Monday, February 28

Laserdisk : Moyang Kepada Blu-Ray


Laserdisk
Menakjubkan apabila survey yang aku buat di internet, rata-rata title filem yang pernah dicetak ke Laserdisc (LD) agak rare dan kuantiti yang diconvertkan kepada DVD amat terhad kecuali filem Box Office. Contohnya filem RAD (BMX), dan banyak lagi. Kalau dulu harga sekeping LD boleh mencecah hingga RM500 seunit tapi kini dari RM 5 hingga RM 30 saja. Yang bestnya, kesemua LD ini adalah original dan tak ada pirate copy.

Asyik Sibuk

Pertamanya saya memohon berbanyak maaf kepada admin kerana sudah dua minggu sudah tidak menulis entri di blog 100penulis ini. Kesibukan sangat luar biasa sekarang hingga kadang-kadang saya rasa seperti kehilangan masa untuk diri sendiri.


Friday, February 25

Percaya .



" Apa ? " Puan Baiduri berpura-pura terkejut dengan nada menyindir tatkala telinganya menangkap kisah gosip hari ini . Berita Puan Kat Leow diganggu makhlus halus ketika pulang dari Kedai Sivarani sudah tersebar luas di Taman Kencana Petang . Gara-gara kemajuan teknologi , berita tersebut telah menjadi topik bualan walaupun baru beberapa jam terjadi , lebih pantas dari Hussain Bolt .

Puan Baiduri bukanlah insan asing di Taman Kencana Petang . Seorang surirumah kepada seorang pesara posmen dan juga seorang ibu kepada empat orang anak lelaki . Suaminya Encik Shahidan Hasni kini mengisi masa lapang dengan berniaga apam balik di hadapan rumah mereka di kala waktu petang .


Berkarok di K-Box... bagus ke?

Artikel ini adalah sumbangan daripada Ibu Iman

Ditakdirkan saya telah bertemu jodoh dengan Encik Suami yang berbakat menyanyi.
First time dengar dia karaoke (K-Box jer) saya terus cair.
Saya ingat lagi masa tu dia nyanyi lagu Broery - Biarkan Bulan Bicara
Saya suka bangat. Bangat. Bangat.
Sedap. (Bagi saya la, taktau pulak orang lain)
Sejak itu saya terus register Kipas-Susah-Mati kepada suami sendiri.
Dan sejak kenal dia lah saya mula kenal apa itu K-Box.

Sebenarnya kan, karaoke ni bagus.
Kenapa saya kata bagus?

Salman Khan Bagi Tiusyen Matematik...?


Adakah pelakon Bollywood ini mengubah haluan hidup dan menjadi seorang cikgu matematik pulak?


Tak taulah pulak kebolehan matematik Salman Khan yang itu. Tapi, Salman Khan yang lagi satu ni memang dikagumi ramai...


Nasihat Kesihatan Semasa Jerebu

Artikel ini adalah sumbangan daripada Qamarul Abdullah

Panduan Kesihatan Untuk Anda
Apakah Jerebu?

Jerebu ialah satu fenomena yang disebabkan oleh kewujudan banyak partikel-partikel kecil yang tidak boleh dilihat oleh mata kasar dan terapung-apung di udara. Partikel-partikel ini mungkin berasal secara semula jadi ataupun kesan sampingan daripada aktiviti manusia. Apabila partikel-partikel ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Oleh yang demikian keadaan ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.


Punca - Punca Jerebu
Punca utama jerebu adalah akibat daripada :

* Pembakaran Secara Terbuka
* Asap Dari Kilang
* Asap Dari Kenderaan

Berilah peluang

Artikel ini adalah sumbangan daripada jueeinsyirah

"Semua orang patut diberi peluang kedua..
tapi tak semua perkara boleh diberi peluang kedua "
berbeza tak?

Beza, memang berbeza . . orang dan perkara
adalah perkara yang berbeza.
Terdetik hati nak tulis entry pasal ni ..
ilham nie timbul semasa aku tgh jawap paper sejarah hihi :)

Baik lah..mari kita bincang pasal hal nie. Semua insan kita patut beri peluang kedua. Kerana kita kena percya people would changes. Tak selamanya dia macam dulu. macam yang kita kenal dulu. Insan boleh berubah dan akan berubah mengikut keadaan dan dan arus waktu. Kalaulah suatu saat dulu oarng tu pernah sakitkan hati kita atau buat sesuatu yang tak baik kat kita. Jika suatu saat dia ditakdirkan hadir kembali dalam hidup kita, kita patut beri peluang kedua kepadanya. Berilah peluang untuk dia baiki kesilapan yang lalu. Kita tidak berhak pun nak menghukum orang tu. Kerana kita bukan nya Tuhan untuk menghukum dia. Kata orang,kejahatan harus dibalas dengan kejahatan biar dia tahu rasa pa yang kita pernah rasa dahulu..tapi percayalah sahabat 'saat kejahatan yang orang lalukan kepada kita kita balas dengan kebaikan,disit! ulah terletak nilai ketinggian kita sebagai seorang insan' Seperti Rasullulah sendiri..setiap perbuatan orang tu dia balas dengan kebaikan." Orang baling kita dengan batu, kita balas dengan kapas" comel kan. Jadi berilah peluang kepada setiap orang yang hadir dalam hidup kita kerna mereka berhak mendapatkan nya.


