Thursday, March 31

Cerita tentang Salji.





Assalamualaikum!

Bila cakap pasal salji je, mesti rasa excited kan. And wondering bila la Malaysia nak ada salji ni ye? Bagi yang berkesempatan untuk bercuti atau belajar di negara bersalji ni, antara benda best yang mereka akan cerita ialah tentang salji.

Cik Kimmy juga tak melepaskan peluang untuk ke tempat bersalji semasa travel ke Istanbul bulan Februari lepas...

Lelaki adalah isteri, wanita adalah suami?


Pernahkah anda mengalami pengalaman yang hanya anda seorang sahaja yang berjantina lain dari yang lain pada suatu lokasi yang sama, dan diarahkan melakukan tugas yang sama dengan yang lain-lain? Mungkin soalan ini dirasakan peluang cerah seseorang untuk menunjukkan 'belangnya'. Namun, itu bukanlah tujuan utama aku membincangkan topik ini.

Ingin aku ceritakan pengalaman aku semasa Tingkatan 4. Aku telah dipanggil oleh guru aku dan ditawarkan untuk menyertai program English in Camp (EIC) peringkat Sekolah Berasrama Penuh (SBP) seluruh Malaysia yang diadakan di Sekolah Sains Syed Sheikh Shahbudin, di Pulau Pinang. Wakil dari sekolah aku terdiri daripada empat wakil yang salah seorang daripadanya adalah aku. Malah, akulah satu-satunya lelaki yang mewakili sekolahku. Berbanding dengan sekolah lain, hampir semuanya menghantar dua wakil lelaki, dan dua wakil perempuan untuk program tersebut.

Pemandu Lelaki VS Pemandu Wanita

Powered by BannerFans.com

Assalamualikum.
Apa khabar kawan-kawan? Sihat hari ini? Alhamdulillah kita masih dipanjangkan usia untuk hidup sehingga hari ini. Menurut kajian pemandu lelaki lebih ramai terlibat dengan kemalangan jalan raya iaitu 20% - 40% berbanding pemandu wanita tetapi pemandu wanita dikatakan memandu dalam keadaan yang bahaya. Berdasarkan tajuk, pemandu lelaki VS pemandu wanita, pada pendapat kawan-kawan siapakah yang memandu dengan bahaya? Apakah perbuatan yang selalu menyumbangkan kepada kemalangan? Jom check it out.


Kenapa Suka Merayau?


Ketika anda baca entri ini, tuan punya entri tengah merayau entah ke dunia mana. Kenapa aku suka merayau?

1. Nak tengok tempat orang
Orang kata, jauh berjalan banyak pemandangan. Boleh tengok maca-macam benda yang pelik dan cantik. Masa aku ke Beijing sebelum mereka anjurkan sukan apa tah dulu...aku tengok masyarakat mereka sangat rajin berkerja. Walaupun masa tu China baru amalkan dasar buka pintu dan ramai masyarakat mereka tak pandai sepatah harampun bahasa Inggeris, namun mereka mampu jual banyak barang kepada orang Malaysia yang gila sakan membeli dan membelah.

Masa kat sinilah aku sangat kagum dengan teknologi mereka sejak lama dahulu, paling mudah tengok je Tembok besar yang gagah dan kukuh tu. Mereka juga orang yang kekalkan budaya setempat. Di luar beijing sikit, kita boleh tengok rumah-rumah dan suasana yang betul-betul klasik. Macam masuk dalam filem kungfu pulak. Masa ni juga, alam di China sangat asli. Sekarang? Mmmm nanti aku pergi semula ya hu hu hu


Wednesday, March 30

Masalah Lelaki Yang Perlu Anda Tahu

.Assalamualaikum dan salam mesra. semoga ceria selalu dengan senyuman. hilangkan suram, sebarkan senyuman. lama seyh saya menyepi.. apa pun, semoga semuanya hepi. =)

Dari Mataku : Apa Yang Tak Patut Ada Dalam Akademi Fantasia Musim Ke9


Semua dah tahu kot yang Akademi Fantasia ke9 akan membuka tirainya pada 2 April ini.. Jadi ramai yang dah menanti dan bermula jugaklah demam AF sekarang ni~ Tapi aku ni bukanlah peminta tegar AF woo.. Walaubagaimanapun, terdapat jugak beberapa perkara yang aku tak berkenan dengan Akademi Fantasia ni..

