Wednesday, December 28

Sketsa Kehidupan

Entri ini adalah sumbangan dari Kyra Ismera

You'll never enjoy your life,
living inside the box
You're so afraid of taking chances,
how you gonna reach the top?

Matanya masih lagi melihat ke luar.masih lagi mengharap satu kelibat yang mungkin tidak akan tiba. Pada kelibat itu dia bergantung nasib, bersandar harapan.kakinya dilunjurkan ke hadapan.minyak gamat dicapai lantas penutup merah di buka.

Titisan demi titisan minyak gamat jatuh di kaki mudanya.seperti air matanya yang jatuh menghentak lantai. Diusap perlahan kakinya. Kakinya yang dulu gah kemana saja. Kini kaku di sisi katil.

Rumah kotak itu menjadi tempat dia berlindung hujan panas. Sekilas dia mendongak ke atas. Ternampak sedikit lubang di hujungnya. Tanda atap bocor. Dengusan kedengaran. Matanya kembali melihat ke luar jalan. Masih lagi menanti kelibat itu.

Thursday, December 1

40 Hari Mencari Cinta, Aku Sangat Lelah

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera

Lama kan aku tak muncul kat sini...ada orang rindu tak? 
bukan bermakna aku tak jengah,
tapi sebenarnya sangat tak sempat untuk tampal entri baru
entri kat blog sendiripun tak sempat nak tulis
agak memaksa juga untuk kekalkan paparannya setiap hari

agak rasa bersalah juga
walaupun editor lain tak meriah
namun, kekangan masa buatkan niat itu terbabas
cita-cita memang tinggi nak sentiasa manfaatkan hari Khamis tiap minggu
namun upaya sangat rendah, terbatas
ikhlasnya, aku tak ada tenaga langsung
untuk menulis entri setelah terjebak dengan
40 Hari Mencari Cinta


Friday, November 18

beza orang positif dan negatif


salam jumaat, salam penghulu minggu...dan salam musim cuti sekolah...agagaga...tang coti2 tuh den suko bonar eh...tak dapek den nak gombarkan acanno eh...suko gumbira girangnyo hati den...

sobolum coti start lagik den dah bersusun dah perancangan den nak buek po sepanjang cuti sekolah nih, almaklumlah, den terselamat dari menjadi pengawas peperiksaan spm utk kali ni, tahun dopan...ha...menjawab la ekau dopan budak2 spm tu ha...jadik, jatuh hukum wajiblah ke atas den ni ha untuk menjalani coti2 nih dengan penuh kenikmatannya...ahaks...

alang2 coti ni ha, den nak kongsi satu artikel yang den copy dr kawan dari fb, huih...zaman fb nih, sume bondo copat tersebar...baguih la kan...


Negara berhutang Rakyat Bersalah?


Assalamualaikum...

Sehingga penghujung tahun 2010, Amerika Syarikat (AS) menduduki tangga pertama negara paling banyak hutang iaitu AS$13.9 trilion diikuti Kesatuan Eropah (AS$13.7 trilion), Britain (AS$8.9 trilion), Jerman (AS$4.7 trilion), Perancis (AS$4.6 trilion dan Jepun (AS$2.4 trilion)-Kosmo.
Alhamdulillah, sekali lagi berpeluang untuk berkongsi di sini. Umum mengetahui bahawa Jabatan Audit Negara telah mengeluarkan laporan audit negara Malaysia. Dalam laporan tersebut, beberapa isu menarik menjadi perbahasan ahli politik terutamanya pihak pembangkang. 'Peluru-peluru' dihamburkan walaupun proses laporan masih berjalan. Ada pihak yang mula terasa bahang dan tidak boleh duduk senang atau dengan kata lain, umpama 'cacing kepanasan'. Tiada atau kurang usaha memberi penjelasan hanya mengeruhkan keadaan. Ini ditambah lagi dengan penjelasan-penjelasan tanpa bukti-bukti statistik atau logik. Penyelesaiannya mudah, ada masalah, beri sebab-musabab dan seterusnya berikan jalan penyelesaian. Bukan memberi 1000 ALASAN.


