Apa khabar kawan-kawan minggu ini? Harapnya semua sihat walafiat. Hari ni agak blues sikit. Sebab tayar my Mr.Cool pancit sebelum pergi kerja tadi. Memang agak terkial-kial jugak nak menukarnya. Nasib baik ada sorang pakcik ni tolong tukarkan.


Wednesday, April 27

Kenali Ciri - Ciri Pengikut Makluk Bergelar Dajjal!


AsSalam semua...
       Hehe..Rasanya ini entri kedua SkY di 100 Penulis kan? hrum..sepatutnya sudah 4 entri tapi dek minggu exam ni, kena berkorban lah sikit kan? hehe..Ok..Entri ni sebenarnya sudah dikeluarkan di pondok kecil SkY tapi  SkY publishkan semula di sini..dengan tujuan untuk berkongsi sesama kita..Tidak perlu memeningkan kepala..ayat yang digunakan sudah diolah sesantai mungkin untuk memudahkan pemahaman korang semua ye.


Air atau Elektrik: Mana yang lebih penting?

Bending Backwards by nn
Baru-baru ni P1 ada keluarkan advertisement to promote P14G. The tagline is: "WHAT WOULD A DAY WITHOUT INTERNET BE? I CANNOT IMAGINE.. "

Ada satu statement dalam promosi tersebut yang berjaya menarik perhatian aku, iaitu:-
At this point, I don't know which I'd choose: a day without water or a day without electricity.

Jadi apa yang lebih penting? Air atau elektrik?


Tuesday, April 26

sisi sepi sang penanggung volunti non fit injuria.


Terkadang aku terfikir, sampai bilakah aku mahu terus-terusan mengharapkan secebis rasa kasih sayang daripada si dia yang tidak sudi. Aku menongkah arus, menyerahkan hati dan perasaan untuk dilukai sedangkan aku sendiri tahu bahawa kebarangkalian untuk hal itu berlaku adalah amat mustahil.

Seperti frasa latin volunti non fit injuria.

Ikhlas sangat ke kau tue??





Assalamualaikum semua. Nak tanya korang semua lah. Boleh ker ikhlas tu diukur??


Ada seorang manusia nie, sibuk pertikai keikhlasan orang. Aku tak tahu kenapa lah beliau nie nak kecoh cerita bab ikhlas kalau dah nyata dan terang dia memang tak tahu apa erti ikhlas. Kalau dah satu kelas tak tegur kau, tak kan tak sedar-sedar kau tue tak penting langsung??


Ikhlas nie, besar maksudnya. Niat menolong dengan IKHLAS hilang bila orang yang minta tolong tak sedar dek untung, tak tahu cara minta tolong dan berterima kasih! Boleh pula kau tergedik-gedik kat budak bawah umur berkasih-sayang depan mata orang ramai, tapi orang yang kau minta tolong bersusah-payah menolong buat kerja kau! Kalau kau tolong sama, tak pun tanya macam mana nak buat, sejuk juga hati ni!


Dah tue, canang kat FB cakap kononnya kau golongan teraniaya sebab dengar khabar yang kau tak buat kerja. Beb, tolong lah matured sikit. Umur dah suku abad kot. Meh nak cakap sikit pasal aniaya tak aniaya.


Golongan-golongan ni ada beberapa aspek.
1. Golongan teraniaya - Orang teraniaya atau orang yang dizalimi iaitu orang yang diperlakukan secara tidak benar oleh orang lain. 


2. Golongan yang menganiaya orang lain - Orang yang memperlakukan secara tidak benar dengan zalim oleh orang lain.


3. Golongan yang menganiaya diri sendiri - Orang bodoh yang menzalimi diri sendiri!


Aku rasa, tiga-tiga golongan nie memang kau lah! Tolong fikir-fikir dan fikir! Kalau kau sangat bagus dan bagus, pastinya satu kelas langsung tak ada masalah dengan kau! Kalau orang yang paling baik dan disenangi dalam kelas pun boleh terasa hati dengan kau, tak perlu cakap soal IKHLAS dengan orang lain!




p/s: Bersabar ada batas. Hilang sabar buat manusia panas.


Mengenai Penulis Entri Ini :
izfanora juga penulis untuk blog senyuman gadis gerimis. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Selasa. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label izfanora. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Sukar Mencari Bahagia.

