Saturday, January 22

Hanya 5 minit?


Blogger, ape yang kite boleh buat dengan masa 5 minit?
..............................

1. Mengadap Facebook selama 5 minit? cukup ke? mesti tak cukup kan. Yelah, nak main game lagi, Cityville and Cafe world and itu ini. Mane cukup dengan 5 minit je. Lagi, nak balas status, check notification, friends requests, wooo memang tak cukup dalam 5minit sahaja.
2. Shopping? buang duit kat KLCC, Midvalley, or Times Square. Opkos tak cukup nak shoping dalam mase 5 minit! Nak berjalan, cuci mate then laburkan duit. Sekurang-kurangnye amik mase 5 JAM!
3. Belajar and ulangkaji? 5 minit nak menghafal semua fomular-mular yang ade dalam buku? mane cukup wei 5 minit! 5 muka surat je dapat bace tau. Tak boleh-tak boleh!
4. Tidur? 5 minit je nak tidur, mane hilang ngantuk. Penat lagi ade, mesti kena tidur secukupnye selama 5 Jam kan. Hobi kalau dah tidur, 5 jam pun tak cukup la kawan.
So kalau semua kat atas ni tak boleh buat dalam mase 5 minit, habis tu ape yang boleh buat dalam mase 5 minit? Jawapannye adalah SOLAT! Yup, solat hanya amik mase 5 minit je. Tapi kenape kite still lubang-lubang 5 waktu sehari semalam? Kalau 5 Jam kite boleh mengadap facebook, belog dan sebagainye KENAPA 5 minit kite tak boleh amik mase dengan SOLAT. Renung-renungkan :)



Mengenai Penulis Entri Ini :
cik ain juga penulis untuk blog Cik Ain Nabila. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Khamis dan juga di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label cik ain. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah Rahsia Bukan Rahsia Lagi.

10 comments:

mohamadkholid said...

menung...

r.k said...

Kan ... 5 minit je .
dah la lobang , tak tampal pulak tu .
sama lah macam ghua ni pun . XD XD

z said...

hargai setiap detik dalam hidup =)

therosputih said...

nice...buat peringatan kat diri sendiri...wajib jaga solat...

Nurul Baiti said...

peringatan untuk diri sendiri..mendalam sedikit sinis n ada unsur nasihat :)

humbleyat said...

pernah jugak terlelap 5 minit, tapi sgt segar lepas tu sebab tak pening sgt berbanding tidur yg lama:-)

5 min utk solat, tak cukup utk sy tu hukhuk

Azmi said...

main fesbuk konfimr berjam2

fara feroza said...

5 minit utk surah2 pendek la kot..:)

shandye. said...

terima kasih kerana saling mengingati. hehehe...

DiriKu said...

benar...sangat benar...:)