Monday, January 24

Usyar Mau Rapat

 

Tak faham satu ni awat orang yang lepak kedai or warung makan ada tabiat cam kanibal. I'm talking about staring people like you suddenly wanna jump on and eat them without esok bagimu anymore. The moment hang parking moto/keta je depan meja depa , satu meja kalih usyar hang jalan as if hang ni artis glamour tak pun member yang depa tunggu-tunggu.


Yang plek tu, slalu orang mlayu+indo la yang camni. Kalau buleh usyar tu, macam la kenai sesangat umpama wajah kesayangan hamba. Siap kalau yang tak nampak hang punya arrival mesti nak kena kalih kepala 180 degrees nak pastikan hang ni somebody yang depa kenai? Or just memang for no obvious reason. Kalau pi kedai cina ka kedai mamak takdak la pulak camni, kecuali yang melepak makan orang melayu dan pekerja mamaks yang muda2 themselves. Yes these workers yang paling bloody annoying in my list. Sambil tangan bz canai roti mata tu buleh dok usyaaaaa sampai nak julin bijik mata kalu hang terunfortunate parking depan stall depa. Awat mamak, muka aku ka keluaq dlm mimpi hang semalam?

This makes you nak jalan cari meja pun kena kontrol, takut tersadung kaki jatuh tertomoih wat malu ja. Even sometimes hang nak je jerit kat depa-depa ni :


"Awat kita ada kenai kot?????"

"Kita janji nak jumpa ka???"

"Ada utang?????"

"Bijik mata tu nak mintak tolong garu ngan garpu ka?????"

"Aku ni gadiz idaman hang kaaaa yang hang nanti2kan slama ini?????"

Typical 'feedback' to these are :
"Biaq p lah, ada mata tengok la"

"Buat de' cukup"


Kamon, be creative la skit oih. Aku tau setengah dari hangpa tak heran pun kalau ditenung, tak dak perasaan atau jugak perasan lawa. Tak lain tak bukan hangpa pun tergolong dalam kategori suka staring at people without realising it. Habit dari kecik kot sebab makpak tak penah tegoq.


Since I hate these kind of people, aku sendiri ignore others yang baru sampai kedai waktu kami tengah makan. No reason nak kena 'usyar kot kot kenai' or just suka suki nak usyar tanpa sedaq. Biaq pi, kalau member kenal kami, dia seniri akan mai meja kami tegoq. Tak mai tegoq pun xpa, tak rugi apa. Kalau makan ngan kawan2 slalunya aku sorang yang buat bangang xnak kalih kalu ada member yang suddenly "wei hangpa tengok pompuan/laki meja kat tepi kaunter tu". Huuuuu qerrrrrssssssssssss?!


Lesson for uollls today :

STARING IS BIADAP.

Makan budakkkkkkk


A tourist goes to Africa and asks his tourist guide while walking in the jungle, "Are we safe here? Aren't there cannibals around here?"

And the tourist guide says, "Yes. You can be sure there is no cannibals in Africa."

And the tourist says, "But there may be still some cannibals."

And the tourist guide says, "No, rest assured. We ate the last one last Monday."
Original Entry : http://tupaikaran.blogspot.com/2010/04/usyar-mau-rapat.html


Mengenai Penulis Entri Ini :
Tupai Karan juga penulis untuk blog @hatitupai. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Isnin dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label Tupai Karan. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Buku : Kisah-Kisah Seram By Othman Wok.

5 comments:

r.k said...

sebagai jantan , ghua kalau masuk kedai ada yang stare even bila ghua dah duduk pun ghua bagi F sign berlapik .. gosok-gosok mata ka , garu-garu telinga ka , sms ka ..
tapi kalau tak makan jugak ghua tunggu setengah jam , stare lagi ghua stare balik , buat isyarat kepala ' ada pa ? ' dorang ingat dorang satu table 5 orang , ghua sorang-sorang ghua takut ke ? takut gak sebenarnye .. hehe XD
setakat ni ada la 3 4 kes yang kena soal ' ada apa ' tu .. sorang darinya adalah pembancuh air di kedai terbabit . heh . annoying !

therosputih said...

huishh...drpd kegarangan hang ni, seriyusli hang menyampah benar ngan kes mcm ni...aku pun sama...tensen, laki duk usha pmpuan mcm ni, nak kata aku lawa...tolonglah, cukup sifat tu adalah, habis tuh, nak cakap aku tak lawa...? suka ati aku lah nak buat mcm mana...dah tuhan jadikan aku mcm ni...takyah nak tenung lama2...

humbleyat said...

oh..germa beul yerk...sabar tetapi staring is diferent than looking rite..tundukkan pandangan , rendahkan diri itu cara yg terbaik..:-)

kusut said...

oh yes stuju amat dgn statement 'staring is rude'. nak tengok takpe. tapi toksah stare. membuatkan orang yg distare tu rase dia ade buat salah lak. so tengok je la takyah stare

nasib baik le aku ni jenis orang halimunan..orang tak pandang. tapi annoyed amat lah bile rempits2 stare wife aku. aku tau la dia cun. haih

d_tieah said...

Betoi2..
Aiyooo..
Tak berapa nak masuk line lah bahasa kat entry ni..
Mohon maaflah..