TiraMisu: TIRAi di sebalik MISsU

Assalamualaikum...

Bertemu lagi kita di hari Jumaat yang indah dan dingin. Jika dibaca tajuk en3 ni betul-betul, ia akan berbunyi 'Tirai di sebalik Miss U' Sebenarnya bukan nak memeningkan sahabat tentang rindu-rindu ni. Hehehe...Sebenarnya Si Tukang Tulis teringin berkongsi pendapat tentang drama tv3 yang baru tamat baru-baru ni yang bertajuk TiraMisu...coklat tiramisu ni pun belum penah rasa lagi..


Si Tukang Tulis jarang meminati drama sampai setiap hari mesti nak tengok. Drama Tiramisu ni salah satu drama yang jadi kegemaran Si Tukang Tulis. Kenapa Si Tukang Tulis minat? Ok, sebenarnya gaya penceritaan dan jalan cerita tiramisu ni sangat unik berbanding drama melayu biasa. Jika diteliti, gaya penceritaan dan aksi pelakon ada sedikit unsur-unsur drama jepun macam Team Medical Dragon, 1Litre of Tears dan sebagainya. Nama pengarah Dani pun Lan Bagero. Hahaha. Memang Si Tukang Tulis sokong gaya penceritaan drama TiraMisu. Secara keseluruhan, memang Terbaek dari Ladang! hehehe...


Mana perginya Budi Bahasa?

Artikel ini adalah sumbangan daripada Cik Dara

Penat hari ni belum kebah lagi tapi masalah tak habis-habis datang bertimpa..
Ini yang buat aku hangin satu badan kalau budi bahasa tidak dipratikkan selalu..
Hari ni aku tak nak melalut panjang lebar,tak nak conar2 jauh-jauh,
aku hangin dengan orang yang buat-buat salah nombor ataupun aku yang salah nombor bila dail kat orang lain.

Situasi pertama:

Miskol....miskol...miskol....dan terus miskol..
aku paling hangin satu badan kalau tak de hal yang penting tapi miskol jer keje kat nombor aku..
'aku tanya 'salam,ni siapa main miskol-miskol,macam budak kecik jer?'
dia jawap pulak ' uii,garang sangat..kalau tak nak orang miskol,p dok utan lah'
Aku yang menanya dengan baik dan lemah gemalai,dia jawap aku macam tu..
Lepas tu cakap nak berkenalan..pirahhhhh! aku tak suka sebab ayat ko jawap tu dah petanda ko tak da budi bahasa.



Bila Besar Nak Jadi apa ek?

Artikel ini adalah sumbangan daripada mia olive

Mak bapak klo tak tanya anak nak jadi apa bila besar nanti memang tak sah r.
Klo tak tanya tu nampak sangat tak prihatin dengan anak-anak.
Mak abah Mia pun sama gak.

"Bila besar nak jadi apa?" suatu hari abah bertanya.
"Mia nak jadi pelukis." jawab Mia tanpa ragu-ragu.
Beberapa tahun kemudian, Mia makin bertambah besar.
Masa tu Mia hampir menamatkan sekolah rendah.
Abah tanya lagi:
"Mia bila besar nak jadi apa?"Abah pandang Mia.
Mia tengok abah balik. Mia senyum dan kata:
"Mia nak jadi pelukis la abah."
Tahun demi tahun, Mia makin menjejak usia dewasa.
Mia berada di sekolah menengah sekarang. Form 3.

permulaan hidup di perantauan


kata orang, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri....biarpun hujan batu, tetap menjadi pilihan di hati...tak kisahla best mana pun, kita tetap nak balik ke kampung halaman...

sekarang ni, aku sudah berkampung di bintulu, smpai bila, tatau lah, masih belum ada perancangan...setakat ni, aku seronok berada di sini, mcm2 yang aku belajar, mcm2 aku jumpa karenah orang mcm mana, sume tu dah jadi sebahagian daripada pengalaman aku...bak kata pepatah, jauh berjalan, luas pengalaman...


POZER GILERR

Artikel ini adalah sumbangan daripada TheSharkox

Tadi masa aku jalan-jalan kat Facebook kawan-kawan aku, aku redah sana, terjah sini, korek sana, korek sini, haa, aku terjumpalah kawan kepada kawan aku punya kawan. Tak kenal rapat pun, nama pun taktau sebelum ni, kenal-kenal gitu ajer. Bak kata Mat, roomate aku dulu, "kenal-kenal anjing".