Sebelum era globalisasi internet, isu seperti ini sukar timbul kerana maklumat dan 'khabar angin' seperti ini agak sukar tersebar melainkan melalui ceramah-ceramah subversif. Tapi kini, golongan yang terdedah dengan zaman internet sentiasa berada dalam 'curious'. Mereka sentiasa ingin tahu lebih dari apa yang akhbar-akhbar dan TV laporkan dan ini tidak mustahil apabila mereka mahir dalam melayari internet. Terima kasih diucapkan kepada kerajaan Malaysia kerana berjaya melahirkan generasi celik IT...Walau bagaimanapun, institusi kerajaan masa kini akan di dibayangi reformasi golongan celik IT jika masih mengekalkan corak pemerintahan bersandarkan era sebelum globalisasi. Ini kerana KAMI TAHU apa yang sedang berlaku atau lebih tepat...KAMI SEMAKIN SUKAR DITIPU oleh SESIAPAPUN.

Hampir lari tajuk...Apa yang nak dikongsi kali ini lebih kepada situasi negara kita yang kini dalam dilema berhutang. SiTukangTulis cuba mendapatkan semula laporan audit negara daripada website audit negara tapi gagal. Sama ada website ditutup untuk penyelenggaraan atau 'dihilangkan' sementara waktu. Walau bagaimanapun, laporan audit ini telah diulas pelbagai pihak di blog mahupun akhbar. Contohnya di asyrani.com. Berikut adalah petikan laporan audit negara yang sempat 'diselamatkan' sebelum ia hilang tanpa jejak (termasuk berita di Sinar Harian).
Ketua Audit: Hutang negara pada paras tertinggi
Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang hari ini mendedahkan bahawa hutang negara pada tahun lalu berjumlah RM362.39 bilion, iaitu paras yang paling tinggi dalam tempoh lima tahun.
Hutang itu mencakupi 53.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar(KDNK), kali pertama keadaan itu berlaku dalam sejarah negara, kata beliau dalam laporan tahunan terbaru yang di bentangkan di Parlimen hari ini.
Hutang RM362.39 bilion ringgit yang disebut dalam laporan audit itu juga jauh lebih tinggi daripada RM233.92 billion yang disebut oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Parlimen Jun lalu.
Ketika itu Najib juga mendakwa hutang itu hanya mencakupi 34.3 peratus KDNK.
Dalam laporannya hari ini, Ketua Audit Negara menjelaskan hutang kerajaan meningkat dengan mendadak kerana hutang dalam negara yang semakin membesar.
Hutang kerajaan di dalam negara (domestic debt) pada tahun lalu adalah RM348.60 bilion atau 96.2 peratus keseluruhan hutang Kerajaan Persekutuan.
Jika dilihat daripada dua petikan berita di atas, ternyata HUTANG akan menyebabkan negara terjerumus ke dalam masalah kewangan. Pihak pentadbiran menjadi kambing hitam yang paling awal dipersalahkan dalam mana-mana institusi kerana mereka dianggap sebagai individu atau badan bertanggungjawab. Tapi, kenapa rakyat marhaen pula yang risau dan kecoh isu seperti ini? "Sudah tentu kami kisah kerana ia melibatkan periuk nasi kami, proses kelangsungan hidup kami dan sudah pasti masa depan generasi muda akan datang. Kami tidak mahu melihat negara sendiri di mamah kemiskinan dan kepapaan!". Ini seterusnya menyebabkan kita mempersoalkan kredibiliti institusi yang menguruskan wang dan secara tak langsung, mereka yang diberi amanah untuk 'mengembala' rakyat marhaen in dilihat gagal dalam menjalankan tugas mereka. Adakah pendirian ini adil?