Kerja, Hobi dan...Phhhhffttt!

hai.

kalau kau masih study, please PLEASE PLEASE jangan berangan nak ada life bila dah kerja nanti. dan sekarang baru aku faham kenapa semua orang kata waktu study ialah waktu terbest dalam hayat kau.

anyway aku pun harus syukur juga sebenarnya. orang lain sibuk cari kerja, aku pula kerja datang digolek depan mata. hehe. cuma unsangkarable saja dapat kerja tiba-tiba. ambil waktu untuk adjust dengan persekitaran baru. yelah dah beberapa bulan jadi Sleeping Beauty.



Gangguan seksual di dalam komuter: adakah Ladies Coach satu jalan penyelesaian?


Sebagai seorang yang tak memiliki kenderaan sendiri dan tak berani nak drive walaupun dah ada lesen tanpa P, public transport sentiasa menjadi pilihan utama. Alhamdulillah, setakat ni tak pernah lagi mengalami apa-apa situasi yang tak berapa best semasa menggunakan perkhidmatan awam ni. Tapi lain pula ceritanya untuk seorang kawan lama, Z.

Ada one time tu, tempat duduk penuh tetapi banyak ruang kosong untuk berdiri. Entah kenapa, lelaki yang satu ini memilih berdiri dekat dengan Z. Rupa-rupanya lelaki tersebut sengaja menggesel-geselkan anunya pada bahu Z. (euwwwwwwwwwwww!) Selepas dua tiga stesen, train beransur lengang. Z beralih tempat duduk tapi lelaki yang satu ini tak penat, sanggup beralih tempat berdekatan dengan Z. Bila Z dah turun train, lelaki tersebut keluar dari train untuk tukar gerabak lain sebab gerabak yang Z duduk tu dah tak ada perempuan. Creepy!

Apa perasaan korang kalau berada di tempat Z?



Tuesday, March 29

Cerita tentang Perpisahan Abadi..

Assalam...
Lewat waktu ini, aku masih terfikir…perihal seorang sahabat rapat aku. Ingin aku kongsikan dengan kalian. Serius, saat ini aku risau padanya (sahabatku). Saat mendapat khabar insan kesayangannya meninggal dunia, aku berulang kali beristigfar. Sungguh besar kekuasaan Allah sedangkan baru kelmarin mereka ber”skype”,saling bertanya khabar. Enam tahun mereka menjalinkan perhubungan cinta atas nama Allah, akhirnya si lelaki itu memberikan sahabatku perpisahan abadi. Pada mulanya lelaki itu terpaksa berpisah dengan sahabatku kerana menurut perintah keluarganya. Akhirnya lelaki itu berkahwin dengan gadis pilihan keluarganya tetapi ingatannya,cintanya hanya pada sahabatku. Rumah tangga yang dibina bagaikan tiada seri. Berulang kali lelaki itu cuba menghubungi sahabatku. Dan kelmarin, setelah 2minggu usia perkahwinan lelaki itu dengan gadis pilihan keluarga, entah mengapa sahabatku bersetuju untuk ber “skype” dengan lelaki pujaannya itu. Lelaki itu berulang kali mengucapkan rasa sayangnya pada sahabat aku. Tetapi sahabatku, hanya diam membisu. Padanya lelaki itu sudah menjadi milik orang lain. Dan dia telah meletakkan jurang diantara mereka.

Aku Tak Popular Ke?




Assalamulaikum kawan-kawan. Nie entry cemas nie. Sedang berlumba dengan masa sebab kejap lagi nak pergi main netball. Wakaka. Walaupun tangan dan bengkak, pinggang dah sakit, terpaksa juga turun sebab tanggungjawab sebagai MPP perlu dijalankan. Tanggungjawab itu amanah. Kena lah tanggung kat dunia nie, kang dekat akhirat kena menjawab pula. betul tak kawan-kawan?

Alang-alang dah bagitahu kat korang-korang semua nie pasalah aku nie salah seorang orang penting kat MPP tue, (mood: berlagak giler), korang tak rasa ker aku nie popular giler kat tempat aku nie? Mesti lah aku popular kan? Bayangkan lah, 2minggu aku tercapap kat court netball tue untuk liga netball, takkan lah budak-budak nie tak kenal aku lagi. Kan? Kan? Kan? *Apasal aku berlagak sangat nie?

analogi jatuh cinta.


Pernah jatuh cinta?