Safety Belt VS Lock The Car Door



Hye uols... Lama dah cik chenta tak post entry kat sini. Ampun la ye. Agak sibuk dan kekeringan idea. Heheheh. So hari ni cik chenta nak share sesuatu yang agak berguna dan menjadi rutin hampir setiap orang dari kita. Jom baca!


Situasi Pertama

Masuk kereta
Start enjin kereta
Kunci pintu
Terus jalan

Situasi Kedua

Masuk kereta
Start enjin
Pakai safety belt
Terus jalan

* Ni situasi bagi kereta yang bukan autolock ye


Monday, April 25

tips-tips untuk lupakan seseorang a.k.a bekas kekasih



Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...kali pertama melihat banner ini di 100penulis??hehe..oklah sebenarnya jaa adalah editor baru di sini dan baru sahaja menjadi keluarga 100penulis..ni post yang pertama dan julung-julung kalinya bertapak di sini..hehe (^_^)


Entry yang pertama ni jaa nak berkongsi pasal pasangan pasangan yang dulunya bercinta bagai nak rak, kemudian hubungan terputus di tengah jalan...



biasanya pasangan yang bercinta dan saling sayang menyayangi namun berpisah atas sebab-sebab yang tertentu pasti sukar melupakan si dia bukan??pergi kafe je,teringat saat-saat makan bersama,pergi padang,teringat waktu main bola sesama,pergi pasaraya teringat si dia sungguh caring membawa barang-barang yang dibeli,pergi karoke je teringat saat-saat menyayi lagu cinta bersama-sama dan banyak lagi la =p



Saturday, April 23

Cabaran 30 Minggu Latihan Menulis - Topik 1

Ini adalah topik untuk minggu 1:
Kalau saya diberi RM100 sekarang, saya akan..

Untuk menyertainya sila ikuti arahan WAJIB di entri ini :
Submit LINK ENTRI SAHAJA di bawah. Jika ada soalan/komen kemukakan di sini

Berikut adalah senarai peserta yang menyahut cabaran :


Cabaran 30 Minggu Latihan Menulis!

Setiap Minggu (Sabtu), satu topik akan disiarkan. Ini sebagai satu langkah melatih daya penulisan anda di samping mengatasi masalah kekurangan idea untuk menyiarkan entri di blog anda. Kembangkan topik yang diberi mengikut kreativiti anda. Cabaran ini diinspirasikan dari Cabaran 30 Hari Blogging yang mungkin pernah anda / rakan-rakan blogger anda buat, bezanya cabaran ini berlangsung selama 30 minggu (30 topik berbeza). Cabaran ini tiada tarikh tutup, anda boleh mula pada bila-bila yang anda mahu (atau boleh give-up bila-bila juga.. hehe). Dengan cabaran ini juga diharapkan dapat membantu blog anda mempunyai updates sebanyak 30 entry.

Penyertaan dari editors / bekas editors juga digalakkan.

Untuk menyertai Cabaran 30 Minggu Latihan Menulis ini, anda perlu ikut syarat mudah di bawah :

Friday, April 22

selamat ulang tahun


last week, tak menyempat nak hupdate entry kat sini...sume sebab aku bizi, berkejaran ngan aktivti sekolah...adeh...tatau dah mcm mana nak arrange masa supaya aku setelkan keje yang ada, dan pada masa yang sama, bleh mengonline degan jayanya...

semalam, bersamaan dengan 21hb april 2011, genap umur aku yang ke 24...aih...makin lama makin bertambah usia kita kan, tp seperti biasa, aku nak guna ayat standard

"apa ada pada angka, yang penting pengalaman" ngeh3


Elok Ke Apa Yang Kamu Pakai Tu?


Pagi semalam, didatangi seorang klien atas urusan dokumen.Tiba-tiba rakan sepejabat saya menegurnya, "Eh, cantik gelang magnet kamu tu?elok ke?Mesti mahal nih...!" 

"Eh takdelah, ni gelang saja-saja ni.Aku dah tak percaya mende2 ni semua.Dah serik, asyik kena tipu je, last-last sakit jugak.." Serius betul jawapannya.

Tapi apa yang menarik perhatian saya, jawapannya, petua yang mahal dari seorang lelaki yang berumur 62 tahun.Masih punya tenaga untuk melakukan kerja seperti orang muda. 

