Wednesday, March 9

Mari Belajar Bahasa Arbok 1

haaaaaaaaaii yuooolls!

hamboi gelenyah! dah pandai sekarang jadi cikgu Bahasa Arbok ye? bukan apa yuolls, kita kan 1 Malaysia.  sekarang yuolls pergi mana-mana pun boleh jumpa kaums kan? jadi haruslah belajar bahasa theyolls untuk menyesuaikan diri. apa orang tua kata, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau menjeritlah. haha funny la Clarky ni rupanya!

cluuuusst!
oh bagi yang bukan kaums, yang duduk di bawah igloo sampai tak tahu arbok itu apa, arbok juga dikenali sebagai fonens atau pundan. tanpa membuang tenaga lagi marilah kita belajar beberapa istilah bahasa arbok.




1. Choy
makna: celaka, digunakan untuk mengekspresi kemarahan atau perasaan terkejut.
contoh ayat: "Choyyy! Berani ponen ittew kacau laki mak??" (Celaka, berani pondan itu kacau boyfriend aku?)

2. Dinch
makna: tidak
contoh ayat: "Cikki ittew veryder over mujur mak dinch tolak sheols masuk gaungss heeehh!" (Perempuan tu sangat melampau mujuk aku tak tolak dia masuk gaung)

3. Melertz
makna: meletup, digunakan ketika memuji
contoh ayat: "Hamboih Jenab yuols pasang gaun der merrah! Melertz yaamat!" (Amboi Jenab, kau pakai gaun merah! Meletup sangat!"

4. Speku
makna: buat cerita, fitnah
contoh ayat: "Ngko giler ke nyah nak speku mak dengan bos? Kwasser!" (Kau gila ke nak buat cerita pasal aku dengan bos? Tak kuasa!)

5. Dosi
makna: dah
contoh ayat: "Mak dengan laki mak dosi tengok muvi ittew, Bareback Mountain ittew! Clusst!" (Aku dengan boyfriend aku dah tengok cerita Bareback Mountain itu. Kelas!)

okeyla yuollss sampai sini saja kelas hari ini. hafal ini dulu okey. banyak lagi menanti.

toodles!

Mengenai Penulis Entri Ini :

Clarky Afif juga penulis untuk blog Naked Eccentricity. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Rabu dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Clarky Afif. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Malam Hujung Minggu Gaya Loser

9 comments:

g0m0k9enDek said...

hahaha... banyak juga perbendaharaan katanya yer? salu dengar choii jer...

chenta said...

choi tu celaka ke?i ingatkan choi tu macam benda tak elok la..tp tak byng pun celaka..

speku tu plak..yg i tau, speku tu mcm stalker..contoh mcm, i nak speku la lisa surihani tu bercinta dengan siapa...

erm..entahla...

nn said...

speku tu memang cam spekulasi/gossip/buat cerita kot. hehe. selalu guna speku je terpengaruh dengan bahasa kat forum.

btw, memang duduk bawah igloo agaknya sebab tak tau arbok tu amende :P

KeCiK said...

Selain term-term macam choi, dinch, melertz etc, term-term macam kwasser, ittew, veryder dan clusst sungguh "far beyond my imagination".

Kretip gila.

:)

koshary said...

aku langsung tak tahu menahu pasal kosa kata arbok ni. Ya clarky, aku golongan yang hidup bawah igloo :D

okey mari kita cuba apa yang baru dibelajar.

"choyy sungguh pak, duduk bawah igloo sampai dinch langsung keadaan semasa.dosi lah tak melertzz langsung!"

celuih tak? :D

shandye. said...

tambah sket kosa-kata kita, shall we?

1. dintis - tak ada wang. cth ayat: Hayoo... kalau hari2 turun-naik bas semata-mata nk datang sini, dintis mak nanti uols!

2. warok - muka individu itu tersangatlah hodoh. cth ayat: Uols... mampu ke tahan si Senah ittew berlakikan muka warok gittew? Mesti malam-malam masa main dia sarungkan paper bag Chanel kat kepala laki dia tu, kan?

3. murmur - murah. cth ayat: Nape uols tak beli bedak compact kat watson tadi? murmur je uols!

haha... selamat study. gheetuh!

shandye. said...

btw, arbok itu juga merupakan salah seeokor pokemon berupa ular cobra. sekian. kthnxbai.

Cik Nad said...

tak tau plak kewujudan arbok nih.. kah kah kah.. kosa kata kemain weh~~

bahsa ape ti dinch? mcm france je.. heuheuheu

Alam Aldy Pratama said...

numpang tanya dong paudo lamimak itu apaan ya