Bila tengok dia, aku rasa nak tergelak pun ada. Yelah..dengan dressing ala-ala budak Indie pulak sekarang ni..macam gampang. Siapa dia ni, biarlah aku rahsiakan. Dia ni memang POSER sikit dengan aliran muzik. Main ikut ajer apa yang trend sekarang ni.

Dulu waktu tahun 2002, Too Phat tengah meletup-letup dengan Anak Ayam. Too Phat Ya aa auww, dia pun Ya aa auww jugak. Dress up bagai, dengan seluar baggy, pakai cap mesti senget, cap Bulan Sabit Merah adik dia punya pun dia tibai, baju mesti jersi Hoki Ais Amerika jenama FUBU berkilat-kilat, kasut mesti Nike Air dan Adidas Lo-Fi yang beli dekat bundle kasut. Breakdance dekat Menara Condong, wajib, walaupun masa tu tengahari terik. Tuala putih mesti ada kat poket belakang dan leher. Ini semua terpengaruh dengan Too Phat punya pasal.


"Salah ke kalau..."


Salah ke kalau Ibu meminta tolong dari anaknya sendiri?

"Along, tolong Ibu angkatkan kain di ampaian. Ibu pening kepala. Tolong Ibu yer nak" "Kejap la Ibu, tak nampak ke Along ada kerja ni"

Salah ke kalau Ibu mengingatkan kita tentang suruhan Allah?

"Along bangun solat subuh, matahari dah nak terbit dah ni" "Along dah alarm clock dah la. Nanti Along bangun la"

Salah ke kalau Ibu sendiri merindui anaknya?

Thursday, February 24

3 kali malam pertama

Artikel ini adalah sumbangan daripada aimaniman

tIGa KaLI mALaM pERtAMa bagi INsan..

Malam pertama bagi insan
Bayi kecil sayup menangis
Keluar dari kepompong nan dalam
Persembunyian tiada bandingan
Matanya terkelip-kelip
Bagai mentari baru terbit
Lalu siapa yang tersenyum?
Tentulah IBU bagi sang anak
Didakapnya.. walau sakit terasa puas..
Malam pertama bagi Insan
Suami isteri di ambang percintaan
Kemuncak bagi segala yang memuncak
Terpampang bagi segala yang dipampang
Terang bagaikan bulan
Kelipnya bagaikan bintang
Saksi cumalah TUHAN..

JOM SERTAI BENGKEL KAMI.



Artikel ini adalah sumbangan daripada shahril sebayu

Jom sertai dua bengkel public kami iaitu Power Selling Dengan Blog Shop dan Power Selling dengan Iklan Jualan.

Kursus ini bakal mendedahkan bagaimana seseorang usahawan atauipun bakal usahawan mahu menjalankan perniagaan di internet menggunakan formula MULAKAN DENGAN APA YANG ADA DI TANGAN.

Pengetahuan asas kita mengenai internet melibatkan emel, enjin carian dan blog adalah asas kepada perniagaan kecil yang kita usahakan melalui blog shop.

Jawapan kepada Artikel JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM"


Assalamualaikum, Beberapa hari kebelakangan ini tersebar artikel bertajuk JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM", yang dipanjangkan oleh orang yang berlainan. (juga di sini)

Mengapa sampai melarang menggunakan perkataan SALAM?

Perkataan SALAM atau AS SALAM tiada salahnya, malah merupakan salah satu Asmaul Husna. Saya tidak tahu siapa penulis asal artikel ini, yang sangat mengelirukan, kerana ramai yang telah copy & paste dan menyebarkannya. Yang pasti ia bukan bersumber dari Ustaz Zawawi, hanya kata-kata beliau digunakan dalam artikel ini.

Terjemahan ayatnya pun tidak lengkap...terus saja dimaksudkan SALAM itu sebagai SELAMAT TINGGAL...lalu diajak semua orang agar JANGAN GUNAKAN PERKATAAN "SALAM".


Jujur~



   kejujuran..
misteri terbesar seorang insan

kebenaran kan tersingkap dari bukaan hati

jika kejujuran menjadi tunjang dalam diri


C.I.N.T.A - Gay Vs Lesbian?

Powered by BannerFans.com

Assalammualaikum.
Apa khabar kawan-kawan? Semoga sentiasa sihat walafiat dan semoga sentiasa bahagia disamping insan tersayang. Hari tu saya ada menonton movie Jepun. Tajuknya "The Handsome Suit". Kisah yang berkisarkan tentang seorang lelaki yang hodoh. Kemudian sempat lagi menonton drama Segi No Mikata. Kisah dua orang adik beradik perempuan. Si kakak yang kejam selalu membuli adik dan mempunyai perangai yang pelik. Sebelum itu menonton drama Yamato Nadeshiko Shichi Henge. Kisah tentang perempuan yang berubah sikap gara-gara cintanya ditolak.



