Monday, February 7

Mengurangkan Sakit Senggugut


Petua 1 :
Senggugut memang menyakitkan. Untuk mengatasinya, ambil sembilan biji pinang tua, dibakar hingga menjadi arang lalu ditumbuk halus. Campurkan secawan air suam dan minum sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

Petua 2 :
Ambil segenggam halia dan tumbuk lumat. Masukkan halia ke dalam segelas air suam, apabila halia mendap barulah diminum air tadi didahulukan dengan selawat. Hasilnya senggugut akan hilang.

Petua 3 :
Ubati senggugut dengan minuman air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

Petua 4 :
Ambil sembilan biji pinang tua , dibakar hingga menjadi arang dan ditumbuk halus. Campurkan dengan secawan air suam dan minum. Amalkan petua ini sembilan hari berturut-turut dari hati mula kedatangan haid. Insyaallah, mujarab

Petua 5 :
Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan . Makan dalam 1 @ 2 minggu sebelum haid . Cara nak telan tu tak kisahlah macam mana pun . Tapi saya gunakan kapsul kosong lebih kurang 2 biji sekali makan .

Petua 6 :
Semasa sakit ketika haid, hendaklah sentiasa meminum air teh pahit tanpa gula.

sumber: blog pakarhowto

Mengenai Penulis Entri Ini :
puteri_kebayan juga penulis untuk blog HiKaYaT PuTeRi KeBaYaN. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Jumaat dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label puteri_kebayan. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Jenjalan Suka Suki.

5 comments:

Fyzal said...

ini entri wajib baca oleh sekalian gadis dan wanita.

takde ke blogger lelaki nk bg petua-petua berguna plak :)

therosputih said...

selalu kalu period pain, tido je...cuba utk tido...

Liz said...

aduhhhh memang xbest kalau kena serang sengugut...menderita wehhh

armouris said...

info tentang senggugut di SIHAT SELALU - FAQ Tentang Senggugut

nn said...

nice one! ramai orang rely on pink pills tapi actually benda tu tak bagus. chemical stuff. biasalah kan. terlebih/terkurang banyak problem jadinya.