Sila terjun daripada bas Kiffah zon 3 (yang sedang bergerak kerana yang pegun tidak mampu membuat anda mengalami injuri yang kritikal kerana kedangkalan anda) jika anda menafikan persoalan di atas. Ya, aku tidak main-main.


Monday, March 28

Fun With TV Advertisements


Tiap hari, while mengasuh budak kecik gigi tujuh di rumah, masa banyak depan tivi. Nak baca buku takleh, nanti kena koyak. Layan je la sinetron Alisa petang2 takpun Upik Abu Laura kol 1 pagi (tapi kecewa semalam TV3 ganti siri baru! 8481x tul aku baru ja terikut addict cerita bodoh tu). (edited : sebenarnya entri ni dah lama nak publish tapi terlupa.. so outdated skit la)


Dan tivi akan sentiasa terpasang dan stuck di TV3. Nak bukak channel lain tak buleh, siaran xclear. Mana umah chek ada estro weiii. Dari satu siri drama melayu pelemah minda ke satu siri lagi, aku ikut camtu2 ja la. Nak kata sampai meraung terlepas episod takdak la pulak.


Just that aku perlukan sesuatu yang fun untuk menajamkan kembali otak (bukan menjahanamkan ye). So bila lagi aku nak melatih diri untuk mengkritik kalau bukan waktu iklan tv? Yes.


Cepat je buat tanggapan salah ye.


Assalamualaikum warga-warga 100 penulis dan readers sekalian. Semoga sentiasa sihat :)

Manusia sering buat tanggapan yang salah. Cepat je hentam seseorang. Ambik contoh ni la, bila melihat seseorang perempuan tu tengah kusyuk online di waktu solat, terus tanpa ragu-ragu berkata; 'eh dia ni asyik online je. Time maghrib pn online. Time asar pn online. 24 Jam online! Tak smayang ke?' Wahh. Lantang berkata-kata. Walhal. Ketika itu, si dia sedang mengangkat bendera merah. Err, means, tak boleh smayang la. Tengok, senang-senang je korang mengutuk dia kan. Mana tahu kan, kot-kot kalau dia boleh solat pn, stop kejap online lepas tu solat, lepas tu sambung online balik. Korang bukannya nampak pn kan? Tak baik buruk sangka. Haishh.


Friday, March 25

cinta atau buta?


haha...tajuk...takleh blah betol kan...sape yang selalu bace entry aku kat sini, korang jangan terkejut kalu budak mentah ni tetibe nak cakap isu cintan cintun...selalunya cakap pasal plan pe aku nak buat sepanjang minggu, pastu psl apa yang telah aku jalani dan alami...tp kali ni? CINTA? wow...hihihi

sape yang tak pernah jatuh cinta? tak 2,3 kali, kompem pernah merasa kan betapa indahnya cinta...terbang lalalala je rasa, sebab tu lah ada pepatah mandi tak basah, makan tak kenyang, tido tak lena...sume sebab gara2 tak terasa setiap saat yang berlalu, indah sungguh cinta itu...

Thursday, March 24

Kekasih yang gilakan artis kacak.


Fenomena ini memang banyak berlaku di kalangan pasangan-pasangan kekasih yang sedang bercinta, mahupun yang nak berjinak-jinak bercinta, yang sedang mengurat untuk bercinta, mahupun yang dah putus cinta. Sesuatu perkara yang memang tidak dapat dipisahkan, apabila pasangan kekasih kita gilakan artis yang tidak sejantina dengan kita. Kejadian ini pula banyak terjadi kepada pasangan perempuan.

Ada sesiapa yang mahu nafikan? Pastinya tiada. Sedangkan di kalangan mak cik-mak cik Felda pun tergila-gilakan artis seperti Mawi. Inikan gadis-gadis muda yang lebih banyak taste mereka dan pasti taste mereka menarik-menarik belaka.

Salah kita atau depa?

kengkadang manusia tersilap tafsir.. tempat yang islamic tak semestinye suasana diselubungi islamic.. Contoh kalau di Masjid, tempat orang sembahyang.. kite akan sangka mesti ramai yang akan datang solat ke situ.. Nama pun masjid kan.. Tapi fenomena sekarang, masjid dipenuhi tika solat jumaat saje.. segelintir nye masjid sebegitu.. Sebab kite yang wujudkan persekitaran tu..


