Thursday, March 3

Tentang Berkasih: Kawalan Tanpa Had...




"Kawalan Tanpa Had". ok any idea??? hehe.. kali ni aku nak cakap pasal Queen/King Control... hehe... bukan orang dah kawen ja tau yang kena control ni. kadang yang baru bercinta ni lagi la melebih-lebih control nya.

biasanya kalau isu control ni mesti salah seorang tukang control dan sorang lagi kena control..
.huhu jadi macam mana yang kita cakap kawalan tanpa had ni?? over control?? ok simtom-simtomnya adalah:

setiap 5 minit anda mesti report apa anda buat ngan pasangan atau si dia akan kol anda setiap masa. si dia mahu tahu anda keluar ke mana dan dengan siapa. anda dilarang untuk keluar dengan lelaki/perempuan lain walaupun hanya kawan. anda dilarang daripada melakukan apa yang anda suka hanya kerana dia tidak suka. dia akan mengamuk dengan ganasnya kalau anda melanggar perkara di atas.. 
ok mesti ramaikan yang pernah nampak kawan-kawan anda mengalami semua ni... atau memang mengalami benda ni... pada pendapat aku orang yang kuat control ni biasanya mereka rasa mereka tak selamat. insecure.
Sebab-sebab yang biasa adalah:


Rasa yang pasangan dorang tu cantik atau tampan... jadi takut ramai yang tergoda. Sikap terlalu ambil berat yang melampau terhadap pasangan. menganggap yang couple atau bercinta tu sebagai tanda dia telah memiliki 100% pasangannya. Sifat semula jadi yang terlalu mengawal. sikap yang terlalu melindungi. (terutama kalau lelaki tu adalah anak sulung atau dia anak tunggal... lagi la pasangan dorang kena kawal.. kalau perempuan pula yang anak bungsu.. mungkin sifat yang terlalu manja kot) 
jadi kalau anda berada atau melihat dalam situasi ni macam mana?? nak buat apa??

yang dikawal:

berterus terang la dengan pasangan anda yang anda tak selesa dengan apa yang dia buat.  tetap kan garis panduan antara anda berdua. tentukan apa yang boleh dan tak boleh. sentiasa menjaga komunikasi dengan baik. yang mengawal:sedar yang pasangan kita juga manusia biasa beri ruang kepada diri dan juga pasangan suapaya dapat  menjadi diri masing-masing. jangan bersikap mendesak dan terlalu menurut rasa hati. sentiasa percaya terhadap pasangan anda. yang meihat:tak salah untuk menegur dan memberi nasihat. beritahu apa yang anda nampak jangan cuba menjadi batu api untuk pasangan tu 

so anda macam mana?? pernah dikawal? atau mengawal??? hehe... komen sikit....



Mengenai Penulis Entri Ini :
Zulkifly juga penulis untuk blog Dariku Zulkifly. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label zulkifly. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Saya ada kura-kura

8 comments:

nn said...

pernah dikawal. dan mengawal tu, ada lah masa-masa tertentu time-time tengah paranoid rasa insecure lain macam semacam. biasanya time dia baru lepas buat hal lah kan. haha. lepas tu relax je :)

anyss said...

AsSalamualaikum,
Errrr...saya akan blah je kalau kena kontrol macam tu. Sowii hu hu hu


“Ngendap SI Ensem Walkwagon Merah”

“Gila Menunggu Hikayat Merong Mahawangsa”

zahidah dihaz said...

tak suka dikawal...sebab tu malas nak couple...hehehehehe


New Entry: Selamat berhujung minggu

syaftome said...

mesti rimas kalau slalu control...

controlling...ada batasnya...ada hadnya...

Zulkifly Omar said...

huhu itu lah... ramai gak kawan2 kena control.. cian tgk dorang..

Fina Sophie said...

setakat ni, everything is okey. love do feels good when it's right. kalo ada je yg tak kena n tak selesa, should talk to him/her. kalau tak bleh juga, well, should think about the relationship. jgn nti asyik berendam air mata je ;)

chenta said...

owh..angkat kaki dan blah je kalau dapat pasangan yang mengawal ni..haish!suruh je la dia jadi pengawal keselamatan sana..hahaha

Zulkifly Omar said...

hahaha xpyh interview