Tuesday, March 8

"Happy Birthday!" is an excuse?


Oh, hi guys! Honestly speaking, berapa ramai kat sini, if ever Facebook is close down for real, will forget all your friends' birthday??


I thought so :)

Now, who's here just everytime you saw this, 

cepat-cepat ke wall these people and wish "Happy Birthday"?

and thanks to this reminder, semua orang ingat hari lahir kita. Sebab ni juga, memang penuh wall facebook kita dengan ucapan hari lahir from kawan-kawan kita yang beribu-ribu tu kan?

The best thing about this is, some people bila tengok those wishes, feels happy, excited and even terharu. Oh tak,I'm not judging,just saying. Lebih kurang macm ni la muka korang kan,bila tengok notification juta-juta tu,betul tak?



 ke, macam ni ha?


Before nak naik angin, jom kita sama-sama tengok format birthday wish di facebook zaman sekarang ni;

Exhibit A

Cara paling simple and yang paling aku impress dan tertarik is,

hb!

Seriously guys? 

Exhibit B

Cuba tengok yang ada objek aneh seperti teddy bear,tu. Teringat cara sms masa sekolah menengah dulu-dulu.Well, masa tu, pakai Friendster je baru.So, memang berlambak lah sms yang kiutmiut macam tu,kan?

Exhibit C

Yang ni yang paling advance lah,kot? Confirm tak kan lupa birthday orang lah! Memang boleh dapat label kawan sejati lagi~

Apa yang pelik nya, kenapa semua orang ucapan sama je?Dah la gambar dinosaur hijau tu je all the time.Bagi Barney ke apa,menarik la juga~

So guys, what I'm trying to say dekat sini,bukannya burok, nampak sangat pemalas, tak ikhlas atau fake kalau korang rely pada Facebook's birthday reminder ni. Bagus je, at least korang tak lah lupa birthday kawan-kawan korang and tak lah kecik hati beliau kalau kita lupa wish ke apa,kan? Yang advance tu lagi bagus. Dulu orang berlumba-lumba nak jadi yang first wish, tapi now masuk je 12 a.m. , terus tup! terjebak lah 'wish dinasaur hijau' tu kat wall korang. 

Tapi...

kalau lah Facebook were never invented, adakah kita akan ingat birthday mereka-mereka ni? Probably tak. Bayangkan lah, bila kita boleh ingat birthday seseorang ni, it's mean this person is somewhat special to us,kan? So, wish tadi tu,ada makna lah juga.Bukan setakat dua huruf yang terpampang di wall facebook.

I've come across this phrase,

"Happy birthday, Happy valentine and such is just an excuse. If you want to make a person feel special, you don't have to wait for that particular time of the year."

Ada faham? Anyway,this is my opinion.Tahu apa itu opinion?Nah, mintak Anwar Hadi tolong terang ;)

              

p.s. AnwarHadi,cek suka kat hang lah.LOL

Mengenai Penulis Entri Ini :
Fynn juga penulis untuk blog One of My Kind. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Selasa dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label FYNN. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah I got that Kristen Stewart disease..

6 comments:

nn said...

akan hanya wish birthday orang yang kenal agak rapat or satu kelas or pernah duduk satu hostel. bukan main taram je semua orang.

sengaja tak reveal birthday dekat Facebook sebab nak elakkan dapat wish daripada entah siapa-siapa aja. heee. so, at least yang wish tu memang dia ingat or dia alert :)

chenta said...

pernah terjadi dekat member opis..orang bukan main dok pulun wish besday dia.. tapi i rasa pelik sebab baru lepas tengok ic dia dan besday dia bukan hari tu..bila tanya dia, dia kata saja letak tarikh salah..ehehhe..nasib baik i tak wish kat fb dia.. :P

Tupai Karan said...

rasa ada sikit menyampah jugak la kat fb dan laman2 sosial ni.. sebab aku dulu ada daya ingatan yang kuat.. cewah.. serius even besdei kawan kelas sebelah waktu skolah rendah pun aku ingat, i dunno why is this happening to me.. pastu kalau connected kat fb aku akan tanya dia ni betulka my old friend yg besdei on sekian-sekian date.. besar hati diorang dpt member cam aku haha angkat bakul.. tp then when everybody 'remember' besdei dia, aku rasa terpencil dah sbb tak lagi istimewa.. huhu

so now i just ignore besdei semua org. no use to remember anymore. lagipun besdei aku sendiri pun bknnya ada org ingat hehe

Fynn said...

@nn

tahu tak apa!scary to say,same here.
my facebook bday is on 14 feb!
suka bila tgk wish byk2 di wall time tu.weee

Fynn said...

@chenta
membe u dgn i kpale otak same kot!HAHAH

Fynn said...

@tupai karan
hahah.ayat pasrah di situ.