Thursday, April 21

What is so good about the UK education system?


What is so good about the UK education system? Well, I have seen the differences between Malaysian education system where in the UK, students are given the responsibility to take charge of their own learning. I know it too well if I start comparing, I will end up writing with few entries, too many things to share I guess. Anyway, let's just say, apart from its awesomeness, UK education system also has the negative side of it:

1)  Teachers in the UK do not have the authority in the classroom. 

Teachers follow everything what administration asks. They cannot punish their students who are disruptive in the class  They have to follow what the school discipline policy says. I have seen this one particular teacher in WS college where teacher didn't do anything when the student being so rude and he even caused a serious disruption to the class. The teacher just looked at him, and said something like "can you please be quiet?" I was like, "this is not the right way to handle misbehaved students, it is not right!" what? no action? well, I must say they have their own warnings and parking system but then it doesn't work, or maybe it would never work.

Sudoku~!


Assalamualaikum!

"Ni nak tanye ni, siapa suka Sudoku angkat ketiak tinggi2!"

Saya2! *muka bercahaya2*

"Ai, takde orang ke yg suka main Sudoku neh?"

Saya3! *masih muka bercahaya2*

"Betul takde?"

Saya!!!!!

"Hais~ kuman sangat korang ni tak main Sudoku..."

(marah) Aku!! *baling kerusi ke arah si penanya*

"Aiyark!" *pengsan*



Happy Good Friday

Powered by BannerFans.com
Assalammualaikum.
Apa khabar kawan-kawan minggu ini? Harapnya semua sihat walafiat. Saya hari ini agak kurang sihat sebab selsema dan "pitan". Minggu lepas langsung tiada mood untuk menulis. Kehabisan idea. Minggu ini pun sama juga. Tapi gigihkan juga untuk menulis di sini. Lagipun nothing special happened in day, just a daily life routine.


Wednesday, April 20

KENANGAN MENGAJARKU..

banner 100p


as salam

saat aku menekan-nekan punat huruf-huruf yang tersembul jelas di papan kekunci komputer ini,hati aku terimbau pada kenangan.

KENANGAN menyebutnya sahaja sudah mengembalikan pelbagai peristiwa di kotak fikiran.Ada yang manis untuk dikenang dan yang pahit pula masih tersemat dalam ingatan kerana memberi seribu satu pengajaran.



PAKSA DAN RELA...


salam..

dalam hidup ini, selalu kau, aku, kami, kita, mereka.
sesiapa saja.
kalau tak suka buat apa-apa,
kau cakap kau dipaksa.
bila kau buat kerja tanpa henti.
kau dikata gila kuasa.
malang!
kau...
bolehkah kau cuba seketika untuk fahami?

Aku Bukan Mat Rempit!!

.
Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram sebarkan senyuman. yeah!

Apa plak kisahnya hari ni dengan tajuk mat rempit??? ini kisah benar yang terjadi kepada si penulis suatu ketika dahulu. yang pasti, kisah ini menjadi sejarah yang tak mungkin boleh dilupakan. geli hati bila diingat kembali. hahaha...

REBLOG: Actual Children’s Answers to The Question “What Is Love?”


Adults will probably give cheesy explanation on the meaning of love. Kids, on the other hand, say the darndest things :')

thedancingpapayas:
Actual Children’s Answers to The Question “What Is Love?”

“Love is when you go out to eat and give somebody most of your French fries without making them give you any of theirs.” - Chrissy, age 6 

“Love is what makes you smile when you’re tired.” - Terri, age 4


Tuesday, April 19

Hargailah Insan Bernama Sahabat.

Salam...
 Minggu ini sudah masuk study week. Masing-masing kelam kabut study..aku pon sama..dalam pada itu,aku sempat menghasilkan nukilan khas untuk sahabat2 ku...yela...manalah tau ada salah silap dengan mereka sepanjang semester ini.Ingin aku kongsikan nukilan itu disini sebagai tanda menghargai seluruh warga yang bernama sahabat. Tak lupa kepada yang bakal menghdapi final exam, semoga berjaya aku ucapkan. Gambatte!!!!

