Monday, November 15

Kenapa Orang Tak Takut Hantu Waktu Siang?


Salam...

Apa khabar sahabat-sahabat yang disayangi...?
Semoga sihat-sihat sahaja k...

Korang pernah nampak hantu tak...?
Pernah..?

Bila...?
Mesti waktu malamkan...

Takde pulak dengar org jumpa hantu waktu siang...
Kalau waktu siang hantu, maknanya bukan hantu tu...
Manusia jadi hantu tu...
Haha...

..Bunga sakura..

 Selamat berjumpa kembali semua..... *senyum*

Kali ni Kira nak cerita pasal bunga kegilaan Kira iaitu bunga sakura... *weeeeeeeeee*

Sakura aka cherry blossoms merupakan bunga yang amat terkenal di Jepun malahan di seluruh dunia. Semua orang (ok, kira tidak pasti la samada semua orang suka bunga sakura..tapi kira anggap semua la ya.) mesti mempunyai keinginan untuk melihat sendiri keindahan bunga tersebut (angan-angan Kira di masa akan datang.. agagaga) Bunga Sakura mulai mekar di awal bulan april di saat cuaca mulai hangat.


Pendam juga boleh buat dunia aman....ini kata manusia.

Pendam atau kata nama lain adalah diam diri. Satu lagi sifat manusia yang sentiasa wujud dan ia boleh juga dikatakan satu sifat yang murni. Murni yang macam mana, itu tanya diri kau masing-masing. Tapi sifat yang paling digemari manusia adalah pendam.




GEMUK = SENANG HATI


Semestinya bila kawan atau saudara lama tak berjumpa, 1st thing akan ditegoq ialah ketongdraman aku yg semakin ketara. Nak wat camane lagi, takkan nak stopkan projek pembinaan badan tak terancang ni. Jerit 'stop wei, stop' ?

Kalaulah Kita Ikhlas



Petang tadi, saya bersiap untuk keluar menghantar adik ke terminal.Saya sarungkan tudung yang kawan saya hadiahkan. Tudung berwarna merah, putih dan hitam bermotifkan floral.Tiba-tiba saya terrfikir, "Kenapalah saya suka pakai tudung yang kawan saya bagi ni?" Agak pelik, sebenarnya. Ketika dia menghadiahkannya beserta kotak tudung itu, saya hanya mengagak untuk memakainya apabila tetamu datang sahaja.


Salam kenal


salam kenal semua...
terima kasih pada 100penulis kerana bagi peluang kat saya untuk berada disini...
& salam kenal juga kepada para editor ^^...
tak nak taip banyak-banyak yang penting simple dan sempoi ajer untuk 1st entry ni..

terima kasih sekali lagi pada 100penulis...rasa terharu kerana bagi peluang kat saya berada kat sini semula...dan kalau saya ada salah silap kat editor + kawan-kawan yang lain saya minta maaf...

semoga hari ini lebih baik dari semalam

end-

p/s : sebenarnya tatau nak kata apa cz terharu sanggat T_T

Kongsi Knowledge - Save Gambar Untuk Web

(klik banner untuk visit kusut-blogs)

blog berat? biasenye, punca2 obesiti blog mesti gambar dgn script widget (dan jugak lagu.. walaupun lagu tu bleh di pause, loading lagu tu akan efek user experience). ok tapi lantak la yg dua tu.. yg paling boleh membantu dlm speeding up loading blog kita ialah.. gambar la

so camne nak letak gambar banyak2 tapi load tak lama? trick dia ialah guna feature 'Save for Web' pada Photoshop (rasenye2 photoscape pun ade function ni jugak!). jadik, sekadar formaliti, ini adelah satu tutorial Photoshop (dan aku gune photoshop CS)



kalau guna 'Save for Web' ni kan, image yg resolution besar dari digicam pun bleh jadik kecik filesize dia tanpa mencacatkan gambar dgn ketara.
nota terlebih teknikal 1: gambar dari digicam kalau setting biasa, filesize sekitar 1.5MB.. which is terlampau besar utk web yg saiz ideal dia sekitar 300KB. contoh dia ade aku letak kat bawah ^^



cerita pasal masuk jawi

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

hari ini cerita pasal masuk jawi. siapa yang tak pandai mengaji lagi ni? bersunat la... siapa yang nak sunat? yang penting bukan Q. ade ke orang sunat dua kali? itu tanya poet. hahahah


tadi Apin bagi mak duit seratus. duit raya lepas katanya sambil berbisik-bisik
"mak, Apin tak nak sunat kat hospital. apin nak sunat kat klinik". 
kenapa tiba-tiba Apin cakap macam tu. 
rupa-rupanya petang tadi Abah ada kata nak sunatkan Apin kat hospital cuti sekolah ni. 
mau ketar lutut Apin masa tu. wakakakakak... 
dalam keluarga Q tinggal Apin saja yang belum bersunat.
"ala...dulu abang kau sunat siap balik naik motor lagi" 
mak memberanikan Apin
http://4.bp.blogspot.com/_4t4Cx2GcuVs/SxPVL7PLROI/AAAAAAAABYI/o6_4H_tRpW0/s1600/khatan1.jpg