Thursday, March 31

Cerita tentang Salji.





Assalamualaikum!

Bila cakap pasal salji je, mesti rasa excited kan. And wondering bila la Malaysia nak ada salji ni ye? Bagi yang berkesempatan untuk bercuti atau belajar di negara bersalji ni, antara benda best yang mereka akan cerita ialah tentang salji.

Cik Kimmy juga tak melepaskan peluang untuk ke tempat bersalji semasa travel ke Istanbul bulan Februari lepas...


Sambungan dari entri lepas A Journey to Istanbul.


7 Feb 2011

6.00 AM

Bunyi telefon mengejutkan aku.

"Miss, your ferry to Bursa will be at 8.00 AM."

"Ok, thanks."

Aku terus bangun dan kejutkan kawanku. Kami bersiap-siap dan turun ke lobi hotel. Kami mengambil teksi ke Yenikapi Isekelesi (Pelabuhan Yenikapi). Kami tiba tepat pada masanya. Tak sampai 15 minit menunggu, akhirnya kami naiki juga feri. Cuaca tetap sejuk seperti biasa. Setelah sejam lebih, feri tiba di Yalova. Kemudian kami naiki pula bas ke Stesen Bas Bursa yang mengambil masa 45 minit kalau aku tak silap. Lepas tiba di stesen bas, kami bertanya warga tempatan cara untuk pergi ke destinasi bersalji, Uludag.

Setelah 2 kali kami lompat bas lagi sebab orang yang tadi tersilap bagi info, akhirnya kami sampai ke Feribot, tempat cable car. Masa tu dah tengahari. Kami dah pening fikir sama ada nak burn tiket feri balik atau pun naik atas sana sekejap je. Lastly, pengalaman manis yang kami pilih! Persetankan tiket balik feri tu, balik naik kaki pun boleh.

Selepas sejam beratur nak beli tiket, berjaya juga kami mendaki gunung bersalji Uludag dengan cable car. Pemandangan dia sumpah cantik gila! Dah la aku ni rakyat Malaysia yang jakun bila jumpa salji kan, mestilah jakun! 



beberapa snapshot ketika naik cable car.



suasana di tempat ski.


Kimmy Ai pun tak lepaskan peluang!

Sampai je kat atas tu, kami naik van (lagi) untuk ke tempat ski. Tiba di tempat ski, kami menyewa peralatan ski. Buat-buat pandai sendiri lah kan nak sangat main ski. Hambek kau susah gila nak control tu. Berkali-kali ganda lebih susah daripada main rollerblade. Dulu masa kecik-kecik aku terer main benda alah tu, tapi sekarang dah besar jin badan dah tak balance dah (alasan).

Lepas tu tak give up lagi, main-main kat bawah dulu. Practice lagi dan lagi, then naik atas balik. Bagi cubaan kedua dan yang terakhir, aku berjaya turun ke bawah tanpa jatuh. Ya! Lepas penat berski, kami singgah makan kat sebuah cafe sambil memanaskan badan. Kemudian kami lompat-lompat turun dari gunung Uludag. Mula-mula main van dari puncak turun ke stesen bas kat mana entah katanya nak hantar terus ke Bursa tapi tak sampai pun, kemudian kami naik bas dari situ ke Stesen bas Bursa, dan naik lagi bas untuk ke Istanbul. Sepanjang perjalanan aku asyik tidur je. Terlalu penat. Sampai hotel wajib terus pengsan!

8 Februari 2011

Kami breakfast buat kali terakhir di Istanbul, bergambar dan destinasi terakhir kami di Istanbul ialah Old Bazaar. Serius besar gila pasar ni dan mempunyai banyak entrance dari setiap sudut. Aku dah pening bila masuk tu, pusing-pusing keluar jalan lain pulak, hais. Kalau main sorok-sorok mesti best tak jumpa.


entrance ke Old Bazaar.

Selesai membeli-belah, kami kembali ke hotel, packing bag, dan terus ke airport. Dekat airport jugak aku beli tiket balik ke Malaysia dari Greece. Tiket Gulf Air, transit dekat Bahrain ke Malaysia harganya 400 euro. Kau kira sendiri lah dalam RM, sengkek aku.

Well, goodbye Turkey, i will come again if i have time and money. I really have a nice memory there. Orang turki pun polite dan suka membantu orang. I will not forget those memories. Serius best terutama bila jumpa salji buat pertama kali.

Lain kali bila berkesempatan, Kimmy cerita pulak memori masa pergi ke Greece. ;)

Till then, ja ne!



Mengenai Penulis Entri Ini :
Kimmy Ai juga penulis untuk blog Rottkappchen's. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Kimmy Ai. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Aiskrim.

3 comments:

chenta said...

jelesh la!!

| gad1s s0ypans | said...

nak main......
nak main salji.....
)=

humbleyat said...

seonokny adengar cite kimmy..nanti nak baca pasal greece plak yea...