Wednesday, February 23

Karya picisan: Alpa (Terfikir)



sedikit intro:
‘Alpa (Terfikir)’ ditulis pada tahun 2001, kalau tak silap. tengah bosan-bosan dekat rumah and… voila! ter-lahirlah karya picisan ini. dasarnya ia berkenaan dengan manusia yang mengejar kejayaan dan kekayaan duniawi sehingga terlupa tentang asas-asa penting seperti hubungan dengan manusia, tumbuh-tumbuhan dan Tuhan. bila baca balik rasa macam terkena dekat batang hidung sendiri.

Alpa (Terfikir)

Sesekali aku terfikir
Betapa daifnya hidup manusia zaman ini
Kaya wang
Kaya harta
Tetapi cetek budi bahasa

Kadang kala aku terfikir
Betapa kosongnya minda manusia abad ini
Mahu kemajuan
Mahu kejayaan
Sanggup memusnahkan keindahan alam

Tidak pernahkah mereka terfikir
Betapa alpanya mereka terhadap Tuhan
Abaikan agama
Abaikan saudara
Atas dasar cinta dunia


- pernah diterbitkan dalam Malar Hijau 2004 (Majalah tahunan SMK (P) Sultan Ibrahim, Johor Bahru (SIGS))


Mengenai Penulis Entri Ini:
nn juga pemilik blog nn meows!, nn spends! dan nn sells!. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Rabu dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label nn. Entri terbaru di blog beliau ketika ini ialah saya nak komplen III

Tuesday, February 22

KISAH SI PUSTAKAWAN



Hello Readers......hai

jom kita ikuti kisah seorang Pustakawan......



Bersediakah anda?






Assalamualaikum rakan blogger sekalian. Bersediakah anda? Soalan dari aku untuk anda semua pada entri kali ini. Mengapa aku bertanya begitu? Sebab dalam apa jua keadaan dan ketika, itulah sebenar realiti yang patut ditanya oleh kita semua. Bersediakah anda untuk membaca entri aku hari ini?

Aku kehilangan semangat dan juga motivasi terhadap diri aku sendiri. Kenapa? Kerana aku tak bersedia. Aku tidak membuat apa-apa persediaan sehinggakan aku tidak bersedia untuk berhadapan dengan apa yang terjadi. Dalam segala hal, mungkin. Mengapa? Aku malas? Aku risau? Aku tidak berkemampuan? Yang pasti, kerana aku tidak bersedia.

Monday, February 21

Namamu Dalam Ingatan


Pernahkah anda di dalam situasi ini, dimana anda tidak boleh mengingati nama orang lain? Pernahkah anda, tidak dapat mengingati nama orang yang pernah anda jumpa.
Bukan main bergurau senda bagai sudah lama kenal, tapi namanya tidak pernah nak ingat. Jangan risau, situasi ini banyak berlaku di kalangan kita.
Kadangkala ia amat mengecewakan, anda tahu siapa mereka, cuma nama yang anda tidak ingat.
Dan saya pasti, dan saya percaya, mereka pasti gembira dan senang hati, jika kita dapat mengingati nama mereka, setelah perjumpaan yang pertama.

Jangan bimbang, ianya semulajadi. [source]

Bagi saya, perkara ini selalu berlaku.
Tidak pernah dapat mengingati nama mereka.
Saya tahu siapa mereka tetapi malangnya, bukan nama mereka.


Friday, February 18

Misi Maulidur Rasullullah s.a.w



Assalamualaikum semua.Sejuta kemaafan dipohon kerana terlepas dua minggu untuk menerbitkan entri di sini,lantaran kesibukan dan delegasi tugas yang makin berganda.Sama-sama kita kongsikan entri ni.

Alhamdulilah, Misi Maulidur Rasul tahun ini, sempurnakan solatmu seperti Rasulullah s.a.w!Harap dapat habiskan baca buku ini.Mengandungi pendapat fuqaha yang agak terperinci daripada Ustaz Zaharuddin Abd Rahman.

Amalan berbekam yang semakin Dilupakan...


Assalamualaikum...

Beberapa minggu ni merupakan antara minggu yang penuh dengan dugaan buat Si Tukang Tulis. Dengan tahap kesihatan yang kurang baik, urusan mendapatkan visa yang tergendala sedikit dan sebagainya. Minggu lepas Si Tukang Tulis sakit kaki yang teramat sangat. Sakit kaki yang telah berlarutan beberapa tahun ini kesan daripada kemalangan dan sebagainya. Kebetulan mak dan ayah Si Tukang Tulis sudi datang melawat di Kajang dan ibu paksa Si Tukang Tulis pergi berbekam. Dah lama gak rasanya tak berbekam, kali terakhir masa matrik tahun 2004...lama gak tu.