Pasti ramai yang bersetuju dan ini tak dinafikan. Sudah menjadi kebiasaan masyarakat kita menuding jari kepada yang bersalah. Bersalah kerana jumlah yang menuding jari ke arah mereka lebih ramai daripada yang lain. Maka jumlah kumulatif menjadi rujukan dan asas menyatakan pihak mana yang bersalah. Semakin ramai yang tahu dan bersetuju dengan pendapat tadi, semakin ramai yang menuding jari dan akhirnya jumlah selain dari mereka menjadi terlalu kecil dan seterusnya diabaikan. Ramai yang terperangkap dengan fakta-fakta berangka dan statistik hingga lupa memandang isu yang sama daripada pelbagai sudut.  Adakah kita lupa, jari yang menuding jari ke arah pihak yang mungkin bersalah hanya satu sedangkan empat yang lain menuding si empunya tangan?

Empat jari menuding ke arah diri sendiri sedangkan hanya satu sahaja yang menyalahkan pihak lain.  Kita terlupa bahawa setiap unit dalam sesebuah institusi memainkan peranan penting dalam menguruskan institusi tersebut. Ada yang memerintah dan ada yang diperintah. Ada yang mengurus dan ada yang di urus. Hakikatnya, kegagalan sesebuah instittusi bukan sahaja disebabkan pengurus yang gagal mengurus tetapi juga apabila mereka yang diurus gagal berfungsidengan efektif. Dalam konteks sesebuah negara, Kerajaan adalah pengurus dan rakyat pekerja. Keduanya saling bertanggungjawab terhadap satu sama lain dan juga pembangunan sebuah negara. Bila mana salah satunya gagal atau kurang efektif, negara akan musnah. Jika pemerintah gagal mengurus, adakah rakyat gagal bekerja?

Apa yang ingin SiTukangTulis bawa adalah untuk kita sebagai rakyat berundur beberapa langkah dan muhasabah diri. Adakah masalah negara berhutang mungkin berpunca daripada kita, sebagai rakyat? Tun Mahathir dalam blognya, Chedet: The Failed Countries ada memberi penjelasan ringkas bagaimana rakyat di negara maju boleh menyebabkan negara muflis. Walaupun kita lihat negara seperti Amerika dan Eropah sebagai negara maju. Kini mereka bankrupt. Bagaimana sebuah negara yang berhutang dan bankrupt masih menjadi rujukan dan sandaran negara-negara lain? Kita biarkan persoaalan ini dijawab mereka yang lebih arif. Apa yang nak dibincangkan, apa peranan rakyat mereka hingga negara berhutang.

Seperti yang diringkaskan oleh Tun Mahathir, negara berhutang berkait rapat dengan rakyatnya yang hidup berhutang. Cuba kita muhasabah diri kita, berapa ramai daripada yang tidak berhutang? Nak beli rumah, berhutang. Nak beli kereta, berhutang. Nak kahwin pun ada yang berhutang. Sesuai dengan pepatah melayu, 'hutang di keliling pinggang'. Setuju? Mari kita lihat senario di Amerika dan Eropah. Adakah kita berbeza dengan rakyat di dua negara besar tersebut? Hakikatnya, mereka juga sama, malah lebih teruk mungkin. Segala urusan boleh berhutang dari lahir hingga mati. Kalau kita hutang di keliling pinggang, mereka hidup dengan berhutang!. Kemodenan dan kemajuan menyebabkan kita semua buta dengan risiko berhutang. Pasti ramai yang sedar betapa susahnya hidup dikelilingi hutang. Membayar hutang dengan berhutang dengan pihak lain. Hidup gusar dan risau membayar hutang. Kebahagiaan palsu kerana dijana dengan hutang. Jika difikirkan balik...betulkah kita bahagia? Atau sebenarnya kita MERANA?

