Monday, November 22

; penjajahan minda kanak-kanak.


Assalamualaikum readers.

Seiring dengan kemajuan dunia teknologi yang semakin berkembang,
cyber cafe juga semakin hari semakin bertambah bak cendawan tumbuh selepas hujan.
bahkan, bukan sahaja di bandar-bandar besar malah, di kampung terpencil juga kelihatan pengusaha berlumba-lumba mendirikan cyber cafe untuk memberi kemudahan kepada penduduk kampung.

Apa yang nak dibanggakan lepas ni?

Setelah usai menonton perlawanan badminton sukan asia antara Malaysia ( Dato' Lee Chong Wei) dan China ( Lin Dan) yang aku sambung sesi menonton perlawanan itu dari depan ruang tamu hingga di kedai Wazeer menyebabkan aku senyum nipis. Bukan sebab kenyataan yang Malaysia sudah nampak masa depan macam mana, tapi sebab jenis senario yang boleh aku agak sejak dari mula perlawanan itu. 

Aku minum pelan-pelan sirap limau aku pesan tadi.

Alert! Menu Rahsia Facebook!

Berita gempar untuk semua pengguna Facebook sekalian... Yang mana tersangkut dengan fb siang malam pagi petang tak kira di tempat kerja atau kat rumah, tolong amek perhatian berhubung perkara ni..



Ceritera Sekolah Dua Darjat


Tajuk macam filem P.Ramlee kan?
tapi kisah di atas melibatkan generasi ibu bapa dalam mendidik anak-anak dari segi kehidupan, kedudukan, dan ekonomi.
Isu yang diulas antara saya dan adik(yang kini bertugas sebagai guru)
dalam perjalanan pulang bekerja saat kami melalui perkarangan sekolah.
namun, ini hanyalah pandangan peribadi kami semata-semata
berdasarkan apa yang kami lihat dan analisis (cewah).


Seperti kebiasaan, kereta saya meluncur laju ke sekolah "A". Menghantar adik sebagai tenaga pengajar di pagi hari. Berderet kereta-kereta mewah menghantar anak-anak kecil menuntut ilmu. Terdetik di hati saya " wah! hebat-hebat ibubapa di sini. Mesti gaji besar nih..".

Photoshop Actions





Salam semua...hari ni nak share tentang photoshop actions...mungkin ada yang dah tau pasal photoshop action ni kan tapi nak share jugak hehe...photoshop actions ni serupa macam photoshop la jugak, memang photoshop pun tapi yang ni dah already made tinggal bubuh gambar pastu play and action hehe...

macam mana nak buat? pertama sekali kena install photoshop tak kira la yang latest ke yang tak latest ke janji photoshop. kedua, hehe (sory la kat sini tak dapat tunjuk tutorial sebab malas nak buat tutorial,opss terlebih sudah) boleh tengok kat link SINI yer....pastu pilih la mana-mana actions yang berkenan, install dan ikut instruction yang diberi...

kalau tak jadi macam mana? insyaallah jadik punya...try test dulu..selamat mencuba...




Dongeng Rakyat Hong Kong


Malam tadi gua jumpa kawan lama, bual-bual sampai subuh. Seronok juga bersengkang mata demikian. Mengembalikan gua ke masa silam sebentar

*      *      *

Dan akhir-akhir ni gua teringat pasal satu kisah dongeng rakyat hong kong. Gua pun antara peminat kisah dongeng ini. Tapi gua tak berapa nak feel sangat kisah dongeng Hong kong ni, terlalu mendatar kisahnya. Itu hanya pada hemat gua, tidak bagi yang lain. Mungkin. Biasala, bila Hong Kong diakaitkan dengan golongan orang bangsa Cina. Dan orang bangsa cina ini hikayat dongeng mereka lebih kepada seni persilatan mereka. Sama juga seperti melayu, bila berbicara pasal kisah-kisah dongeng, seni persilatan ini juga selalu diselitkan secara kita tak sedar. Jadi, bila kisah dongeng terlalu panjang dan berkisar tentang persilatan yang limited, ia akan jadi satu kisah yang bosan. Berlainan dengan kisah dongeng rakyat Jepun. Gua lebih terpengaruh ke arah itu.