Amalan berbekam memang dah lama ibu dan ayah Si Tukang Tulis amalkan. Ia juga salah satu amalah Nabi Muhammad saw ketika hayat baginda. Konsep berbekam adalah untuk mengeluarkan darah kotor yang telah dibuang sistem peredaran darah kita ke bahagian bawah tisu kulit. Darah kotor ini seterusnya menjadi tempat pengumpulan bahan-bahan toksik, angin, kolesterol dan sebagainya. Kesannya, ia akan menyebabkan kesihatan tubuh terganggu. Mungkin ia tidak boleh dipercayai, tapi jika anda masih belum mencuba, inilah masa untuk melakukannya...selain daripada mengamalkan sunnah nabi :)

Maka kami bergerak ke AkuBekam di Ampang. Sedihnya, kedai tu tutup hari Rabu. Kebetulan ada satu lagi AkuBekam yang baru dibuka di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Memang rezeki kami sampai masa tiada pelanggan. Maka berbekamlah Si Tukang Tulis. Lama juga berbekam, hampir 2 jam 30min...memang sah badan banyak angin dan darah kotor. Paling ketara di bahagian kaki. Selepas habis berbekam, perubahan paling ketara adalah pada kaki Si Tukang Tulis yang pada awalnya nak jalan pun sakit, nak pijak pun sakit (bukan Gout tau...Tapi sesiapa yang gout pun amat digalakkan untuk berbekam, InsyaAllah ada perubahan.). Lepas berbekam, kaki dah kurang sakit dan jalan pun macam biasa. Alhamdulillah...memang terasa nikmat sihat yang hilang bberapa hari sebelum ni...Alhamdulillah. 

Tapi bukan sekadar itu sahaja, terdapat perubahan dari segi tido dan bangun tido. Kalau sebelum ni, masa bangun dari tido rasa nak tido balik dan mata rasa berat je. Nak pegi kerja pun masih mengantok lagi. Alhamdulillah, lepas berbekam dah tiada masalah macam tu. Bagun tido terus rasa segah. Pastu bernafas pun lagi ringan je...Alhamdulillah...Janganlah kita segan untuk mencuba satu amalan yang telah menjadi sunnah...tak rugi pun :)

Jika anda berminat untuk berbekam, terdapatbeberapa tempat yang boleh dicadangkan. Antaranya di uptown Jalan Reko di Kajang. Biasa kedai buka pukul 10mlm ke atas. Selain itu boleh ke AkuBekam di Ampang dan Cheras. Boleh layari laman web dia di http://www.akubekam.com/


Mengenai Penulis Entri Ini :
Si Tukang Tulis juga penulis untuk blog Furdunesia@nline. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin/Selasa/Rabu/Khamis/Jumaat dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label NAMA ANDA. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah TAJUK LATEST POST BLOG ANDA.

Berguna ke Facebook dengan twitter ni?


Hidup tanpa internet

Semua akan akui, hidup tanpa internet memang menyeksakan. Lagi-lagi orang macam kita yang boleh dikatakan semua  menghidap Facebook Addiction Disorder (FAD) dan Twitter Addiction. Tinggal nak mengaku ataupun tidak sahaja. Pengalaman hidup tanpa internet di Mesir baru-baru ni lain pula perasaannya. Lain kalau internet putus sebab blackout, atau sebab tak bayar bil, atau broadband dah lebih had, lain rasanya jika internet kita sahaja putus dan internet satu Nusantara masih ada, masih di atas garisan (online) berbanding putusnya internet atas kuasa kerajaan setempat 28 Januari lalu, putusnya komunikasi telefon atas dasar mewujudkan kesulitan pada rakyat. Kenapalah kerajaan Mesir dulu tak fikir panjang, bila dah tak ada internet, tak boleh telefon, maka keluarlah segala rakyat jelata berkumpul di Medan Tahrir dan dataran luas di daerah lain, atas dasar ingin selari dengan perkembangan semasa, berita terbaru nasib Negara mereka.

Apabila khabar angin mula bertiup dengan udara sejuk Mesir yang internet dan telefon akan diputuskan kerana esoknya akan diadakan perhimpunan terbesar pertama selepas perhimpunan 25 Januari sempena hari polis Mesir, kami tak percaya. Namun, sejurus selepas tengah malam, tap! Internet hilang. Kami frust, kami resah, kami menonggeng, kami pasrah.


hormati cikgu anda


wah...perasan tak, aku terlepas satu entry minggu lepas, sume sbb gara2 idup aku yang masih terumbang ambing di bumi baru ni...

sekarang ni, aku masih lagi cuba untuk menyesuaikan diri, so, masih lagi belajar dan belajar...yelah kan, pembelajaran itu adalah satu proses yang berterusan dan tak pernah berpenghujung...

apa yang aku nak kongsikan kat sini, adalah pengalaman pertama aku di sekolah baru, tempat baru...mungkin takdelah menarik sangat, tp ada something yang aku nak share bersama kalian sume

Thursday, February 17

. Budak zaman Sekarang .