Konsep hutang terutamanya dengan menggunakan kad kredit telah menyebabkan kejatuhan sistem kemasyarakatan. Jika seorang individu berhutang menyebabkan dia merana, susah dan kesah...bagaimana pula jika hampir setiap individu dalam masyarakat berhutang? Seluruh sistem masyarakat merana, susah dan terancam. Situasi ini akhirnya menular hingga keseluruhan sistem masyarakat dan negara terancam...Akhirnya, semua individu yang terlibat itu miskin dalam kekayaan yang palsu. Adakah ini yang kita sasarkan? Bagaimana jika sebuah negara wujud dalam berhutang? Bagaimana jika sebahagian besar negara dunia wujud dan stabil kerana hutang? Berapa nilai hutang seluruh negara di dunia jika dikira? Akhirnya, apakah nilai 'duit' yang kita ada sekarang? Its either nill or null.
Apakah jalan penyelesaiannya? Secara jujur...untuk menyelesaikan kemelut ini sepenuhnya hampir mustahil! Mustahil jika ia hanya digalas oleh sebelah pihak yang mengurus. Mustahil jika mereka yang diurus tidak sedar betapa signifikannya kesan yang disumbangkan mereka dalam kemelut ini. Mustahil jika kita marahkan nyamuk, kelambu yang dibakar. Apa yang penting adalah untuk setiap unit sama ada 'pengurus' atau 'yang diurus' sedar peranan mereka yang sebenar. Melantik 'pengurus' yang bertanggungjawab dan amanah adalah penting. Begitu juga menjadi 'pekerja' yang bertanggungjawab dan amanah. Berhenti menuding jari dan memberi alasan. Sama ada 'kekal' atau 'ganti' menjadi jalan penyelesaian. Sama ada kita terus menjahilkan diri atau kembali kepada 'sistem perundangan' yang disediakan Allah untuk khalifah di muka bumi ini. Mencontohi segala prinsip dan ajaran Nabi-nabi dan Rasul-rasul Allah, menghayati dan mengamalkan apa yang disampaikan dalam Al-Quran untuk mewujudkan masyarakat yang patuh dan taat kepada Allah.


Friday, October 28

jom awet muda


tadi sebok duk jenjalan kat fb, errr...zaman sekarang, tak main dah jalan2 kat taman bunga, taman rekreasi, tapi kat fb, twitter, blog...ermmmm...apa la nak jadi kat bebudak zaman sekarang...hakhakhak...kutuk diri sendiri nampak...

ari ni jumaat, kita bersua lagik ngan therosputih, amacam? esok cuti daaa...opss...lupa nak mention...HAPPY DEEPAVALI to those yang sambut...ekceli, aku pun sambut gak tapi tang corner sipi2 jer...almaklum ler, selalu memerasankan diri adik beradik ngan hrithik roshan...*bluekkkk...apa kessss


Friday, October 21

Kita nih same jee...

Artikel ini adalah sumbangan Alif Tarmizi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ini, ketika baru pulang dari kelas, saya telah terserempak dengan seorang pakcik yang cacat penglihatannya. Dia begitu tabah sekali mencari rezeki. Saya terserempak denganya ketika di stesen LRT Masjid Jamek. Begitu sebak saya melihat perwatakannya. Walaupun beliau cacat penglihatan, namun dihatinya tidak langsung terlihatkan sedih atau menyesal.



kejam sungguh manusia itu - junko furuta


sape yan tak pernah dgr cerita di sebalik nama junko furuta angkat tangan? termasuk ngan aku lah tu yang angkat tangan...serius aku tak pernah dgr nama itu, apatah lagi cerita di sebaliknya...

baru2 nih, ada kat fb sorang hamba allah ni, menyebarkan kisah junko furuta, aku biasanya jarang klik untuk bace lebih lanjut, tp ntah mcm mana ari tu, agaknya dibukakan pintu hati, aku klik dan bace selanjutnya...

subhanallah...besar sungguh dugaan yang dimiliki oleh saudari junko furuta ini...sama2lah kita baca penderitaannya..