Sahabat….
Sahabat yang baik,apabila dipandang wajahnya..
membawa mengingati ALLAH...
apabila tersenyum padanya...
 terasa ketenangan di jiwa..
apabila merenung matanya
terzahir kejujuran dari sinarannya..
Mendengarkan kata-katanya..
Menyejukkan hati y resah..
berbicara dengannya..
menghilangkan rasa gundah..
Melihat gerak gerinya..
Membuat aku kagum ..
kerana taatnya pada suruhan Ilahi..
meninggikan takutku kepada ALLAH...
kerana elok budi pekerti..
kerana elok bahasa ku dengari..
kerana sopannya menegur diri ini..
dan kerana kelembutannya...
berbicara menambat hati..
Berkawan dengannya..
Berjuang ku ke jalan ALLAH..
Berteman dengannya..
Terbit kekuatan di hati..

ENTRI SERBA RINGKAS: Single eksklusif Yuna yang hanya dirilis di US - 'Fears and Frustrations'


Aku benar-benar bangga dengan artis kegemaranku, Yuna. Tanggal 15 Mac yang lalu dia telahpun melungsurkan album sophomore-nya 'Decorate' untuk pasaran Amerika Syarikat. Ya, you heard it right: AMERIKA SYARIKAT. Album susulan kepada album sulungnya yang berjudul 'Yuna' yang aku kira sangat berjaya secara lokal sudah sekian lama dipasarkan di Malaysia dan langkah bijak syarikat rakaman Yuna untuk mencuba nasib di luar negara ternyata berbaloi apabila 'Decorate' akhirnya berjaya menembusi pasaran Amerika Syarikat.


Monday, April 18

Jaga Hubungan Sebaik Mungkin



Acapkali aku mendengar cerita dari sahabat pasangan kekasih yang banyak kali berpisah . Berpisah kemudian berbaik semula dan perkara tersebut akan berlaku berulang-kali . Tak penat ke ? Asyik-asyik break , putus , pisah . Bila agak-agak rasa rindu dah mula menapak di hati , merayu-rayu pula untuk berbaik .


Friday, April 15

Demam Peperiksaan Telah bermula


Minggu ini adalah minggu peperiksaan. Ketika entri ini disiarkan, pelajar saya sedang tekun menjawab soalan peperiksaan. Selamat maju jaya untuk mereka.

Demam peperiksaan hanya berlaku pada pertengahan semester dan hujung semester sahaja. Ada pelajar yang mampu tanganinya dengan bijak, ada juga yang sentiasa sahaja demam setiap kali menjelangnya musim peperiksaan.

Apa untungnya anda yang sedang belajar di university adalah; silibus yang perlu and abaca pada setiap semester itu sahaja akan keluar dalam peperiksaan pada akhir semester, berbanding peperiksaan semasa SPM atau STPM yang perlu ulangkaji sepanjang tempoh dua tahun belajar. Ini tidak termasuk kursus yang melibatkan kepakaran seperti pergigian atau kedoktoran. Boleh bayangkan kalau bakal-bakal doktor ini hanya perlu ulangkaji bab tertentu sahaja untuk peperiksaan? Boleh bayangkan kalau mereka jadi doctor nanti, tetiba mereka terlupa apa yang mereka belajar pada semester pertama pengajian, apa akan jadi kepada pesakit?



Thursday, April 14

Dah Jadi Burung Pungguk


Assalamualaikum,

Ini entri paling pendek pernah aku tulis, sila percaya dengan sepenuh hati ya ;)

Hari ni aku hanya nak kongsi dengan kalian tentang dua buah video pendek di bawah ni sahaja. Jomlah sama-sama kita tonton;


Reblog:Dosa jangan di (+), Iman jangan di (-)


Takut untuk menerima hakikat yang selama ini kita telah banyak melakukan dosa. "Normal la kan, semua orang buat dosa, tak ada yang sempurna", "Ala, bukan aku je yang buat, orang lain pun sama je". Tapi setidaknya kita seharusnya cuba untuk menyedarkan diri bahawa kita sedang melakukan sesuatu yang dilarang Allah. Lebih baik orang yang melakukan dosa, dan sedar dia sedang berbuat keburukan dan terus bertaubat berbanding dengan orang yang melakukan dosa tapi tidak sedar mereka sedang melakukan dosa sehinggakan menganggap dosa yang dilakukan olehnya menjadi satu kebiasaan yang normal.