Bahagiakan Ibu bapa anda


“Sesiapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah habuannya dan Allah akan memanjangkan (pula) umurnya.” (Hadis riwayat Abu Ya’la, at-Thabrani, as-Syaibani dan al-Hakim)

“Dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia adalah zina dan menderhaka kepada dua ibu bapa.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Rasulullah s.a.w bersabda :
"Barangsiapa ketika paginya mendapat keredhaan ibu bapa, nescaya dibukakan semua pintu syurga. Sebaliknya jika ketika pagi lagi sudah menyakiti hati ibu bapa. Nescaya akan dimasukkan ke dalam neraka."

***

Ingatlah, untuk terus kekal berjaya dunia dan akhirat yang kita perlukan hanyalah berkat dari ke dua ibu bapa kita. Tak susah mana pun nak jaga hati mereka. Doakan mereka, taat pada mereka, dan sentiasa lah memelihara percakapan dan pergaulan terhadap mereka. Cukup bahagia kalau dapat dengar suara mereka, gelak tawa mereka dan lagi indah jika kita dapat buat mereka tersenyum. 

p/s: Jauh bukan alasan tak dapat nak bahagiakan ibu bapa. Telefon kan ada =) Give them a call, that could make them smiling all day long. Trust me. I did it!


Mengenai Penulis Entri Ini :
Aida Ismail juga penulis untuk blog On Stage. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Aida Ismail. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah "Learn English with trust".

Keputusan SPM bukan pengakhiran segalanya

Powered by BannerFans.com
Assalamualaikum.
Apa khabar kawan-kawan untuk minggu ini? Semoga sentiasa sihat dan bahagia selalu. Alhamdulillah, saya masih diberi kesempatan untuk menulis dan berkongsi di ruangan ini. Sekarang ini Sarawak sedang sibuk dengan pembubaran parlimen, penamaan calon dan bakal berlangsung berkempen dan mengundi. Tarikh penamaan calon pada 6 April dan tarikh mengundi bagi negeri Sarawak pada 16 April. Sudahkah anda mendaftar sebagai pengundi? Jalankanlah kewajipan anda sebagai pengundi.


Ku Tinggalkan Dikau Di Sini


Ketika entri ini kalian baca, saya sudah berada di awan. Hah? Awannnnn? Jadi angkasawan apa!

Hu hu hu saya dalam Airasia sedang membelah langit biru, meninggalkan mentari…mencari salji yang akan mencair di kaki…ha ha ha boleh blah tak ayat tu?

Kali ini saya akan ke Eropah. Singgah menatap Kota Cinta yang penuh warna wangi…menikmati warna malam dalam kerlipan lampu-lampu di Menara Eifel. Dalam getar suhu walaupun sekadar 10 darjah, masihkah ada upaya kalau ke Cameron Higlands pun dah menggigil gelutup gigi?


Alternatif atau Arus Perdana


Mode: Pandangan Peribadi
Subjek: Akhbar/Berita/Laman Sesawang
skop: politik, kerajaan.. bla..bla..bla.

Isu:
manakah pilihan anda?? berita arus perdana-berita harian, metro, utusan, tv1,tv 2, tv 3 atau berita alternatif-harakah,malaysia kini, blog-blog bebas. Yang mana antara dua sumber ni pilihan anda sebagai sumber maklumat isu-isu politik?


Wednesday, March 23

WAMM / The Actors Studio FUSED Screening #6, "The First of 2011"




SYNOPSIS
For the longest time, Zaki has dreamed about coming to America. He enrolls himself in a business course and finds himself in New York City -- in an apartment with two illegal Indonesian immigrants; Ferdy and Mira, in Flushing, Queens.

As he grapples with the harsh reality of living in the city, he finds himself slowly attracted to Mira. She helps him realize the possibilities of starting life anew -- possibilities that are threatened by an impending marriage and his awaited return to Malaysia.
(source)


WAMM / The Actors Studio FUSED Screening #6, "The First of 2011"
Rabu, 23 Mac 2011
8:30PM
Actors Studio, Lot 10 Rooftop

8.30pm – 8.50pm :
. Special performance by Rollin' Sixers (10 mins)
. Screening of Rollin’ Sixers' new Music Video (5 mins)

8.50pm – 9.35pm : Screening of -
. STOP MOTION PROJECT Videos (5 mins)
. SANGKAR by Sharifah Amani (20 mins)
*Featuring: Sharifah Amani & Beto Kusyairy
. HUJAN PANAS by Nadiah Hamzah (18 mins)
*Featuring: Beto Kusyairy
. TOTAL Estimated Run Time 58 mins

9.40pm – 10.00pm :
Q&A with Directors, Cast & Crew for films screened that night.
That includes Sharifah Amani, Beto Kusyairy and our beloved Khairil M. Bahar!!