Thursday, October 20

Sakaratul Maut

Artikel ini adalah sumbangan oleh Lenggang Kangkung

Sakaratul maut ialah suasana atau keadaan ketika hampir kematian.
Setiap kita akan menghadapinya pada suatu masa nanti.
Sakaratul maut adalah suatu keadaan yang sangat sukar dan menyakitkan.

Nabi yang mulia pun merasa sangat sakit ketika menempuh sakaratul maut.

Daripada Aisyah Radhiallahu anha berkata: "Aku melihat Rasulullah saw. sedang menghadapi sakaratul-maut dan di sisinya ada sebuah mangkuk berisi air, kemudian beliau memasukkan tangannya kedalam air sambil berdoa : "Ya Allah! berikanlah pertolongan kepadaku untuk menghadapi kepedihan mati dan sakaratul-maut". (Riwayat Tirmizi)

Singgah ke blog penulis : http://lenggangkangkung-my.blogspot.com

Wednesday, October 19

Budak-budak zaman sekarang lagi bijak.

Artikel ini adalah sumbangan dari aliftarmizi93


Mama: Adik, kenapa tak makan sayur tu, penat mama masak.
Adik: Adik tak boleh la mama.
Mama: Kenapa pulak?
Adik: Mama tahukan sekarang ni pemanasan global sedang menjadi-jadi. Di kutub utara tu,banyak ais dah cair, suhu pun dah semakin meningkat. Semalam, surat khabar ade menunjukkan, salah satu daripada efek pemanasan global ialah haiwan ternakan menjadi kecil. Ni semua sebab kita!
Mama: Apa kita dah buat?



Friday, October 14

Kenapa Kita Tak Dapat Apa yang Kita Nak

Artikel ini adalah sumbangan dari CikTomyam

Tetiba rasa nak jadikan blog ini sebagai blog motivasi..erkk..macam tak layak ja kan..haha. Tapi bila CT tengok balik banyak juga entry yang ada konsep motivasi, sindiran yang kena batang idung sendiri. Sebenarnya, entry yang ditulis adalah daripada pengalaman yang dilalui CT dan juga apa yang dirasakan yakni daripada pandangan dan pendapat CT. Tak salahkan berkongsi perkara macam tu kat blog sendiri. ( Blog aku suka hati akulah =p ).


Friday, October 7

Connecting dots, Love and Lost...and Death

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, sekali lagi berpeluang menulis di sini. Pasti ramai yang tahu CEO Apple baru meninggal dunia. Secara jujurnya, SiTukangTulis tak pernah amik kisah siapa CEO Apple, siapa Steve Jobs dan apa yang dia buat. Tapi kenapa tetiba SiTukangTulis ingin berkongsi pasal Steve Jobs ni? Dah beberapa hari SiTukangTulis dengar cerita pasal Steve Jobs dapat cancer dan sebagainya selain daripada dia sebagai CEO Apple. Jadi bila dapat tahu cerita Steve Jobs meninggal hari ini, ramai pula yang post pasal kematian dia. Tetapi ada satu video ucapan Steve Jobs di University Stanford graduation day yang sangat menarik bagi SiTukangTulis.


Wednesday, October 5

Kebodohan Wanita Dalam Berinternet

Baru-baru ni ada seorang sahabat berkongsi satu video bertajuk "Kebodohan Wanita Dalam Berinternet." Sebelum-sebelum ni kalau ada video-video Islamik ni aku tengok jugak tapi takdak la sampai nk tulis entri. Tapi video ni menarik sungguh sebab tajuk yang menikam jiwa. Bagi yang belum tengok, ini diembedkan :


Memang sempoi lah. Aku setuju sangat dengan ayat-ayat Ustaz Azhar ni. Namun berapa ramai pengguna internet lain, khususnya wanita, yang boleh terima nasihat macam Ustaz ni?