Wednesday, April 13

Cadangan Masjid Dilengkapi WiFi

.Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. (^^,)

Mungkin ada antara pembaca belum pernah jumpa masjid dengan kemudahan WiFi. setakat ini, hanya masjid di Institut Perguruan Tun Abdul Razak Kota Samarahan yang saya temui mempunyai kemudahan ini. mungkin masjid di IPTA dan IPTS sudah mempunyai kemudahan WiFi secara menyeluruh, namun tidak di semua masjid-masjid umum lain di seluruh Malaysia.

Manhattan Fish Market's Student License to Privileges: RM10 per meal!


Personally I'm not a fan of MFM but this promotion certainly caught my eyes. For students out there who haven't tried MFM yet, why not do it now :)

Manhattan-Fish-Market-Student-Price-RM10

Seafood 101/Cala ala Olio/Grilled Cheese in my Sandwich/All-Star Fish 'n Chips/Wrap 'n Roll – ALL SETS COME WITH BOTTOMLESS FIZZIES

Terms & Conditions:
  • Promotion ends 30th June 2011
  • Valid for dine-in only
  • Valid on Mondays-Fridays (except eve of & on public holidays) only
  • Please present Student ID upon ordering



About The Writer :
nn is also the owner of nn meows!, nn spends! and nn sells!. Read her ramblings here every Wednesday and follow her on Twitter. Click the label nn to read her entries in 100penulis.com. The latest entry in her personal blog is unresolved issues

Tuesday, April 12

Menang belum tentu juara






Assalamualaikum semua. Mesti pelik tajuk entry nie. Dah menang, mestilah juara. Kan, kan, kan. Tapi, ada sebab aku wat tajuk gitu. Cer citer, cer citer. =)

Kenapalah aku masih dalam mood tak puas hati atas kemenangan mereka-mereka yang ganas itu pasal netball tempoh hari. Mana nak puas hati kalau sampai la ni tangan aku masih berbungkus! Nak wat macam mana. Aku memang lemah-lembut orangnya.

Okay, berbalik kepada tajuk hari nie. Korang-korang yang menang apa-apa pertandingan pun lah kan, belum tentu juara. Kenapa aku kecoh hal nie? Yole, manalah tau time game tue, pasukan yang lain bukan dalam 100% terbaik kondisinya. Contohnya, sebelum game dorang cirit ker, muntah-muntah ker, contohnyalah kan. Kita tak tahu.

"Kalau tak pandai masak tu,bukan perempuan lah!"



Okay,bila baca tajuk entri kali, perempuan yang tak pernah masuk dapur sure hangin kan? and jantina lagi satu and golongan perempuan yang resipi berkurun turun temurun dah tersimpan rapi dalam otak tinggal nak print out je,sure datang menonong nak jadi pengkritik,betul tak?

Isu ni dari zaman tok nadak dulu sampai lah zaman McDelivery ni masih lagi tak nampak cahaya kebenaran,betul tak? Aleh-aleh, lelaki kutuk perempuan, perempuan pandai masak kutuk yang asyik makan kedai tak pun perempuan tak pandai masak tunjuk perasaan buat statement, "Kalau perempuan tak pandai masak salah,tapi lelaki semua boleh jadi imam kah?"


Amacam? Ada batang hidung mana-mana sakit kah?


REVIU FILEM: Cun



Jujur saya jelaskan bahawa saya jarang mahu menonton filem Melayu. Saya hanya akan terpanggil untuk menonton filem lokal jika ia telahpun mendapat reviu yang baik di internet atau jika ia adalah hasil air tangan pengarah yang saya kagumi (Allayarham Yasmin Ahmad adalah antara yang teratas dalam senarai pengarah yang paling saya sanjungi). Minggu lepas saya berkesempatan untuk menonton filem Cun, arahan Osman Ali. Saya tergerak hati untuk menonton hanya kerana bersandarkan beliau juga merupakan pengarah untuk filem Anak Halal, salah satu daripada filem lokal kegemaran saya. Makanya saya mahu menonton apakah kelainan yang beliau ingin tampilkan dalam Cun.

Monday, April 11

Pergerakan Dalam Solat.


