Thursday, March 3

Urusan yang wajib buat kita

Sebelum terlajak coretan hal yang penting, ain nak inform yang link blog Dinding Cik Aien sudah bertukar.. So korang boleh klik banner blog ain di atas untuk ke Blog.. Boss 100Penulis!! jangan lupa tukar link blog daku di sebelah ni "editor yang cool".. Bukan senang wooo dapat title tu. hehe!
Berbalik pada tajuk entry sebenar.. Semua mesti dah alami, berurusan dengan manusia bukan mudah.. Banyak flow dan prosedur nak kena ikut, betul tak? Contoh terdekat berurusan dengan Bank. Tak kira la nak apply financing loan ke, nak invest fund ke.. Perkara tu bukan mudah kan??
Contoh lagi berurusan dengan peniaga-peniaga.. Kite semestinya nak tawar harga yang murah.. Kalau mahal, confirm berkira nak beli ke tidak.. Bukan mudah kan?? Lagi contoh berurusan dengan duit.. nak kena bajet belanja bulanan, dengan barang-barang keperluan lagi nak beli.. Bukan mudah nak uruskan?
Jadi, kat sini ain dapat 1 perkara yang sememangnya mudah untuk kite berurusan.. Tapi tak ramai antara kite yang betul-betul serius bila berurusan dengan hal ini. Iaitu berurusan dengan Allah Yang Maha Esa.. Mudah untuk berurusan dengannya.. Mudah untuk mendapatkan sesuatu dari-NYA.. Melalui Doa, Solat 5 waktu sehari semalam, Melakukan Ibadat yang Wajib dan meninggalkan perkara yang dilarang.. Mudahkan? Doa adalah penghubung antara kita dengan Yang Maha Esa.. Renung2kan..

Mengenai Penulis Entri Ini :
cik ain juga penulis untuk blog Cik Ain Nabila. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis dan juga di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label cik ain. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Man Utd Menang Gaya.

6 comments:

Fyzal said...

sayangnya manusia sendiri menjadikanna sesuatu yang sukar.

cik ain said...

perkara yang susah sering nampk mudah..

dan perkara yang mudah sering nmpk susah..

anyss said...

AsSalamualaikum,
Errrr...nape tetiba rasa macam terkedu sekejab ni...


“Ngendap SI Ensem Walkwagon Merah”

“Gila Menunggu Hikayat Merong Mahawangsa”

zahidah dihaz said...

setuju..thank for sharing...


http://dihaz17-foryou.blogspot.com/2011/03/selamat-berhujung-minggu.html

Fina Sophie said...

thanks so much, for reminding. ni la yg sy suka dkt 100p ni, byk yg suka memberi peringatan.. alhamdulillah :) pdnlah dgn ai yg tak berapa nak betul sgt ni isk

Cik Aien said...

@anyss- dun worry, ain tulis entry ni pun bnyk kali terkedu, tersedak.. sbb diri sndri pun sama je.. :) Insyaallah, kite perbaiki bersama..

@zahidah- welcome :)

@fina- dh nama keluarga 100Penulis, mmg cara kite saling mngingatkan.. :)