Friday, September 30

CONTEST : ENTRI GEMPAK


Salam semua. Di sini 100penulis nak anjurkan satu aktiviti sihat untuk pembaca dan editors. 100penulis nak 5 blog untuk disenaraikan dalam widget 100penulis (yang ada di sidebar tu).

Nak join senang saja.

'WAIT' and 'NOW' Habit Within

Assalamualaikum,

Alhamdulillah, syukur kehadrat Allah kerana masih diberikan kudrat untuk berkongsi buah fikiran di sini. Kali ini SiTukangTulis rasa teringin nak kongsi berkaitan tajuk en3 kali ini. Establishing the 'NOW' habit atau dalam bahasa melayu, Mendidik tabiat 'Sekarang' dalam diri. Apa yang akan dikongsi ini tidak lari jauh dengan apa yang sedang berlaku dalam diri SiTukangTulis.

Dari kecil, diri ini sudah terbiasa dengan 'sekejap'. Bila mak minta tolong pergi kedai..."sekejap mak", bila abah minta tolong basuhkan kereta... "Jap lagi bah". Bila kena buat kerja rumah atau sekolah..."Jap lagi  lah". Sekejap dalam semua hal hinggalah dewasa. Hari ini SiTukangTulis teringat semua isu sekejap-sebentar ni lepas kena palu ketika mendengar khutbah jumaat... Khutbah yang membincangkan isu 'Time and Life' atau Masa dan Kehidupan.
Setelah tamat khutbah, pelbagai memori lepas datang menyapa sedikit demi sedikit akan apa yang pernah dilakukan dahulu. Sikit-sikit memori berlalu dan masa yang dibazirkan dikira sedikit demi sedikit...Astaghfirullah...banyaknya masa yang telah disia-siakan sama ada sengaja atau tidak. Dari sekecil-kecil perkara hinga isu yang memberi impak dalam perjalanan hidup ini. Bila difikirkan kembali, ia bukan sekadar isu Masa dalam Kehidupan, tetapi lebih tepat jika kita katakan Masa IALAH Kehidupan! 

Thursday, September 29

Bila Sesekali Belek Kisah Silam, Ingatlah Duhai Hati Usah Ulangi Lagi


Waaaaaaaaa gempaX gila tajuk!
macam tak boleh blah je hu hu hu
tak apa kan, sebagai warm up
peeling meeling dua tiga saat la la la


Friday, September 23

suram sahaja


salam jumaat salam satu malaysia khas buat pembaca tersayang...

korang perasan tak nape 100penulis sekarang makin sunyi eh? rasa cam tak meriah je...kalu realiti nih, ibarat lorong belakang2 kedai yang kedai2 tu dalam proses nak dirobohkan je...sunyi sepi jer...

mana pegi editor2 100penulis yang berpuluh2 itu? korang bizi eh?



Kenapa 'MELAYU'


Assalamualaikum...

Alhamdulillah, kali ini SiTukangTulis terpanggil untuk berkongsi buah fikiran selepas sahabat berkongsi satu video youtube di Facebook. Mari layan dulu sebelum kita bincangkan.



Bila tengok muka cun, mesti ramai (lelaki) yang terus mainkan video. Jadi mana yang rasa diri lebih cun dari dalam video dan terus baca, tolong patah balik dan mainkan video. Tiada kaitan dengan kadar cun-melecun kali ini. Hehehe. 