Assalamualaikum readers :)

Benarkah pergerakan tiga kali dalam solat secara berterusan boleh membatalkan solat? Usah terkejut. Tiada nas yang menyatakan jumlah pergerakan tersebut. Sebaliknya, apa yang dibincangkan oleh para ulama ialah sama ada pergerakan yang dilakukan itu boleh menyebabkan orang lain yang memandang membuat persepsi, orang itu tidak berada dalam solat, maka ketika itulah terbatal solat yang dilakukan. 


Buat Baik - Tak Banyak Sikit Pun Boleh Tapi Jangan Ungkit


Salam sejahtera dan selamat hari Isnin 100 Penulis dan pembaca-pembacanya. Semoga kita mampu memulakan hari dan minggu baru dengan perkara-perkara yang baik. Minggu ini masih banyak kerja yang perlu dihabiskan. Ada beberapa assignment lagi belum selesai walaupun peperiksaan sudah sangat hampir.

Kita bicara sikit perihal berbuat baik. Berbuat baik ini bukan perkara mudah, berbuat baik dengan ikhlas lagi susah. Biasa jadi tak orang yang buat baik pada kita mengungkit-ungkit hal lalu atau kita sendiri pernah melakukan yang sedemikian?


Perubahan Itu Pasti

Perubahan. Itu sudah pasti.
Akan pasti berlaku perubahan.
Dalam kehidupan ini.

Sesetengahnya akan berkata, "Perubahan itu bagus."
Yang lain pula akan berkata, "Perubahan itu penting."
Tapi yang pasti, "Perubahan akan berlaku."
Kerana perubahan itu adalah semulajadi.
Perubahan itu adalah lumrah alam.
Dan semestinya, perubahan itu adalah pasti.

Friday, April 8

Eh Rahsia Komunikasi Lagi


Sebelum ini, pasti semua ada terbaca mengenai Komunikasi Oh Komunikasi dari salah seorang editor 100penulis, Rosputih.Saya juga membuak-membuak nak berkongsi dengana rakan-rakan di laman ini cara komunikasi , tambahan pula profesion saya melibatkan komunikasi yang sangat banyak dan  yang penting perlu meyakinkan.

Rahsianya ialah


komunikasi oh komunikasi


hari ni, aku rasa sangat2 lah meronta hati ni nak tulis berkaitan komunikasi kat ruangan 100penulis...kenapa? sebab pagi ni, berlaku salah faham akibat komunikasi...owh...sangatlah tak best....

so, kat sini aku nak share a few tips yang pada pandangan aku sangatlah penting...

Thursday, April 7

Cara berlindung dari gangguan syaitan dan iblis



Dua hari yang lepas, cikda sempat berborak dengan Ma di telefon. Banyak benda yang dicerita, dan banyak juga benda yang Ma nasihatkan. Sebelum sempat cikda menamatkan panggilan tersebut, Ma tiba-tiba menujukan soalan "Kakak sihat semua kan?". Pelik. Tapi cikda jawabkan sahaja. "Alhamdulillah sihat semua, cuma sakit belakang je. Mungkin sebab cuaca sejuk" . Walaupun sekarang bukan musim sejuk. Rasa sakit dibelakang ku rasakan sangat menusuk tulang. Ujian dari Allah sebagai kaffarah dosa barangkali. Cikda tak mahu berbicara panjang mengenai apa yang diborakkan, tapi cukuplah kalau cikda kongsi apa yang Ma pesan iaitu mengenai cara untuk berlindung dari gangguan syaitan dan iblis. 

Ini dilakukan setiap kali anda selesai solat.

Dacing, Roket, Bulan | Mana satu pilihan hati?

Powered by BannerFans.com

Assalammualaikum.
Apa khabar kawan-kawan untuk minggu ni? Tengok tajuk macam dah boleh agak apa je kan? Al-maklumah, Sarawak tengah sibuk berkempen untuk mengundi sekarang ni selepas penamaan calon semalam.



Sejauh mana kita kenal akan keturunan kita? Adakah setakat tok moyang sahaja atau sehingga ke tok buyut? Siapa pula tok buyut ni? Kalau nak kenal, pandai-pandailah cari dan kenal tok buyut korang sendiri. Aku pun tak kenal siapa tok buyut aku.


 Jadi, rasanya dah kenal tok buyut masing-masing? Kalau tak pun dah ada hati rancang keluarga sampai beramen? Lepas ni bolehlah merancang untuk 22 keturunan.