Kongsi 1 cerite ngan korang semua.. Eden dah lama pendam, tapi hari ni baru nak terluah.. Tak larat nak simpan banyak cerite.. Kalau lama sangat, takut jadi bahan ngumpat.. Dari simpan dosa, better eden buang.. Haaa! Yang korang serius sangat nape? sempoi sudah.. Cerite kanak-kanak je..
Ade 1..2..3.. hari tu. Eden jenjalan dengan kawan-kawan.. Alaa, jalan cuci mate dekat Petaling Street.. Tak shoping pun, poket kosong mase tu.. Syok usha barang, terpandang sorang budak ni.. Budak sekolah rendah kot.. Tapi bukan adik korang la, adik kepada kakak yang lain.. Then mak dia cakap macam ni..
" Sayang, call papa jap. Tanya kat mane. Kite nak balik dah"
" Alaa ma, mama call la.. "
" Mama banyak barang ni kat tangan.."
" Okey maa.. "
Eden ingat dia nak capai h/p mama dia.. Eden takde lah focus sangat.. Dengan slumber dia seluk poket, kuarkan Apple-iPhone tu! Gilerr.. Mate eden mase tu, besar kecik besar kecik.. Budak sekolah rendah dah pakai i-pho.... xmampu nak habiskan kate. Jelez! Eden pun pakai Sony Yari je.. Huh! Budak zaman sekarang.. Canggih!


Mengenai Penulis Entri Ini :
cik ain juga penulis untuk blog Cik Ain Nabila. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis dan juga di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label cik ain. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Ohhh Noo!.

"Sebenarnya siapa yang salah?"


Memikirkan entry untuk kemunculan baru setelah hampir sebulan bercuti sememangnya keliru. Apa kata untuk entry kali ini korang cuba selesaikan masalah di bawah.  Mungkin juga korang pernah mengalami situasi yang sama. Ini kisah benar yang sedikit sebanyak diedit untuk kesesuaian pembaca dan juga "privacy".  Mana la tahu, saya boleh dilantik menjadi kaunselor yang tidak bertauliah. *senyum*

***
Kebetulan pagi itu bangun terus online facebook, terpandang pada status facebook Nurul (bukan nama sebenar). Dalam hati dah dapat agak mesti ada yang tak kena dengan dia ni, kalau tak takkan la buat status macam ni. Terus di online facebook chat, dan laju sahaja mata melilau-lilau mencari namanya dan  pantas tanganku menaip...

Help me!!

Powered by BannerFans.com
Assalamualikum.
Apa khabar kawan-kawan semua. Semoga sentiasa sihat walafiat dan bahagia selalu disamping insan tersayang. Macam mana dengan sambutan Valentine Day korang? Buat apa hari tu? Ada yang sanggup buat macam-macam alasan untuk cuti pada hari Valentine Day sebab esoknya cuti Maulidur Rasul. Sambutan Maulidur Rasul kawan-kawan bagaimana pula? Ikut perarakan ke tidak?  


Wednesday, February 16

Fakta @ Auta : Sebab Lelaki Jadi Gay

Entry ini hanyalah pandangan aku semata-mata daripada penglihatan yang dipinjamkanNYA.. Bukan bermaksud apa-apa, cuma diharapkan apa yang ditulis tidak dijadikan isu sebagaimana nama yang digunakan mungkin merujuk kepada orang-orang tertentu.. Tiada apa-apa niat, sekadar penulisan biasa dan entry ini pernah disiarkan dalam blog peribadi sendiri di SINI.. Sila klik untuk meneruskan pembacaan..


Tuesday, February 15

Gementar Sulung Si Pengarah Muda.


Maaf kerana terlepas mengemaskini entri untuk minggu lepas. Aku terlalu sibuk dengan hal-hal di fakulti dan juga kegiatan di kolej sehingga aku terlepas pandang untuk singgah dan kemaskini entri baru, apatah lagi untuk membaca entri-entri rakan-rakan yang lain.

Apa-apapun, kali ini aku hanya ingin mengetengahkan sesuatu: betapa sukarnya menjadi seorang pengarah. Lebih akuret lagi, seorang pengarah teater.

CONFUSING NAMES


Hello pembaca 100penulis.......

kali ni nak share dengan you all tentang perihal Nama...

ada apa dengan nama...??

mari kita ikuti perbualan ini.........




Kesabaran Hati


Assalam…
Selamat pagi..pagi yang damai moga-moga membawa seribu keberkatan..Sudah lama aku tidak menulis diruangan ini…sibuk sangat dengan test…dengan cuti..hehheee…kali ni baru ada kelapangan. Terlebih dahulu aku ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL bagi seluruh umat Islam..bersyukur ke hadrat Ilahi kerana kita masih lagi bernafas dibumi ini.
Untuk kali ini aku ingin berbicara tentang kesabaran hati..bukan Ketulusan Hati lagu Marshanda tu..hehehe... Bak kata “sabar itu separuh daripada iman” tetapi boleh kah kita mencapai kesabaran pada tahap yang tertinggi?? Kebahagiaan, kegembiraan, kekecewaan, kedukaan semua itu menjadi sebahagian daripada hidup kita. Dan sudah lumrah hidup juga, apabila kita tidak mendapat sesuatu seperti yang diimpikan, mulalah nak meraung tak hengat dunia..Justeru,disebabkan itulah sabar adalah elemen penting dalam hidup kita. 