So come on down to the Actor's Studio Lot 10 at 8pm to join in the fun!


RSVP here *click*.

About The Writer :
nn is also the owner of nn meows!, nn spends! and nn sells!. Read her ramblings here every Wednesday and follow her on Twitter. Click the label nn to read her entries in 100penulis.com. The latest entry in her personal blog is Malam Anugrah Chenta

mimpi tidur ke mimpi berangan?



mimpi... semua orang pernah bermimpi kan? macam mustahil pula kalau ada yang kata tak pernah bermimpi semasa tidur.. heh.. ada yang kata mimpi itu permainan tidur.. minda di bawah sedar. namun, ada juga yang mengatakan bahawa mimpi itu memberi seribu makna dalam hidup mereka. ya, aku pernah jumpa individu dari kedua-dua pandangan ini.

Tuesday, March 22

Kasih Seorang Ibu.

Setiap insan didunia ini semestinya mempunyai seorang ibu yang menjadi semangat dalam apa saja yang mereka lakukan. Kali ini, aku ingin berkongsi rasa bangga aku terhadap semua ibu-ibu didunia terutamanya ibu aku. Bagi aku, Ibu adalah seorang yang paling teristimewa. Lahirnya kita daripada perut seorang ibu. Pengorbanan seorang ibu tiada tolak banding dengan sesiapa sahaja diatas dunia ini. Melahirkan kita ibarat mempertaruhkan nyawa mereka sendiri…tetapi sedarkah kita tentang semua itu?? Apabila dewasa, kadangkala kita sibuk dengan urusan seharian..tanpa kita sedari ,dalam masa yang sama..kita mengabaikan ibu kita. Sedihnya..pilunya hati ibu, mereka sukar untuk mengungkapkan pada kita. Baginya kebahagiaan kita adalah kegembiraan baginya. Tetapi jauh disudut hati mereka, tentunya mereka sentiasa menginginkan kita selalu ada dengan mereka.

doa yang baik2 saja

Assalamualaikum. Uwah dah agak lama aku x merapek meraban kat sini. yes sangat lama. mari dengar cerita dari aku.

seperti yang semua orang tahu, tsunami dan gempa bumi melanda jepun. dah seminggu berlalu dan kini semua ngah berhadapan ngan nuklear power plant kat fukushima lak. 

sejak daripada hari pertama, aku kat sini tak putus2 tengok tv, dengar berita untuk tahu perkembangan semasa. sampai dah naik  pening dah. bayangkanlah kalau 4,5 hari korang bukak tv tengok berita nonstop. tutup bila nak tidur je. bangun2 terus terjah remote bukak berita, agak biol la jugak. tambah lak ngan bahasa asing. bukan semua aku faham nak hadam perkataan saintifik lagi.

lagi 6 hari flight aku. tak sabar nak balik malaysia, tapi dalam masa yang sama sayu nak tinggalkan jepun ni. aku duk 4tahun kat sini, tengok macam mana dorg kat sini, siyesly rasa sangat sayu bila jadik mcm ni. 

walaupun mula2 fam dah desak suh balik awal, aku bukan taknak balik tapi tergamak ke aku ni nak tinggal kouhai2 aku kat sini. so aku bertahan sampai ke tarikh flight aku 26hb ni.

dengan berita yang kadang2 xtahu dah yang mana betul yang mana salah. memang berserah kepada Allah sahaja. kawan aku pernah tanya, "cmne kalau otw pergi ke epot nanti ada gempa bumi pastu ko lambat smpai xleyh naik flight"?

mula2 aku terkedu la jugak. sebab gempa bumi memang berlaku almost every day kot. yang berskala rendah. cuma bukan kat tempat aku la. tapi aku jawab la, kalau itu dah ketetapan Allah nak buat mcm mane kan. aku fikir kalau dah tanah kubur aku kat bumi jepun ni, nak buat mcm mane kan.

bukannye nak kata kita x payah berusaha, tgu je macam tu takdir Ilahi. sama macam the japanese. mereka semua ngah berusaha nak setelkan masalah tu. xkan la dorg  nak biar cmtu je kan. so marilah sama2 kita berdoa supaya segala2nya kembali pulih. walaupun xkena kat kita, tapi mereka pun hamba Allah jugak kan.

aku xtahu apa yang aku merepek haha. sebab otak dah biol. pening. macam2 hal nak setel lagi ni. siapa nak tahu sedikit cerita dari awal boleh jenguk my blog. n a little update direct from my twitter. awal2 dulu setiap minit dan ketika aku update . tgk news je kalo ade pape terus update kt twitter. sebab tu je cara y cepat nk bg org tahu kalo ade pape. n sgt2 membantu my fren y ngah kt kws sekitar y xde letrik, ngah on the road contohnya, kalau ade gempa senang dorg tahu.

ok xtahu cmne nk abeskan. lets pray for japan. gambare nippon!