Mengenai Penulis Entri Ini :
Fadzrul Hisyam juga penulis untuk blog Fadzrulhisyam. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Fadzrul Hisyam. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Khas untuk anak Pahang: Permohonan Geran Bantuan Pelajar Ke IPT.

Wednesday, April 6

kisah suatu kegagalan yang chomel.






Petang itu sedang aku duduk menghadap meja plastik untuk empat orang di sebuah kedai makan tidak jauh dari rumah, rokok Dunhill lemau tersepit di celah jemari runcing, kunci kereta Kancil tergenggam di tangan kiri, rambut serabai disisir jari dan muka mirip cokodok kerana baru mandi, aku terlihat gondola beroda dua yang amat kunanti-nanti perlahan-lahan datang menghampir lalu berhenti kurang dua inci dari lututku.

Penunggang gondola statik itu tidak senyum seperti kebiasaannya. Dia turun, lantas duduk di sisiku. Penunggang gondola tidak bersendirian petang itu. Rakan sejenayahnya yang agak lazat jika kamu mampu melihat melewati tahi lalat yang agak besar di tepi hidungnya itu datang bersalaman dan dia duduk bertentangan dengan aku. Rokok yang masih terbakar dicapai dan dihisap penuh selamba oleh si penunggang gondola. Rakannya pula sibuk bertekak dengan mamak yang baru memunculkan diri dari belakang dapur.

Aku tahu pasti ada sesuatu yang menekan dadanya, cuma aku tidak pasti apa. Mahu ditanya takut dimarah, mahu dibiar bisu khuatir dipresinya melarat. Akhirnya setelah sebatang rokok habis dihisap, dia melempar puntung itu ke longkang dan merangkul jemariku. Dengan muka monyok aku tahu ada suatu masalah maha berat sedang berlegar di pundaknya. Aku diam. Menanti untuk sepasang bibir mungkin miliknya itu untuk bergerak dan membutirkan kata-kata.


Brickfields Now & Then 1 & 2 (12th – 17th Apr)


Brickfields Now & Then Part 1 and Part 2, presented by The Actors Studio Teater Rakyat

Location:
The Actors Studio, Roof Top, Level 8, Lot 10 Shopping Centre, 50, Jalan Sultan Ismail 50250, Kuala Lumpur.

Remember the 'good old days'? Join Thor Kah Hoong as he relives the golden age of the 50's and 60's with 'Brickfields Now & Then'. Staged as 'Telling Tales' in 1998, this is the third staging of Thor's collection of childhood memories; accompanied with new stories, comical characters and experiences. This one man show will take you back to the time where corporal punishment was the norm, fireworks were still legal, 40 sen went a reaaaally long way, the essence of life... all through the eyes of a young boy growing up in Brickfields.

Synopsis:


saya berdoa..



Assalamualaikum and hye all... oh, hampir terlupa tau bahawasanya hari ini hari Rabu!! betul-betul lupa nih.. bukan buat-buat lupa... kadang-kadang aku pelik dan rasa macam tak percaya jer kalau ada orang yang akan terlupa besday dia kan... ok, sekarang aku dah faham perasaannya bila.... ya, bila kita memang betul-betul terlupa! hehehe...

ok, tiba-tiba hari ini terfikir-fikir tentang doa... oh, doa.. kenapa lah doa aku ini sering tidak termakbul? pernah tak kita tertanya-tanya soalan sebegini. sila jawab dalam hati. kadang-kadang kan kita memang suka berdoa... tapi lupa pula nak betulkan cara memohon doa....

Tuesday, April 5

Nak main ke nak gaduh??






Ini entri luahan perasaan. Harap korang semua berhati-hati dengan entri nie. Ops, terlupa pula nak bagi salam. Assalamualaikum semua. Tak menyempat nak post entri nie. Saat menaip nie, tangan aku telah berbandage kiri dan kanan, oh, sungguh menyakitkan. Sila doakan kesejahteraan aku yer kawan-kawan.

Aku bukan apa, macam yang aku bagitahu last week, kat tempat aku ada pertandingan bola jaring. Aku bukan nak cakap aku team aku nie hebat, tapi memang kami nie antara team yang digeruni lah. Tapi, pantang nenek moyang aku, bila orang main kotor sebab nak ditabalkan sebagai juara. Weh, orang tak pandanglah kalau korang menang sebab main kotor!