Wednesday, December 29

jom godek - godek pasal P. Ramlee sikit [!]


Photobucket











1. Mempunyai empat jenis tandatangan dan dalam kad pengenalannya yang diisukan pada tahun 1964 setelah berpindah ke Kuala Lumpur dari Singapura, ruangan ‘race’ atau bangsa dibiarkan kosong.

2. Ketika kecil, selepas mengaji Quran, P. Ramlee akan berlakon di padang di hadapan kawan-kawannya dengan membawakan watak-watak wira seperti Hang Tuah, Robin hood, Zorro, Sea Hawk, Captain Blood dan Tarzan. 



xkn 2 jer nk taw kn, sooo tekan read more lar. :)





Lima kebaikan beli barangan terpakai


Sekarang ni dah banyak orang buat jualan barangan terpakai secara eksklusif. Kalau dulu kita cuma boleh dapatkan barang-barang second hand from bundle sahaja tapi sekarang online fashionistas such as Jezmine Blossom and Shea Rasol pun jual barang-barang second hand diorang. Siapa-siapa yang rajin online shopping mesti perasan yang makin lama makan banyak blogshops yang dibuat khas untuk jual barangan terpakai.

In my opinion, kemunculan blog-blog macam tu is a good thing sebab ada beberapa kebaikan membeli barang thrift/vintage/pre-loved/second hand. Ada banyak artikel pasal kelebihan membeli barangan terpakai contohnya dekat sini *click* dan sini *click*.

Sebenarnya ada banyak kebaikan beli barangan terpakai, contohnya:

1. Environment friendly. Kita recycle, reuse and reduce maka secara tak langsung, alam sekitar terpelihara.

2. Jimat duit. kebiasaannya barangan second hand ni murah compared to new stuff, melainkan kalau barangan terpakai tu limited edition. Kalau pandai cari, boleh jumpa baju bundle yang masih cantik dan elok untuk dipakai dengan harga semurah RM10 untuk 3 helai. ada juga tempat yang jual RM1 sehelai.



Cerpen: Destinasi Syuk

 
“Syuk, kau dah tanya tuan rumah belum? Macam mana bayaran rumah sewa kita next semester?”

Syukri kerut dahi. “Eh, maaflah, siapa ni ye? Aku dah terdelete nombor semua orang.”

Suara itu ketawa. “Ini Abang Long kau.”

Kemudian Syukri turut ketawa. Haikal kawannya itu dipanggil Abang Long kerana  dia mempunyai fizikal yang lebih matang dari pelajar Diploma in Civil Engineering UiTM Jengka. Haikal juga akan menyewa bersama Syukri nanti.