Thursday, November 25

"you going to kill kill?"


Kalau di Malaysia, bila kita laksanakan ibadah korban dengan menyembelih lembu atau kambing, pasti akan ada lubang yang digali supaya darah mudah diuruskan, tapi di sini dengan kata lain sembelih atas jalan sampai satu jalan banjir berdarah. Kalau di Malaysia aku hanya duduk di tepi tengok orang yang lebih tua sembelih, kali ni siap tawar "siapa lagi nak belajar?", tapi sungguh mahu nak berani tak khatam hukum tak jumpa urat halqum kang tak boleh makan tak sah ibadah pulak.

Kalau kita biasa bawa lembu naik lori, kali ni kita gembala sekawan unta jauh berkilometer ke tempat sembelih, bayangkan sedang bawa kereta tiba-tiba sekawan unta melintas, coolest thing ever. Sebelum ibadah dimulakan, maka datanglah budak-budak arab, teruja mungkin kerana jarang nampak lembu dan unta, mula bertanya pada kami yang duduk di tepi, "you going to kill kill?". Dah tak sabar mungkin.

Kawan juga bertanya, kalau nak sembelih unta, nak sembelih macam mana? tengkuk dia panjang?

Kawan pun boleh beri masalah juga

Kawan atau rakan atau sahabat atau kenalan atau jiran ... semuanya boleh dianggap sebagai kawan. Kawan bukan sahaja penting kepada kaum remaja, malah orang dewasa juga memerlukan kawan untuk bersosial. Mungkin dalam konteks yang berbeza.

Hari ni, saya nak kupas sedikit tentang isu dengan kawan-kawan ketika bersekolah atau masih dalam dunia belajar. Tak kisah lah dekat universiti ke kolej ke..memang kita pernah ada isu dengan kawan-kawan, betul tak?


Jangan Derhaka Kepada Ibu Bapa Kita..


Assalamualaikum.. semoga semua berada dalam keadaan sihat sejahtera..


Mentaati ibu bapa adalah satu kewajipan yang perlu kita turuti seperti firman Allah dalam surah Luqman ayat 14. Namun, pada masa kini, terlalu banyak kisah2 si anak membuang ibu bapanya atas beberapa masalah yang tidak memuaskan hati si anak. Kisah yang bakal saya paparkan adalah kisah benar, bukan niat untuk memberi keaiban, tetapi sebagai pengajaran kepada kita semua.

Ryzal.. (bukan nama sebenar). Anak kedua dan anak lelaki sulung dalam keluarga. Beruntung Puan Rahayu (bukan nama sebenar) mendapat anak sepertinya, mendengar kata, menurut perintah, membantu si Ibu. Keluarga mereka sebenarnya bukanlah keluarga yang bahagia, disebabkan sikap kedekut dan panas baran Encik Safwan (bukan nama sebenar). Jadi, boleh dikatakan setiap hari ada saja pertelingkahan yang berlaku..


Berkorban Perasaan


Semua Blogger mesti mengharapkan sesuatu yang terbaik dalam setiap Hubungan. Tak kira lah, hubungan antara Keluarga, Saudara-mara atau Bf/Gf. banyak jugak Tips yang korang semua tahu untuk mengeratkan hubungan silaturrahim yang terjalin. Dan mungkin salah satu Tips nye adalah bertolak-ansur dalam setiap perkara. Tapi hari ini Cik Ain tak nak bagi Tips, cuma nak bebel sikit. Hahaha!

Ummi pernah bagitahu Cik Ain. Dalam nak menjaga hubungan dengan semua orang Sebenarnye kite memerlukan 1 pengorbanan. Okey, maybe terlalu umum makna pengorbanan yang ummi maksudkan. Pengorbanan yang ummi maksudkan adalah Korban Perasaan. Faham? Cik Ain bagi contoh..

"kenapa abang boleh, adik tak boleh?"




1) Ayah merokok, tapi anak boleh tak boleh merokok!

Ayah merokok bukan main, sebelum makan je rokok lepas makan je rokok. Anak-anak pandang je, dalam hati "Ayah ni tak mahu share ke sebatang". Sedang asyik khayal-khayal, keluar pulak iklan dalam TV, "Merokok membahayakan kesihatan". Anak-anak semua tengok ayah "Ayah, jangan merokok! bahaya". Ayah apa lagi, tenung tajam, siap jeling-jeling lagi "Ayah tak apa hisap rokok, anak-anak ayah tak boleh". Err, boleh tahan si Ayah ni. Tapi biasanya macam tu la, Ayah memang akan melarang keras anak-anak dari hisap rokok, walaupun si Ayah tahu merokok membahayakan kesihatan sendiri, boleh menyebabkan kanser semua, tapi memang susah kalau nak berhenti dari tabiat merokok. Tipu la kalau mereka tak cuba, mereka cuba, cuma mereka perlukan masa. Mereka tak mahu tengok anak-anak ikut jejak mereka, tak sanggup katanya. Tapi cuba fikir, kalau si Ayah pun merokok, agaknya macam mana si anak tak terikut kan? Boleh kalau si ayah tegas. Percaya la. Anak-anak mesti tak merokok. 

KeMeriahan AidilAdha di Kelantan

Assalamualaikum dan selamat menjalani ibadah Qurban pada Aidiladha.


Ramai orang kata sambutan Aidiladha di kelantan lebih meriah berbanding negeri-negeri yang lain. Betul ke? Aku tak pernah pula sambut Aidiladha kat tempat lain, hanya di kampung halaman sahaja. Beberapa kali pernah jugalah sambutnya di Bangi keseorangan. Tak rasa apapun, macam hari biasa sahaja. Suasana tetap sibuk macam biasa, bezanya hanya bercuti satu hari.



Apa sebenarnya membuatkan Aidiladha sangat berbeza antara di kelantan dan tempat lain? Setakat ini aku ada beberapa perkara yang menyebabkan sambutan Aidiladha sangat menjadi meriah berbanding di tempat-tempat lain. Sebabnya;


Isn't it ironic... don't you think?


Assalamualaikum. Salam 100 Penulis.

Suddenly i remember one of my practical teacher that taught English when i am in form four. He's also an ex-student from my school. I still remember when we were learning English literature titled The Necklace by Guy de Maupassant, the most important thing that he highlighted was the presence of Ironic in life. That was the first time i know what irony is about. 


Do you guys know what is ironic actually?