Tuesday, January 11

Fairy tales atau Scary tales?



Greeting,guys!I've missed 2 entri dah kot?Sorry, been busy bila semester baru dah start. Nak tulis entri pun dah kosong otak,tapi worry no more, thanks to my friend yang give me this inspiration :)

Okay, agak impossible lah kalau ada antara kita yang tak pernah dengar or tahu kisah-kisah fairytale macam Cinderella, Snow White, etc kan? Walaupun agak kuno, ada je remake kepada cerita-cerita ni dalam bentuk filem kan?Yang paling latest is, Red Riding Hood. Aww,tak sabar nak tengok!Macam-macam versi fairytale yang kita dengar kan? Tapi, malangnya, tak ramai yang tahu the real story behind it. Senang cakap, macam ni,  fairytales yang penuh happy ending tu boleh diumpamakan seperti permainan telefon buruk.


Fairytales ni mostly berlaku pada zaman dulu-dulu,kan? So, bayangkan, dari kisah real yang di pass dari seseorang ke seseorang yang lain, di tokok tambah, sebijik macam game telefon buruk. Kisah yang kita tahu sekarang,mungkin jauh berbeza dari realiti.


WARNING: If you're a big fan of fairytales and can't live on knowing the horrific truth,just don't read!

#1 Cinderella

Si famous amos, Cinderella. Siapa yang tak tahu kisah ni, memang tipu lah,kan? Dalam kisah yang kita selalu sangat dengar is, Cinderella ni sangatlah rapat dengan binatang-binatang macam tikus, burung dll, dan bila kakak tirinya mencuba kasut kaca, memang tak muat,kan? Tapi, from ancient story, disebabkan rasa takut kepada ibu mereka, salah seorang kakak tiri Cinderella sampai sanggup memotong kaki semata-mata untuk memakai kasut kaca tersebut. Malangnya, seekor burung memberitahu Prince Charming, so Cinderella pun di discover. Dan, selepas they live happily ever after, burung tadi telah mematuk dan mengeluarkan biji mata ketiga-tiga kakak tiri serta ibu tiri Cinderella lalu menyerahkan biji mata tersebut kepada Cinderella sebagai wedding gift. Amacam? 

#2 Snow White
The story of SW is basically,she eats the dreaded poison apple, a prince saves her and that’s the end of that,right?. But what we don’t get to see in the Disney version is that the Queen is made to pay for her wicked deeds by wearing a heated pair of iron shoes that she is forced to dance in until she falls dead. Korang tahu tak, bila the Queen ask the hunter for SW's heart and ate it, she actually then ask for hati, usus, dan even darah? 

#3 The Little Mermaid

I know, macam mana kisah Little Mermaid pun boleh jadi scary,kan? Okay, lepas the witch berikan Ariel kaki and take her tongue away. The, bila dia boleh hidup atas darat, the prince jatuh cinta dengan the princess not Ariel. Suatu hal yang kita tak tahu, Ariel merasa seolah-olah berjalan di atas pisau setiap kali dia melangkah. Kemudian, dia diberi peluang untuk kembali menjadi mermaid, tetapi harus membunuh the prince dengan sebilah pisau ajaib. Namun, dia tak sanggup untuk membunuh insan yang dia cintai lalu terjun dari kapal dan suicide.

#4 Sleeping Beauty

Agak frustating bila dapat tahu kisah real Sleeping Beauty ni sebab she is my favorite! Since we both share one thing in common; sleep for a long time. HAHA. Okay, versi ni agak disturbing and rather tak sesuai untuk kanak-kanak,harap maklum. The truth is, bila the prince found SB, he rape her and leave her like that.


So guys, which are you favorite fairy tales,now? HAHAHA. Sejauh mana kebenaran kisah-kisah ni, no one actually knows. Up to you,nak percaya or still holding on fairy tales yang sweet dan penuh happy ending sebelum ni. Yang penting, these stories, give me a setback of how reality is far away from fantasy. Nevertheless, still semangat nak tengok Red Riding Hood! :)

Mengenai Penulis Entri Ini :
Fynn juga penulis untuk blog One of My Kind. Anda boleh mengikuti beliau di sini pada setiap Selasa dan di Twitter. Untuk membaca semua hasil penulisan beliau di blog 100penulis.com, anda boleh klik label FYNN. Entry terbaru di blog beliau ketika ini ialah I just need an artificial shoulder..

15 comments:

therosputih said...

hadoi...takleh bayang mcm mana...kalu jadi scary tales, dah tak indah dah kenangan dunia kanak2

Fynn said...

@therosputih
oh yeh,memang sbb tu lah kot,diorang ubah sampai macam tu skali,kn? ;D

chenta said...

tapi serius ke ni??

Fynn said...

@chenta
kemungkinan besar :)

syaftome said...

not really a big fan of fairy tales...
just suka tengok jer...

btw...dalam mana2 citer fairy tales...
kenapa asyik happy ending jer...
knp mesti yg jahat jer yg slalu kena...hahaha...

ps: jrg tgk citer dimana orang jahat menang...mesti kalah jer slalu...

KeCiK said...

YaY! Fairy tales!

Gua paling suka Hansel and Gretel. Adek-beradek yang jumpa umah cekelat kat dalam hutan. Best yo dapat makan cekelat free.

Another one is The Pied Piper. Kool gila bila semua tikus folo mamat tukang tiup tu. Lagi kool bila diorang taknak bayar upah so mamat tukang tiup tu angkut sekali budak-budak. Amek kau!

:)

anies anessa said...

baek scary tales...
indah khabar dr rupa larr

FareedSairi said...

scarytales...bole guna untuk takutkan dak2 nakal. pas insaf, baru kasitau yang fairytales punya. baru diaorang sedar realiti dan menghargainya :)

cKyN WaN said...

pergh dah jadik cerita seram je. cmno nk bg anak2 tgk nih hahaha. kesian la kalo jadik cmni. kang y dewasa lak suka tgk sebab seram haha

Fynn said...

@syaftome
i think sbb semua tu,manusia yg reka.
manusia ni,mana suka klu ending yg sedih kan?
sbb tu lah, kita skrg mostly fikir setiap benda akn ade happy ending.
on the bright side,it give us all hopes :)

Fynn said...

@kecik
ada,okay scary tales utk dua-dua cerita tu!hahhaahha

Fynn said...

@fareedsairi
tau takpe!tapi,klu budak budak dgr cerita seram mcm ni,mmg dorg akan grow up jd pessimist,betul tak?

Fynn said...

@ckywan
hahahah...mungkin sbb tu lah,orang edit sampai jd ceggini,kan? :)

humbleyat said...

o2..mcm tu sekali scary tales..tak sanggup nak dengar..sad ending semuanya..T.T

r.k said...

sebagai peminat horror , ghua lagi suka the scary tale . ha ha ha ha ( evil laugh )

biji mata as wedding gift is osem !!

agak-agak pinochio ada tak scary tale ? keh keh