Wednesday, January 26

FACEBOOK FOR DUMMIES: How to Permanently Delete Your Account


Have you ever felt so frustrated with Facebook? A bad breakup because of it? Bad move in a Facebook game and you want to restart everything?

Here's a solution. JUST DELETE IT! Today I'm going to show you a step by step sort-of-tutorial on how to permanently delete your Facebook account.


Step 1

Log in *duhh!

mula 
Step 2

Click the 'Help' button at the bottom of your screen

satu

Step 3

Click 'Privacy'

dua 


Step 4

Click 'Deactivating, deleting and memorializing account' under the heading of 'Privacy policies and internet safety'

tiga



Alternatively, you can skip step 2 and 3 and go straight to step 5 by looking at the right sidebar under 'Top questions'

tiga alternatif


Step 5

empat 


Step 6

lima


Step 7

enam
  

Step 8


Before you click 'OK', make sure you have think it through so that you won't regret deleting your Facebook account. I'm sure there's a lot of memories there. Even for me, it was hard. but I just had to do it!
  tujuh


Step 9

lapan

Mark hasn't gave up on you yet - a 14 day trial period before the account is permanently deleted (MySpace account cancellation = 48 hours only).


Step 10


Abstaining from Facebook for (at least) two weeks.

sembilan  
*fighting the urge to log in to my account*



About The Writer :
nn is also the owner of nn meows!, nn spends! and nn sells!. Read her ramblings here every Wednesday. Click the label nn to read her entries in 100penulis.com. The latest entry in her personal blog is homesick!

13 comments:

Clarky Afif said...

yay sekarang saya tahu terima kasih nn :P

koshary said...

pernah ada facebook, pernah delete facabook, pernah ada facebook balik, dan sekarang bebas facebook addiction :D

dulu nak cari cara delete ni susah jugak, betul facebook sayang ahlinya, sampai wont let go. hehe

kusut said...

berguna ni. haha. tapi mungkin aku tak delete kot fb. internet presence nak kene ade jugak :P

aku dulu suke gak la main poke2 baling2 hewan digital seme. pastu satu hari mak aku register fb jugak

since then bahasa lucah&kasar seme aku censor dulu. game2 pun segan aku nak main. nanti mak aku nak join jugak. pening.

the good thing is, secare tak sengaja aku dah masuk kategori golongan 'kurang aktif' dlm fb

therosputih said...

wah....baru tau skrg ni...hehehe...timekasih nn...

nabilah_2908 said...

biasanya org akan kata..kita tak boleh nk delete akaun FB...cuma boleh deactivate je..

skrg ni dah tau...tp...erm...belum masanya lagi kot nk delete.. ;)

kuat betulkan pengaruh FB ni.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
SAKIT GIGI

nn said...

@clarky afif

@therosputih

:)

nn said...

@koshary

haah. dulu tak tau pun boleh delete. sekali jumpa kat blog someone. tapi time tu takde reason nak delete. now, ada reason, terus delete. hehe

nn said...

@kusut

hehe. ni belum bagitau parents ni delete FB. kalau diorang tau mesti diorang bebel sebab diorang selalu contact via FB je. nantila. kalau perlu sangat buat baru for family je :)

nn said...

@nabilah

memang kuat pengaruh FB. lepas delete pun agak tempted nak cancel delete account. tapi... kena tabah!! :P

shandye. said...

masih bergantung pada FB. banyak notifikasi tentang jadual kuliah, soalan tutorial dan perbincangan berkumpulan yg aku buat lewat FB. makanya mungkin tidak akan membatalkan akaun untuk masa ini.

chenta said...

tak pernah pkr nak delete or whatsoever...hahahaha

kalau ada mslh dgn fb pun, buat bodo sudah! ^_^

nn said...

@syai

aku menumpang kasih mengharap sayang dekat FB member je sekarang. lepas ni nak buat account untuk bebudak UKM sahaja. aku delete pun sebab dah terasa hati dengan bebudak sekolah lama aku :/

nn said...

@chenta

tak reti nak buat bodoh. rasa nak mengamok je. haha