Thursday, December 9

Gazebo


Salam Sejahtera semua~

firstly aku nak minta maaf dengan semua terutama pihak admin sebab lama sangat dah mendiamkan diri. Busy sangat sekarang ni dengan macam2 kerja yang datang. Minggu2 lepas busy dengan majlis kahwin kawan2. Dan sekarang busy kerja. Tapi ni nak menyempat post satu entry lah sekejap. Blog sendiri pun just update post ringkas2 jer. Oklah. Untuk hari ni. saya nak cakap pasal GAZEBO. Sekarang ni saya tengah busy dengan project2 yang melambak dan salah satu nya adalah GAZEBO. Tau tak gazebo tu apa?

Gazebo ni macam wakaf atau rumah kecik jer untuk kita lepak2 ke. Menghirup udara segar bersama family ker, dating ke.. eheh... contoh2 gazebo di mana aku pun amik idea sikit2 macam... beachside gazebo, decorated gazebo, japanese gazebo, woodem atau wrought iron gazebo... eh.. macam2 lah. Contoh2 yang boleh diperolehi daripada encik google adalah seperti di bawah:


Ooh Lelaki! Tolonglah berubah



"Yang..boleh tak jangan paksa abang buat mende tu semua??Malas laaa."
Ini alasan orang lelaki...Mereka ambil ringan tentang kesihatan ... Ooppps...cik dya tau tak semua tapi most of them memang macam tu ... Kalau tak nape ramai lelaki yang mati dulu before isterinya...sebab MEROKOK kan??Padan muka....hahaha (gelak jahat!!!)
Konon-kononnya alasan bersederhana..tak perlu membazir pergi gym...tak payah nak susah2kan diri ..
Hello abang, hang ingat penyakit kalau nak datang mati kalau nak serang awak tu boleh postponed ke???
Tolonglah berubah sebelum terlewat !!

Pengorbanan Sebuah Hijrah


Kita masih dalam suasana Maal Hijrah.. bercakap tentang hijrah, saya ingin berkongsi tentang sebuah kisah benar yang berlaku dalam kehidupan saya. Kisah sebuah penghijrahan yang banyak memberi saya pengajaran..

Dulu.. saya bukan perempuan. Maksud saya, bukan perempuan sejati. Yang ayu2, berbaju kurung, bermekap2, berhigh heel segala, sopan santun depan orang tua. Bukan. Itu bukan saya yang dulu.

Saya yang dulu.. ialah seorang perempuan kasar. Yang suka bertopi, berbaju kemeja, jalan kengkang2, pakai perfume lelaki, yang suka bermain gitar. Itulah saya yang dulu.

Masa tu, saya berkawan dengan seorang lelaki, Am.

Am, memang sangat2 baik. Kalau buat laki memang untung la. Sejak kenal Am, hidup saya memang berwarna-warni. The colourful of life orang kata! Sebab, saya berkongsi minat dengan dia. Kalau cakap pasal wrestling, masing2 nak menang. Kalau cakap pasal gitar, Am la yang hebat sebab dia yang banyak ajar saya pasal not2 tu semua.

Kami masing2 suka kumpul cap. Cap yang sama. Kiranya, cap yang dia ada, semua saya ada. Kadang2, kalau kami keluar sama2, orang boleh kata kami kembar. Bezanya, saya rendah sikit dari dia.

Am anak Ummi. Anak sulung, abang kepada seorang adik yang masih kecil. Am memang bertanggungjawab. Kalau Ummi dia suruh basuh pinggan, Am buat. Suruh masak, Am buat. Suruh jaga adik, Am buat jugak. Sebab tu saya kata, siapa dapat Am memang untung.

Satu hari, kami lunch sama2. Am cakap macam ni....