Thursday, September 22

Syawal Itu Bulan Boncitkan Perut


Sepanjang Ramadhan bukan main lagi
jaga makan segala
kemudian rasa seronok bila meter timbangan berkurang
berat badan turun 2-3 kg

Bila Syawal menjelma
semua itu musnah sekelip mata
mencanak aje meter timbangan naik
kalau boleh rasa nak elak je naik penimbang
hati sangat tak sanggup nak tengok
berat badan bertambah berganda-ganda
bukan sahaja 2-3 kg


Friday, September 16

dulu cik sekarang puan

salam jumaat semua...

last entry aku, hari jumaat yang tah ke berapa minggu tah, punyala lama aku tak hupdate, bukan saje kat 100penulis, malahan kat therosputih tu sendiri...nak kata sebok kahwin, aku rasa 2,3 ari before majlis tu je yang memang aku akui sangat bizi, tapi pastu...melenggang mak limah jer...

alang2 dah menulis kat sini, nak le aku ucapkan berbanyak2 terima kasih atas ucapan yang aku terima baik dari  rakan blogger mahupun kawan2 sekerja dan sekolah dulu...paling tak leh blah, komen dari koshary,


Wednesday, September 14

Tak Sabar Tunggu Johnny English Reborn



Rowan Atkinson @ Mr.Bean @ Encik Kekacang akan kembali 
kali ni jadi penyiasat dalam Johnny English Reborn 
akan ditayangkan 15 September 2011
jom serbu panggung untuk bergelak ketawa dengan aksi sengal @ lawak @ kelakar @ lucu 
hero pojaan hati Malaya ni.



Saturday, August 27

Ramadhan belum berakhir.







Ramadhan sungguh bawa makna yang terlalu besar. Namun bila dah sampai hujung hujung ni, bila ditenung balik, macam tak cukup ja usaha, macam tak khusyuk ja terawikh, macam tak bersih ja hati masa puasa. Macam tak berserdehana ja masa buka puasa, siap makan kambing golek tak ingat dunia. Hish.

Kita dah sampai simpang 27. Kedai cina jual bunga dekat dengan rumah pun dah mula pasang lagu raya, apatah lagi mydin dan econsave. Kita dah mula teruja nak raya. Aku dah teruja nak raya. Baju raya tak beli lagi, jalan TAR confirm pack gila. Tak apalah, beli baju raya dekat tesco, bukan susah. Tengok, dah nak masuk simpang jalan mati untuk Ramadhan kali ni pun aku fikir pasal baju raya kuih raya nak cari resepi cornflakes madu chocolate lah. Mana pergi semangat nak bangun pagi sebelum sahur kejut warga rumah. Hish.

Aku sedar tahap lalai aku kali ni serupa macam tahun tahun lepas. Tapi sekurang kurangnya panggilan kejutan wake-up call kali ni hadir sebelum tamatnya Ramadhan. Rakan-rakan seperjuangan aku pun dah mula ajak berbakti, menyumbang apa yang ada, terdaya, di kala Ramadhan berbaki beberapa hari lagi. Dan antara usaha aku nak menyumbang, aku ajak korang korang korang semua sekali, alright?


Aku terpaksa assume yang kepala korang lebih kurang fikir macam aku, bila scroll post ni, tengok tengok je tak baca. Aku biasa buat macam tu, then last last, lupa tertangguh habis hilang lupa. Semua maklumat program ni ada di blog rasmi medic mesir, tapi aku akan quote-kan maklumat penting di sini. Dan, pentingnya bila dah baca, perlu bertindak sekarang juga, SEKARANG, hah dah all caps rage. Kerana program ni disasarkan tamat 27 Ramadhan, yaitu. erm. Hari ni. Jadi jangan tangguh tangguh. 

Friday, August 26

ini jumaat aku


salam jumaat semua, walaupun jumaat dah bakal nak habis, entry aku baru je naik...takpelah kan cik jah kan...

sebelum aku sempat merapu meraban lebih lanjut, aku nak le menjemput kalian semua ke rumah aku, jumaat depan...itu pun kalau korang ada kat area2 umah aku le kan, kalu tak...hmmm...takpelah, nak buek camno kan....

ada apa kat umah aku? hmmmm....