Friday, November 26

Saya & Dia

dia pasti ada
sebagai kawan, rakan dan teman
untuk menemani saya
bersama menongkah arus kehidupan

dia akan hadir
bila tiba masanya
kerana telah tertulis takdir
saya hanya untuk dia

Mari Berpantun

Assalamualaikum, Salam Sejahtera. Harapnya semua sihat walafiat semua ya…


Kita terdedah dengan penggunaan pantun Melayu sejak kecil lagi. Walaupun tidak berpantun setiap hari, setidak-tidaknya kita pernah dengar juga lagu-lagu Melayu yang menerapkan pantun di dalamnya seperti lagu “Pantun Budi”. Atau sekurang-kurangnya kita pernah didedahkan dengan filem Melayu lama, Sri Mersing;

Kajang Pak Malau kajang berlipat,
Kajang hamba mengkuang layu;
Dagang Pak Malau dagang bertempat,
Dagang hamba terbuang lalu.

Atau juga, mungkin anda peminat Jins Shamsuddin apabila berpantun dan menyanyi dalam filem Panca Delima dan Gurindam Hati. Saya sukakannya. Bahasa yang digunakan sangat menarik. Dalam Filem Panca Delima umpamanya, penuh dengan pantun seloka dan lagu-lagu merdu, sangat sesuai untuk dijadikan Alat bantu Mengajar (ABM) kepada guru Bahasa Melayu.





Panduan Memilih Isteri


Firstly, minta maaf kepada pembaca kaum hawa kerana entry ini untuk lelaki. haha.. Kenapa? Sebab Apis lelaki. Yahuu! Hehe..Takdelah. Semua kena baca. Amat bermanfaat jika kaum wanita membacanya juga.


Enjit-Enjit Semut



untuk lebih rare , ghua sarankan luols mainkan video dibawah semasa membaca artikel ini 



Enjit-Enjit Semut , Siapa Sakit Naik Atas
Enjit-Enjit Semut , Siapa Sakit Naik Atas
Enjit-Enjit Semut , Siapa Sakit Naik Atas
Enjit-Enjit Semut , Siapa Sakit , Naik Atas !

Lagu rakyat yang senang kita ingat , yang tak mungkin kita lupa . Siapa saja yang tak pernah bermain permainan ini . Lebih ramai lebih meriah . Namun , pernah tak luols berfikir motif permainan ini dicipta .


Farid dan Lisa Lepas berkahwin....

Farid Kamiludin digelar sebagai seorang playboy di zaman percintaanya bersama Lisa Surihanisah. Mereka jatuh cinta semasa belajar di kolej. Zaman percintaan mereka sering membuatkan Lisa Surihanisah makan hati. Siapa yang tak risau dan cuak apabila memiliki seorang boyfriend yang mempunyai pakej lengkap. Farid Kamiludin sememangnya menjadi pujaan ramai gadis di kolej ketika itu. Namun jauh dilubuk hatinya, sayang kepada Lisa Surihanisah tebal bak tembok Berlin sebelum roboh.

Pink itu gedik? Are you serious?


Pink itu cantik!
Pink itu cun!
Pink itu sweet!
Pink itu stylo!

Wuwuwu..ade sesape nak bangkang tak? or still nak cakap "PINK ITU GEDIK?" Tak baik woo cakap pink itu gedik..sedih sadis bila mengimbau kenangan lampau..kenapa?time di bangku sekolah dulu, kebanyakannya "I HATE PINK COLOUR!" dan termasuklah diri ini..opss i bukan mencik sama itu pink tau, just tak brape gemar..Tapi sekarang, hambik kau PINK semua..haaa, ni lah padah cakap pink tu untuk pompuan-pompuan gediks jee..Almaklumlah dulu kat skolah semua pompuan, sume berlagak kasar-kasar last-last lepas sekolah awww, sumenye lembut bagai..yang mencik gila sama itu pink dulu, skarang da tangkap cintan sama itu pink..hihik..hambek kau!lalala

Kisah-Kisah Musim Panas: Sahak. Keseorangan...


Sahak terasa bagaikan seluruh hidupnya dihabiskan dengan membontoti kereta-kereta mak cik/pak cik tua tak pun pemandu "L" yang seolah-olah seronok menyeksa hidupnya.

Macam mana orang boleh bawak kereta, tak naik lebih dari 30 km/j...? Tak masuk akal langsung...

Sahak memanjangkan lehernya. Didepannya kosong. Tiada kereta dari arah yang bertentangan. Dia memandang cermin Vespanya. Dibelakangnya pun kosong.



Minyak Wangi Bau Tidak Sama?



.salam.

Tahu tak. Kenapa bau minyak wangi berbeza-beza apabila dipakai oleh orang yang berbeza? Menurut sumber yang saya baca (InTrend April 2009), ada banyak faktor terjadinya bau yang berbeza-beza itu. Kalau wangi harum bak kasturi okey juga, tapi kalau pakai teros bertukar jadi hacham semacam jer, tak tergamak hendak pakai. Err. Apa kaitan? Suka jer taip sehingga melalut. Harap bersabar dengan sikap CikGadis yer. Miahahah.