Mengenai Penulis Entri Ini :
Ckynwan juga penulis untuk blog celoteh ckynwan. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Selasa dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Ckynwan. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Contohi Akan Dan Budi Mereka.

Kenapa biar masa berlalu pergi?




Kelas pagi itu berjalan seperti biasa. Kelihatan masih ramai yang berjalan lambat-lambat masuk ke kelas walaupun masing-masing sedar, jam kuliah sudah bermula. Pensyarah pula hanya berbuat biasa, seperti sudah tiada kuasa untuk menegur.

"Kita sambung ke topik seterusnya yer. Minggu lepas, kita berhenti di mana yer?," Prof. Zaini memulakan bicaranya pagi itu. Aku seperti biasa, memandang ke arahnya dengan penuh minat. Setiap butir bicaranya ada maksud tersurat jua tersirat. Raut wajahnya sungguh tenang. Ditambah dengan gigi taringnya yang membuatnya sungguh manis. Ah, aku mengelamun sendirian.

Gay-For-Pay - fenomena [bukan] luar biasa.





AMARAN: Entri ini mungkin kurang disenangi lelaki/perempuan normal dan juga sesiapa sahaja yang homofobik. Anda telahpun diberi peringatan.

Guys are like subways. You miss one, another one comes in like 10 minutes.

Aku suka petikan kata-kata daripada Robin dalam How I Met Your Mother itu. Memang berketepatan dengan apa yang aku sedang alami sekarang. Secara jujurnya aku ingin menyuarakan betapa sukarnya hendak menjadi seorang lelaki bujang yang sedang mencari cinta. Perasaan luktratif itu sering wujud tetapi jasadnya tiada, cuma rohnya saja terawang-awang meresap sekejap dalam diriku sebelum menghilang macam asap nikotina yang sering kuhela dan kuhembus kuat-kuat.

Monday, March 21

Padamkan Nombor Itu


Periksa telefon bimbit anda.
Ada tak nombor telefon yang jarang anda hubungi?
Ada tak nombor telefon yang tidak patut berada di dalam senarai nombor telefon anda?
Atau, ada tak nombor telefon yang tidak akan anda hubungi lagi? Buat selama-lamanya?

Aku pasti kamu semua mempunyai nombor-nombor seperti yang aku nyatakan tadi.
Kerana aku, juga seperti anda semua.
Menyimpan semua nombor itu, walaupun aku tahu aku tidak menggunakannya lagi.
Yang peliknya, butang delete itu begitu mudah untuk dicapai dan hanya di hujung jari.
Tetapi, untuk menekannya dan menghapuskannya terus dari telefonku tidak semudah yang disangka.


Maksud Di Sebalik Kata


Sering kita menjadi mangsa,
Pada manis bicara,
Putar belit kata,
Tuturan lidah manusia,
Yang melontarkan kita ke gaung tipu daya,
Sesat dalam rimba percaya.
Manisnya bicara,
Laksana gula,
Manisnya meracun jiwa,
Taksubnya ...
Mengikat sangsi di perdu jati,
Kukuh talinya bersimpul mati.
Sedar-sedar saja ...
Segalanya telah tiada,
Hilang harta,
Hilang mahkota,
Barulah terungkai maksud di sebalik kata,
Bukti yang nyata,
Janji-janji yang dikata,
Tidak pernah terkota.





Friday, March 18

Hantu Menuntut Keadilan?


Assalamualaikum semua.hari ni nak berkongsi satu petikan berita yang menarik perhatian saya, baca ye..