Expectation vs. Reality


When I smile with my teeth:
Expectation,

Reality,

Monday, February 14

Masalah dalam persatuan.


Assalamualaikum dan semoga sihat sentiasa. 

Saya beranggapan, ramai dalam kalangan pembaca blog ini terdiri daripada pelajar universiti. Mungkin ada di antara kita yang memegang jawatan dalam persatuan di universiti masing-masing. Namun, dalam berpersatuan, kita tidak dapat lari dari menghadapi masalah dalaman dalam sesebuah organisasi. 


Antara Kejujuran Dan Kepercayaan

kepercayaan akan hilang apabila tiada lagi kejujuran dalam perhubungan...

"untuk apa berteman
jika tiada kejujuran
untuk apa bercinta
jika bertemankan air mata
untuk apa bersama
jika pengakhirannya kecewa..."

Friday, February 11

Kempen "Katakan Tidak Kepada Valentine's Day"


Assalamualaikum...

Ada banyak Si Tukang Tulis nak kongsi, memandangkan masa yang suntuk, jadi Si Tukang Tulis akan tumpukan kepada perkara yang lebih utama. Kali ini Si Tukang Tulis nak ajak sahabat sekalian untuk berkongsi kempen "Katakan Tidak Kepada Valentine's Day" yang pasti ramai yang menunggu ketibaan hari tersebut pada 14 Februari ini. Kebetulan khutbah Jumaat hari ini menjelaskan peri pentingnya kita mengingatkan para remaja dan sesiapa sahaja bahawa tiada alasan munasabah untuk umat Islam menyambut hari Valentine ini.

haih...apa isunya ni...


“Awek bagi semangat pun tak larat ke bang?”


Aku mula melangkah keluar dari rumah, terhuyung-hayang di tengah jalan sambil memasukkan earphone ke dalam telinga. Sekumpulan budak sekolah berbasikal melintasi aku, baru pulang dari sekolah agama. Teringat zaman aku bersekolah agama sanggup berjalan kaki dua tiga kilometer nak balik rumah semata-mata nak elak dibuli ditampar dalam bas. Sampai sekarang aku pelik kenapa baru nak buka mulut bagitahu pasal semua ni, dulu tahan telan dengan yakin biasalah kena sikit-sikit. Kalaulah boleh jumpa brother tu lagi sekarang, entah aku lagi tough dari dia kot, mungkin.

Aku tiba di bahagian belakang bukit, tak ramai yang lalu lalang di sini. Angin laut Selat Melaka mula bertiup menyentuh kulit merasakan bahang petang hari, indah. Tak perlu menggigil seperti angin di Mesir.  Aku mula merenggangkan otot badan, bersedia untuk membuat langkah seterusnya, aku mula rasakan otot aku ni dah mula lusuh teruk buat lelaki muda yang sepatutnya sihat bertenaga. Dua kali buku lali bengkak biru terasa sampai sekarang, bahu jatuh nasib tak patah tulang clavicle. Bak kata mak, macam mana lah nak tahan lagi berpuluh tahun kalau dah macam ni?


Stail Eewwwwwwwwwww Moncong-Moncong Mulut

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


Ramai anak muda kini suka menerima sesuatu yang baru dengan mudah. Budaya paling jelas kini adalah bahasa sms yang akan memendek-mendekkan perkataan. Cuba lihat contoh ayat di bawah;

Apalh budk skrg ni, minum arak cm minum air teh je…xtau ke bende tu haram? klu adik aku dh lma aku pelangkung dgn kayu..Sedih tgk org melayu skrg….
I kan nak go sanalah
Pu3 2 kn x senonoh, suka kcu ppl
2nang dier ni bks bfrn bdk 2
Tht prnces is bad, suka kcu org
Tunang dia ni ex-bfrn tht boy


Apa pendapat anda?

Tak salah anda pendekkan istilah terutama bila menggunakan SMS yang sangat terhad ruangnya. Namun, kependekan berkenaan biarlah berpada-pada. Biarlah tidak mencacatkan keindahan bahasa kita. Biarlah juga difahami oleh orang yang menerimanya.

Bagaimana pula jika melibatkan hal-hal yang tidak berkaitan dengan “untuk menjimatkan ruang” seperti penggunaan “ewwww”, “nyerrrr”, “skunk”, “ittew” dan sebagainya. Semakin banyak ruang yang digunakan, semakin panjang istilah pula.

Apa kata kita hayati video di bawah yang dihasilkan seorang remaja berumur 20 tahun ini?



Bersetuju dengan pandangan beliau? Sekiranya sayangkan Bahasa Melayu, apa kata kita ikut sahaja nasihat remaja kacak ini.

