Friday, November 5

Sarung Kaki Kamu Atau Dia?



"Kadang-kadang sarung kaki akan kehilangan satu.
Dah pasti pun yang ia ada di tempat tertentu di dalam rumah tetapi asyik tidak dapat dicarikan sahaja.
Satu sarung kaki sahaja memang tidak dapat dipakai ; tetapi ditinggalkan juga kerana terlupa untuk membuangkannya.
Pada suatu hari yang tidak disangka, boleh pula sarung kaki yang hilang didapati semula di tempat yang telah dilupai.
Keadaan ini jauh lebih menggembirakan daripada masa sarung kaki tersebut dibelikan.
Kerana kegembiraan yang sementara itu, manusia selalunya tidak akan membuangkan satu sarung kaki yang tidak berguna itu.."


Aku sangat suka pada sarung kaki.
Adakah sarung kaki boleh diibaratkan seperti manusia itu sendiri?
Sarung kaki membawa kegembiraan pada aku.
Perlakuan yang kita lakukan terhadap sarung kaki.
Adilkah kita?



P/S : Sarung kaki aku warna hitam. Anda pula?

Photoshop Tutorial: Fire Text


Haaa...kali ni Apis nak share la sikit pasal teknik2 photoshop. Macam mana nak buat tulisan berapi macam gambar atas ni. Sebenarnya ada cara lain yang boleh buat hasil yang lebih cantik. Tapi cara Apis ni mudah sikit kot (bagi Apis la.Haha..) 

Mia : Gadis Impian



Melayang-layang rambut ikal Mia disapa bayu . Baju kurung pahang berwarna putih itu juga lembut melambai-lambai mengikut arah angin . Bibir nipis miliknya tersenyum kuyu melihat laut walau apa yang dilihatnya hanyalah hitam . Cahaya yang ada malam itu hanyalah dari beberapa kedai minum yang ada di tepi jalan , agak jauh dari bibir laut .

Mia menghayunkan kaki genit miliknya yang pernah merangkul emas kejohanan olahraga reamaja peringkat kebangsaan , sayangnya ia berakhir sekerat jalan . Setelah menemui batu tempat melepaskan letih berdiri , Mia mengambil keputusan untuk duduk sebentar . Sambil dadanya menarik nafas dalam-dalam , Mia duduk dan mengeluh sendirian . Dirasanya sunyi malam itu .

Pawang Romy Ishak

Rakan-rakan sebilik Azizi Nin menggigil melihatnya dirawat oleh Pawang Romy Ishak . Pawang Romy Ishak yang berwajah garang mirip Gattuso memulakan rawatan terhadap Azizi Nin. Kumat-kamit mulutnya seperti menjampi sesuatu dan diikuti dengan semburan demi semburan air ke muka Azizi. Dia sememangnya selalu dipanggil oleh pihak sekolah jika ada gangguan atau histeria yang menimpa pelajar yang tinggal di asrama.

BLINCON, contact lens digemari ramai!

Ada masalah mata?opss, i mean masalah rabun dekat mahupun jauh?normalla tu beb!Kadang-kadang rase rimas segala bagai bila cermin mata disarungkan, awww i'm not confident by wearing it!Rasa macam saham jatuh opss bukan bukan rasa macam tahap level confident tu merudum jatuh gedebuk di level yang paling bawah..uwaaa, terasa seperti hendak menangis bukan?tak pakai, tak nampak..so u choose either one, nak nampak orang atau nampak beruang yang kabur-kabur itu..Sungguh, rasa macam tebal muka sebab cermin mata tak sesuai dengan bentuk muka dan tebal muka blushing-blushing sebab rasa muka gedabak besau punya bila pakai cermin mata dan itulah sebab musabab kebanyakan kita pilih dengan rela hati untuk choose to wearing contact lens..

Jaringan Sosial

Baru-baru ni, setelah nak masuk setahun tak tengok wayang, aku berpeluang keluar dengan isteri tersayang aku untuk keluar ber-dating berdua. Bila di belek-belek cerita-cerita yang ada dekat wayang minggu lepas, kami akhirnya memilih untuk menonton filem The Social Network (kalau tak silap, bula Disember nanti keluar wayang dekat Malaysia).


Kepada yang tak tengok filem ni lagi, jangan risau. Aku janji takkan buat spoiler dekat sini jadi, bolehlah teruskan membaca post ni, OK? Lagipun, penghujung cerita dia aku rasa ramai orang dah tahu dah. Bukannya susah nak teka. Yelah, mengikut kajian terkini, Facebook merupakan laman internet yang kedua tertinggi pelawatnya di dunia (selepas Google) dan orang Malaysia pulak merupakan negara yang mempunyai ahli berdaftar kedua paling banyak (selepas US). Malaysia Boleh? Ahaks...

