Sunday, November 14

Kisah-Kisah Musim Sejuk: Sahak dan Vespa Kelabunya

Amaran: Entri Panjang. Diharap Pembaca Semua Bersabar

Sahak bukannya tak biasa dengan hujan. Dia berasal dari Taiping, Malaysia. Mengikut rekod terkini, bandar Taipinglah bandar yang menerima hujan yang paling banyak di Semenanjung Malaysia terutamanya di tempat sahak di besarkan, Bukit Larut. Tetapi ini bukannya Taiping. Ini bukannya Malaysia. Pada ketika itu Sahak tengah menenung sebuah kawasan bernama Glendalough, sebuah pekan kecil di kaki banjaran Wicklow. Kawasan ini antara yang paling cantik di Ireland. Macam di Bukit Larut, Glendalough juga menerima jumlah hujan yang banyak. Tidaklah lebat macam di Malaysia tetapi hujan renyai yang terus-menerus sepanjang tahun kecuali dua-tiga minggu di tengah-tengah musim panas.


Pagi itu tiada bezanya. Hujan renyai dah mula turun dari malam sebelumnya lagi, digabungkan pula dengan cuaca sejuk mencecah 5 darjah celcius dan kabus tebal yang seakan-akan telah menjadi satu dengan kawasan gunung-ganang di Glendalough. Memang lawa sungguh suasana pagi itu tetapi penduduk yang dah lama tinggal di Glendalough lebih mengetahui. Cuaca sebegini adalah sebuah petanda buruk tentang cuaca teruk yang bakal dihadapi.

Sahak berdiri di depan pintu rumahnya, menyedut panjang asap rokoknya yang sudah hampir sampai ke penghujungnya.Mak Cik Bedah Oh Mak Cik Bedah

Ada lagi kisah Mak Cik Bedah
Macam ini ceritanya...