Wednesday, January 19

Satu kehidupan tanpa batasan: is it a good thing?



pernah dengar lagu Now Generation – Black Eyed Peas? lirik lagu tu memang betul-betul menggambarkan generasi zaman sekarang yang mostly terikat dengan social networking, the need for money, the need for speed etc.

tapi cuba bayangkan kalau satu hari nanti  semua kesenangan yang kita kejarkan ni took control over humanity? tak boleh bayangkan?? sila baca Blind Faith by Ben Elton.


“Imagine a world where everyone know everything about everybody. Where sharing is valued above all, and privacy is considered a dangerous perversion… a post-apocalyptic society where religious intolerance combines with sex-obsessed, utterly egocentric culture. In this world, nakedness is modesty, independent thought subversive, and ignorance is wisdom.”



bayangkan kewujudan sebuah negara yang diperintah oleh satu kerajaan yang berlandaskan kepercayaan dan undang-undang yang bertentangan dengan unsur moraliti. rahsia adalah sesuatu yang taboo. semua orang diwajibkan post video at My Tube (YouTube la kiranya) and blog about their life including videos of them losing virginity. every household ada webcam online 24/7 supaya everybody boleh tengok everything yang diaorang buat. and paling bodoh sekali, government percaya in science regarding plastic surgeries and IT tapi not in vaccination for babies. perempuan with small boobs digalakkan buat plastic surgery for implants tapi any kind of vaccination for newly-born is banned which resulted in more big boobies woman for man to perv on and less survival rate for babies.

buku tu buat aku fikir, itu ke yang kita semua nak? kebebasan untuk mengekspresi diri sampai boleh berbogel di khalayak ramai? kebebasan untuk buat apa yang kita nak sampai boleh dengar lagu kuat-kuat dan cakap kuat-kuat kat mana-mana sahaja all the time?

imagine the sound pollution. imagine waking up watching your neighbour naked. imagine people watching you while you’re doing something private like having sex or taking a  bath and you can’t stop them. imagine not having the privilege to keep secrets. privacy is not an option. 


“A chilling vision of what’s to come?
Or something rather close to home?”

this book is only fiction. tapi serious scary gila. aku lebih rela kena berjubah berpurdah bagai daripada walking around naked. perverts je kot suka hidup macam tu. aku taknak hidup in that kind of world. korang nak?

if you’re the now generation, do read this book as a reminder to yourself. technology is good but if it is used for something bad, it will condemn us all. it’ll be great to have unlimited rights to express ourselves but somebody may use it wrongly and suddenly, freedom to express ourselves doesn’t seem very meaningful anymore. think about it.


Mengenai Penulis Entri Ini :
nn juga pemilik blog nn meows!, nn spends! dan nn sells!. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Rabu dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label nn. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah we use our mom's bag with pride.

11 comments:

therosputih said...

woa...sangat terbuka minda ni sekejap pas bace entry nih...baguih2...

una berry said...

if we can be naked everywhere at the whole time,
we'll definitely back to year 1,
uncivilized.

globalization is good but it comes with side effects. heh

nn said...

buku-buku ben elton memang penuh dengan sarcasm tapi dia memang membuka minda :)

Abhamz said...

salam, kalau umat Islam dah ibarat buah di laut, jadilah spt yang dinyatakan...

anyss said...

Salam,
Dah semakin ramai orang berbogel di khalayak ramai walaupun nampak macam mereka ni berpakaian ;)

Jom join;
Kontes Cerita Paling Lawak sedunia

kusut said...

last month borak2 ngan sorang atheist ni. dia tak pecaya tuhan tapi tak against the idea of religion lah.

antara isi borak2 kitorang mase tu, how civilization sekarang dah nak jadik mcm civilization dulu yg dah hancur, mcm roman. maju, ada sistem, tapi social dan jugak moral rendah. takde batasan.. pretty much anything goes lah.

history does seem to be repeating itself huh?

nn said...

tulah. teknologi makin maju tapi pemikiran manusia makin mundur sebab semua makin malas dan suka ambil mudah.

shandye. said...

nk pinjam!!! nnt usai baca pass kat meon leh? kthnxbai....

r.k said...

kusut , it sounds like dejavu . aite . history will become ourstory . Cegah sebelum parah yo ! bermula dari dalam diri sendiri . :)

humbleyat said...

hak kebebasan perlu juga ada batasnya kan..sebab tu whenever there is general law, there is exception to secure our life as our defence:-)

amik yg elok shj, yg buruk jdkan sempadan

nn said...

@syai

aku baru terperasan ok komen kau ni. karang aku bagi. sekarang buku tu nun di JB.