Kuala Lumpur, Mar 17 (ANI): A building in Malaysia that houses at least eight civil courts is deemed to be haunted after court officials claimed to have experienced paranormal activities.
A court policeman claimed the ghostly incidents occurred shortly after the courts moved into the towering Menara Cyberport at Jalan Bukit Meldrum, formerly called Menara Sarawak, in January.

cuti sekolah tinggal 2 hari lagi


dup dap dup dap...dah tinggal 2 kerat je lagik cuti...adehla...pasni, nak kena tempuh mcm2 ragam plak...nak buek camno, life must go on kan...nak tak nak, kena telan jugak...

ari tu, entry aku psl plan apa nak buat sepanjang cuti ni...so, setakat ari ni, sumenya dah dipenuhi kecuali part nak jumpa kengkawan...sobabnyo, kawan2 sume tak balik cuti sekolah nih, pastu plak, ngan cuaca tak menentu 2,3 menjak nih, lagilah mengharukan suasana cuti...

Thursday, March 17

SuperMoon Punca Bencana di Jepun dan NZ?


Salam kasih. Hari ni saya nak jadi pengacara sebuah rancangan astronomi. Sila layan.

Baru2 ni, kita digemparkan dengan tragedi yang amat dasyat di Jepun. Gempa bumi 8.9 skala ritcher dan tsunami setinggi 10 meter itu dikatakan tragedi terburuk pernah berlaku dalam tempoh 140 tahun.

Bukan ini yang saya nak tekankan. Ini sudah kira basi. Kalau kamu ketinggalan (tak sampai hati nak label sebagai katak bawah tempurung besi) bolehlah ke blog2 lain. Majoriti bercerita tentang tsunami di Jepun. Blog saya saja tidak bercerita mengenainya...

Tapi! Jangan lupa datang sini balik ok!

Baiklah buat kamu yang sentiasa up to date hal2 semasa. Sila tepuk tangan buat diri sendiri. (Clap! clap! clap!)

Tahukah anda apa itu Supermoon? (sapa tak tau, kita sama spesies)

SuperMoon adalah nama saintifik bagi sebuah tragedi fenomena alam di mana kedudukan orbit bulan pada malam itu akan selari dengan kedudukan orbit di bumi. Maka, terjadilah sebuah bulan purnama yang kelihatan sangat besar dari bumi...


A Journey to Istanbul~


Assalamualaikum!  

Dah lama tak post kat sini walaupun Kimmy cuti emergency selama 4 minggu. Maklumlah ramai sangat yang booking nak date dengan ai kan. Bulan Februari lepas Kimmy pergi bercuti ke Turki dan Greece ketika berlaku kejadian rusuhan di Mesir. 

3 February 2011

Aku bertolak ke Terminal 3 Cairo International Airport. Bercadang kalau rusuhan yang berlaku di tengah bandar merebak ke lapangan terbang akan menyukarkan lagi keadaan. Jadi, aku memilih untuk tidur di lantai airport.

4 February 2011

Flight dijangka pukul 3.50 petang ni. Aku masih sabar menunggu. Tepat pukul 1, tiada list flight yang bakal aku naiki. Aku ke kaunter pertanyaan Egypt Air.

"Sorry miss, this flight is cancelled. It may be postponed to tomorrow in the early morning."

Argh! Terpaksa menunggu lagi! Aku terpaksa akur. Nak je aku tawarkan diri jadi pilot untuk terbang petang tu jugak. Sabar...


Meramal peribadi seseorang melalui permainan boling.


 
Pasti banyak orang yang pernah bermain permainan boling. Malah, ada di antara mereka ini menjadikan permainan boling ini sebagai hobi mereka. Ada juga yang mencari makan dengan permainan ini. Namun begitu, bolehkah kita meramal keperibadian seseorang melalui permainan boling? Jom intai-intai bagaimana mengaitkan peribadi seseorang dengan permainan boling.


Pilihan Yang Kita Ada

Pin..pin..pin..
"hoi.. leklok sikit memandu arr!"
Gggrrr... Gggrr...
"Sesak pulak pagi ni.. lambat aku sampai office!"
Arrgghhh...
"Asal tak gerak dari tadi ni.. Jem gile jalan!"
Aisemenn...
"Haila.. KL manyak sesak woo"


Kiamat semakin hampir


Hari kiamat sebenarnya semakin hampir mendekati kita. Apabila berlakunya malapetaka dari timer ke barat, itu lah antara tanda-tanda besar kiamatLihatlah sendiri Tsunami yang melanda Jepun. Dalam sekelip mata sahaja bandar tokyo ditenggelami air. Rumah rumah ditenggalamkan, kereta-kereta juga hanyut bersama-sama dengannya. Sekarang ni dah lebih dari 3000 mayat ditemui, dan 800 lebih lagi masih dilaporkan hilang. 