Saya pernah menulis tentang Bahasa SMS dan Bahasa SMS II yang mengandungi fonomena bahasa SMS yang semakin hangat melanda. kajian ilmiah telah dilakukan, dan hasilnya…cukup mendukacitakan. Sebagai warga yang ada rasa tanggungjawab terhadap keberterusan Bahasa Melayu, sama-samalah kita perjuangkan bahasa ibunda kita itu.

Mengenai Penulis Entri Ini :
Maharam Mamat juga penulis untuk blog Dunia Menulis. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Jumaat. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Maharam Mamat. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Perpindahan Tempat Kuliah .

Thursday, February 10

Fasa-fasa Bercinta




ok kali ni aku mau cerita pasal fasa-fasa bercinta... hehe... berdasarkan apa yang aku baca dan perhatikan dalam kalangan kawan-kawan sekeliling aku... bercinta ni ada larr beberapa fasa... hehe... senang cerita aku bahagikan kepada tiga fasa larr yang paling mudah...



fasa 1 (3 bulan pertama)
fasa pertama adalah fasa paling indah bagi sapa-sapa yang mula bercinta... yalah bunga-bunga cinta baru mau mekar kan... hehe.. proses perkenalan masih bejalan. masing-masing teruja dengan pasangan baru masing-masingkan... jadi memang larr kan bahagia gila. inilah fasa bagi si lelaki menunjukkan kelebihan diri dia.. supaya yang perempuan teruja... perempuan pun macam tu juga.. masa ni lah mau tunjuk baik.. mau tunjuk manja... yalah.. mau tarik hati pasangan masing-masing. ...

Sambut Hari kekasih a.k.a Valentine's Day?


Memanglah seronok kalau terima hadiah. Terima bunga. Terima kek. Terima coklat. Terima pewangi. Terima bear. Lagi seronok kalau terima kereta sport. Masalahnya, kenapa hanya 14 Februari je nak bagi? Hari lain tak boleh bagi ke?

Kalau nak bagi semua hadiah tu, bagi hari ni pun bukannya aku nak tolak hu hu hu macamlah ada orang nak bagi kat aku kan ish! ish! ish! Payah betul kalau perasaan perasan tu meluap-luap kan?

Perlu sangat ke nak sambut hari kekasih a.k.a Valentine’s Day ni? Bagi yang nak berkasih sayang tu, sambutlah pada hari yang lain. Kalau aku...hari-hari aku nak sambut. Ada ke orang nak sambut hari kekasih dengan aku setiap hari? Kering lunyailah poket ya kalau setiap hari hu hu hu



Perbezaan dahulu dan sekarang

Powered by BannerFans.com
Assalamualikum.
Apa khabar kawan-kawan? Semoga sihat selalu dan sentiasa ceria. Minggu ini minggu pertama di tempat kerja. Juga minggu pertama bergelar pekerja. Hari pertama memang sangat rilek. Al-maklumlah, semuanya masih dalam mood cuti ataupun holiday blues. Memang terasa agak liat untuk datang kerja selepas bercuti selama hampir seminggu. Dikesempatan yang ada ini saya hendak berkongsi  tentang perbezaan makan dan makanan saya yang dahulu dan sekarang.

Wednesday, February 9

Tanggungjawab itu Amanah

Salam semua, hurmm~~pejam celik pejam celik hampir seminggu sudah lamanya apple berada di sini. Tidak dapat dinafikan sememangnya amat sibuk sepanjang minggu selepas cuti ini. Walaupun begitu, tanggungjawab yang di amanahkan perlu jugak lah di selesaikan dengan segera supaya dapat terlaksana seperti yang di inginkan oleh semua.

Tanggungjawab merupakan satu amanah yang sangat berat dan hanya layak dipikul oleh insan-insan yang betul-betul faham maksud tanggungjawab yang sebenar. Bukan insan yang sekadar melepaskan batuk di tangga malah inginkan tanggungjawab tersebut semata-mata untuk mendapat populariti yang tidak seberapa.

Secara semula jadinya setiap manusia mempunyai tanggungjawab dan amanah tersendiri. Oleh itu, berusahalah untuk menerima amanah tersebut dengan sebaiknya. Hal ini kerana setiap amanah yang diberikan merupakan kepercayaan orang yang memilih anda. Mereka percaya bahawa anda sememangnya layak untuk menunaikan amanah tersebut.

Oleh itu, anda perlu melakukannya dengan baik agar orang yang memilih anda itu, tidak merasa mereka melakukan sebarang kesilapan dalam pemilihan itu. Sebagai orang ISLAM juga kita perlu tahu bahawa tanggungjawab yang diberikan akan tetap di soal di akhirat kelak. Jadi bersiap sedia lah anda. Fikir-fikirkan dan selamat beramal~~


Mengenai Penulis Entri Ini :
Pearl Apple juga penulis untuk blog Pearl Apple. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Rabu. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Pearl Apple.

Tuesday, February 8