Wednesday, January 12

Karya picisan: Sukar




sedikit intro:
‘Sukar’ dikarang masa mula-mula naik form 4. masa tu tak tahu nak stay in science stream or switch to arts stream. i was more into accounting since both my parents were accountants at that time but my mom asked me to stay in science stream.


SUKAR

Sukarnya membuat pilihan
Hati mahu
Akal tak tahu
Hati runsing
Akal pening
Hati membentak
Akal membisu
Hati membatu
Akal membeku.

Tapi
Biar hati pedih
Biar akal merintih
Keputusan harus di buat
Hati mesti lah kuat
Akal tetap padat.

Berdiri di persimpangan
Antara keluarga dan kepuasan
Antara arahan dan kecenderungan
Antara alam dengan kata-kata
Antara sains dan sastera.


- pernah diterbitkan dalam Malar Hijau 2004 (Majalah tahunan SMK (P) Sultan Ibrahim, Johor Bahru (SIGS))


Mengenai Penulis Entri Ini :
nn juga pemilik blog nn meows!, nn spends! dan nn sells!. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Rabu. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label nn. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah suci dari make-up.

10 comments:

therosputih said...

uish...not bad...

nn said...

haha. but not good either. tapi benda ni memang significant for me...

FareedSairi said...

pasni 100p bole buat satu segmen khusus untuk segmen sastera untuk penyajak dan penyair dalam 100p berkongsi dan berkarya :)

nn said...

maybe. why not :)

syaftome said...

dahsyat...
form 4 dh buat sajak nie...

aku dulu xpernah pun buat sajak... ^_^

nn said...

dulu perasan berseni lah kononnya. hahaha.

humbleyat said...

wah best giler..simple but deep meaning..:-)

nn said...

tqtq :)

r.k said...

you love poem love ? me too .
tapi ghua kat sini akan bercerita . kalau nak poem boleh ke Separuh Hayat dan cari label sikitnyawa . just sharing yo !

nn said...

thanks for sharing! memang suka membaca. nak buat ayat indah-indah tak reti :)