Terbaca pada note yang di share di facebook. Sungguh, rasa takut. Takut nak menghadapi kenyatan yang diri sendiri bakal bertemu dengan Pencipta, Allah S.W.T. Di toleh kanan, terfikir "cukup ke amalan aku?", di toleh kiri "banyaknya dosa". Astaghfirullah. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa yang lalu, dan aku mohon moga hidup dan matiku sentiasa berada di dalam iman. Semoga segala amalan dan ibadahku tidak mempunyai noktah sehinggalah ajal menjemputku.

Review: Aktiviti minggu lepas

Powered by BannerFans.com
Assalamualaikum.

Apa khbar kawan-kawan?Semoga sentiasa sihat dan dilimpahi rahmat oleh-Nya. Minggu lepas saya tak sempat menulis entry di sini. Kesibukan yang berpanjangan. Walaupun sibuk saya sebenarnya memang akan cuba juga untuk mencari peluang menulis di sini pada setiap minggu. Tapi minggu lepas entah macam mana saya terlupa. Jom tengok aktiviti saya minggu lepas.


Wednesday, March 16

Sedarlah..Adakah Kita Benar Sayangkan Ibubapa kita??


Salam...
        Setelah mencuri sedikit masa dari masa "kesibukan" yang  datang ni..akhirnya siap jugak entri ni..4 hari menaip..aduh! Faham - faham sajalah bila dah di pertengahan sem ni, asssingment "tersayang" mulalah mengejar ajak dating kan :-D.  Untuk pengetahuan semua, SkY adalah "orang baru" didalam keluarga 100 penulis dan diharap moga penulisan SkY disini dapat diterima dengan baik dan jika ada salah silap silalah menegur ye..:-D...Salam Kenal dari SkY buat pembaca banglo 100 penulis ni..hehe.

Gambar Gempa Bumi dan Tsunami Di Jepun


Negara paling maju Jepun dilanda gempa bumi sekuat 8.9 skala ritcher Jumaat lepas dan mengakibatkan tsunami setinggi 10 meter melanda wilayah timur negara itu.. Ini antara gambar yang aku ambil dari yahoo untuk dikongsikan bersama..

Tuesday, March 15

Pray for the world.





For anyone who are still not aware of what's happening around the world right now...

CATS IN LOVE





Hello readers...........hai

oh....internet connection sangat teruk sejak akhir-akhir ni kan....?

mesti ada yang tension......sama lah kita...

ok...takmo tension-tension...sebab..pada kebiasaannya....malam-malam...internet ok kan...??

ok...kembali pada tajuk......sure ramai yang suka tengok gelagat kucing yang comel..betul tak..??


hari ni..I nak share 1 video yang I rasa...you all pasti akan tersenyum melihat gelagat makhluk Allah ni yang sedang deeply...madly in love.......

check it out.....pang 


Adat Berkawan..

Assalamualaikum w.b. t terlebih dahulu..well, aku ingin memeinta maaf banyak2 sebab minggu lepas aku tidak berkesempatan untuk menulis di ruangan ini. Pelbagai perkara yang terjadi. Terlalu busy dengan test dan assignment. Aku nak kongsi satu cerita. Benda yang dah lama aku perhatikan dari dulu sampai sekarang. Kisah tentang kawan. Semua orang pasti ada kawan. Samada kawan baik atau kawan biasa2 shj. Kalau dah nama kawan, of course lah kita akan sentiasa cuba menjaga hati dia kan?? Tetapi sorang kawan aku ni…aku amat pelik sikit dengan perangai dia. Contohnya apabila aku berselisihan faham dengan kawan yang lain..bukan main lagi dia berkhutbah..suruh aku berdamai dan meminta maaf. Mula-mula aku okey je. Dia nak jadi pendamai. Bagus lah tu. Yelah…kawan kan..dah banyak tolong aku.. Aku sentiasa fikir positif . Tetapi satu perangai dia yang aku memang tak boleh tahan, “orang tanya leklok dijawabnya dengan tengking2..pe kes??” Kat aku kemain lagi suruh muhasabah diri. Tetapi aku diam je. Lagipun dia bukan boleh ditegur. Aku bukan nak kutuk dia. Tetapi cara dia melayan kawan-kawan yang lain agak keterlaluan. Tau lah budak pandai. At least..hormatlah perasaan kawan-kawan yang tak berapa bijak ni. Kan??kan???