Berbalik kepada kisah dongeng Hong Kong, gua ada beli buku dongeng rakyat itu.

Seronok.

Dan mengembalikan gua ke 8 tahun lepas. Rindu.

*      *      *


Becoming a Man Part Dua; Kepala Lu Apa Macam?

gif animation creator

Sambungan kronologi picisan "Kau Sape Nak Tau?"

"Dah diri kat luar tu sibuk apsal? Diri je lah"
balas pengumpat-pengumpat tu. Lantak lah, gua malas nak layan. Sejak masuk sekolah menengah ni gua memang tak rapat dengan perempuan. Kaki gua semakin lenguh berdiri keseorangan di luar gara-gara tak siap kerja sekolah. Gua lihat jam tangan digital gua, "Eh, lagi 5 minit nak rehat". Gua sangat geliga dalam mengambil kesempatan. "Cikgu, nak pergi tandas." tanya gua pada cikgu dan macam biasa, cikgu yang give up dengan gua memberi kebenaran. Gua bergegas ke kantin dengan harapan dapat beli makanan awal. Sambil bergegas, gua sempat beri signal V kepada kawan-kawan gua yang berada dalam kelas. "Tu lah, salin kerja sekolah tak ajak aku" kata gua dalam hati, gembira meninggalkan rakan-rakan yang bertungkus lumus menyiapkan latihan.


The Innocent

(klik banner untuk visit kusut-blogs)

Foreword
since weekend haritu internet aku mula naik lemak. amat mengefek mood aku utk menulis. and amat mengacau jadual posting aku utk harini. nasib baik turn aku bukan awal pagi. sempat la aku slow2 bikin entry ni. kalau malas baca komentar aku ni.. boleh la skip terus ke tajuk selang beberapa perenggan ye :D


minggu ni aku nk kongsi satu penulisan. hasil tulisan aku sendiri. walaupun aku copy paste cerita ni, tapi sebab copy dari blog aku, paste oleh aku dan penulis asal nye pun adelah aku, so sebagai pemilik karya, aku berhak la utk paste kat sini. tapi orang lain kalau nak paste kat tempat lain sila mintak izin ye terima kasih. bukan aku nak mintak bayaran (kecuali melibatkan duit lah) tapi lebih kepada nak tau kat mana hasil keje aku digunakan.


kepade yg penah baca cerita ni, aku tak ubah jalan cerita. cuma improve certain sentance je.

Karya ni adelah satu fiksyen. Takde kaitan dengan siapa2 dan menyentuh isu yg matang dan mungkin sensitif. Karya ni menggunakan perkataan yg 'strong' dan mungkin menyinggung perasaan pembaca. 
Reader discretion is adviced. terima kasih.


I am an Independent Thinker, you think?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam sejahtera
semasa semua membaca entry ini
Q sudah pun berada di negeri Sabah
atas alasan ditugaskan sebagai warga pendidik di sana
walaupun hati tersangat-sangatlah berat meninggalkan
namun atas rasa tanggungjawab dan amanah yang diberikan
Q sahut juga cabaran
Q juga tak pasti apa nasib blog Q selepas ini
juga Q bersama 100 Penulis
kawan-kawan
doakan saja ya Q kan terus aktif
doakan saja semuanya akan selamat
doakan saja tiada hal buruk berlaku semasa berkhidmat
bagi sesiapa yang ada di Sabah jika ada jodoh bertemulah kita

lupakan kesedihan
fokus pada tugasan
baik
hari ini Q nak kongsikan satu laman yang menguji sifat dan pemikiran kita iaitu