Friday, February 18

Amalan berbekam yang semakin Dilupakan...


Assalamualaikum...

Beberapa minggu ni merupakan antara minggu yang penuh dengan dugaan buat Si Tukang Tulis. Dengan tahap kesihatan yang kurang baik, urusan mendapatkan visa yang tergendala sedikit dan sebagainya. Minggu lepas Si Tukang Tulis sakit kaki yang teramat sangat. Sakit kaki yang telah berlarutan beberapa tahun ini kesan daripada kemalangan dan sebagainya. Kebetulan mak dan ayah Si Tukang Tulis sudi datang melawat di Kajang dan ibu paksa Si Tukang Tulis pergi berbekam. Dah lama gak rasanya tak berbekam, kali terakhir masa matrik tahun 2004...lama gak tu.

Amalan berbekam memang dah lama ibu dan ayah Si Tukang Tulis amalkan. Ia juga salah satu amalah Nabi Muhammad saw ketika hayat baginda. Konsep berbekam adalah untuk mengeluarkan darah kotor yang telah dibuang sistem peredaran darah kita ke bahagian bawah tisu kulit. Darah kotor ini seterusnya menjadi tempat pengumpulan bahan-bahan toksik, angin, kolesterol dan sebagainya. Kesannya, ia akan menyebabkan kesihatan tubuh terganggu. Mungkin ia tidak boleh dipercayai, tapi jika anda masih belum mencuba, inilah masa untuk melakukannya...selain daripada mengamalkan sunnah nabi :)

Maka kami bergerak ke AkuBekam di Ampang. Sedihnya, kedai tu tutup hari Rabu. Kebetulan ada satu lagi AkuBekam yang baru dibuka di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Memang rezeki kami sampai masa tiada pelanggan. Maka berbekamlah Si Tukang Tulis. Lama juga berbekam, hampir 2 jam 30min...memang sah badan banyak angin dan darah kotor. Paling ketara di bahagian kaki. Selepas habis berbekam, perubahan paling ketara adalah pada kaki Si Tukang Tulis yang pada awalnya nak jalan pun sakit, nak pijak pun sakit (bukan Gout tau...Tapi sesiapa yang gout pun amat digalakkan untuk berbekam, InsyaAllah ada perubahan.). Lepas berbekam, kaki dah kurang sakit dan jalan pun macam biasa. Alhamdulillah...memang terasa nikmat sihat yang hilang bberapa hari sebelum ni...Alhamdulillah. 

Tapi bukan sekadar itu sahaja, terdapat perubahan dari segi tido dan bangun tido. Kalau sebelum ni, masa bangun dari tido rasa nak tido balik dan mata rasa berat je. Nak pegi kerja pun masih mengantok lagi. Alhamdulillah, lepas berbekam dah tiada masalah macam tu. Bagun tido terus rasa segah. Pastu bernafas pun lagi ringan je...Alhamdulillah...Janganlah kita segan untuk mencuba satu amalan yang telah menjadi sunnah...tak rugi pun :)

Jika anda berminat untuk berbekam, terdapatbeberapa tempat yang boleh dicadangkan. Antaranya di uptown Jalan Reko di Kajang. Biasa kedai buka pukul 10mlm ke atas. Selain itu boleh ke AkuBekam di Ampang dan Cheras. Boleh layari laman web dia di http://www.akubekam.com/


Mengenai Penulis Entri Ini :
Si Tukang Tulis juga penulis untuk blog Furdunesia@nline. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin/Selasa/Rabu/Khamis/Jumaat dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label NAMA ANDA. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah TAJUK LATEST POST BLOG ANDA.

5 comments:

Fina Sophie said...

wow. bgsnya! i wonder dekat sbh ada tak bekam2 ni.. (- -")

nn said...

pernah berniat nak buat tapi bila tanya how exactly dia sedut darah tu rasa macam seram pulak... huhu



Ramalan Kaji Cuaca #8

therosputih said...

pernah tgk atuk berbekam masa zaman kecik2 lu...

berbekam ni elok untuk lelaki, sbb dapat keluarkan darah kotor....kalu tak berbekam pun, gi derma darah pun takpe...

g0m0k9enDek said...

bila tengok orang buat bekam tu rasa cam sakit jer.. huhuhu.. takut plak..

anyss said...

Salam,
Takutttt darah!
Bekam juga boleh hilangkan migrine dengarnya, tapi...still rasa gerun...


Terkini di blog saya;

Berapa banyak Cukup Untuk Kita