Jadi, kalau aku dah tahu cerita kejayaan Facebook, buat apa pulak aku nak tengok cerita The Social Network ni...?


Keindahan Alam


What's Your Verdict?

Wah...minggu lepas terlepas..sigh.. Apa-apa pon, takde pusing sana sini, kita terus ke topik yang ingin aku utarakan pada kali ini di 100penulis. Bismillah~

Memang terus ke point, sebab aku musykil amat. Kalau budak-budak bawah umur, naik motor takde lesen dengan cukai jalan takde, helmet tak pakai, lampu rosak, langgar kereta yang sedang buat U-turn sebab ingat kereta tu nak jalan terus tapi rupa-rupanya buat U-turn. Memang salah kereta tu sebab menghalang laluan (menurut polis) tapi budak-budak tu tetap boleh saman dan dapat duit insurans dari pemilik kereta tu, macam tu eh??

ketahuilah wanita, lelaki teransang 30kali sehari.

Assalamualaikum n salam hri jumaat rakan - rakang bloggers sume,

kali ini entry islamik, tuk kesedaran umum n diri sendiri. insyaAllah. ^^


Saya tertarik benar dengan khutbah Jumaat di tempat saya (Balai Islam, Flet Pekeliling) 15 Jun lalu. Isunya mengenai kewajipan menutup aurat.

Disebabkan semua jemaah lelaki, khatib mengingatkan jemaah supaya memberitahu anak isteri supaya menjaga aurat masing-masing.

Kenapa wanita tu senang menjadi fitnah? hum..memang itulah hakikatnye.. kerana wahai wanita, Allah telah jadikan anda makhluk paling cantik dipandang mata, andalah sebaik-baik perhiasan yang mampu menarik pandangan setiap mata di sekitarmu..



Apabila Dikecewakan Lelaki

“Penantian dan tiada pengesahan itu amat menyeksakan batin!”


Memahami lelaki adalah cukup senang… kerana, lelaki akan bersungguh-sungguh menunjukkan dia cinta jika dia benar-benar cinta. Jika tidak cinta…berbagai-bagai alasan diberikan untuk menolak sebarang cadangan!


Jika cinta, sayang… dia akan mengambil berat, dia akan sentiasa call berkali-kali, sms, email, chat selalu dan dia akan mahu sentiasa bersama anda. Dia mahu jumpa setiap masa dan dia akan bercakap tentang perhubungan anda berdua pada setiap masa. Jika berjauhan pula, mahu mendengar suara anda setiap hari.


Jika LELAKI sudah tidak lakukan itu semua?


Mendapat Idea Untuk Menulis Blog


Betul ke susah nak dapat idea untuk tulis blog? pasti ramai yang menghadapi masalah ini bukan? Ketika perasaan tengah berkobar-kobar untuk menulis dan kemaskini blog, anda tiba-tiba bagaikan kehilangan kata. Lama termanggu di hadapan monitor, hanya memandang papan kekunci tanpa mampu untuk menaip biar sepatah katapun. Anehnya, bila anda tidak mahu kemas kini blog atau paparkan entri baru, bermacam perkara yang muncul di benak. Pelbagai hal yang anda rasa anda akan tulis. Ide adatang melimpah ruah. Namun saat itu, sangat tidak sesuai untuk anda buat kemas kini di bloh kerana anda sedang melangsungkan aktiviti utama dalam hidup; sedang kuliah, membeli belah, makan, tidur dan sebagainya.

Ke mana sebenarnya idea itu lari ketika anda benar-benar ingin terbitkan entri baru itu? Mengapa DIA yang anda sangat harapkan datang itu tidak muncul-muncul, padahal ketika anda sedang lakukan aktiviti lain, DIA sering kali menjengahkan diri. Memujuk-mujuk anda untuk kemaskini blog. melambai-lambai tumpuan hingga anda hilang fokus dengan apa yang dilakukan saat itu? Apalagi bila anda perlu terbitkan entri mengikut jadual tetap seperti di 100penulis, hinggakan kerap pula anda terbabas entri.


12 Portable Apps For Web Designer

Salam , ni first time aku berkongsi di sini . :)

Maaf kerana ni hanya satu perkongsian ringkas. Dengan status sebagai freelance web designer , aku nak kongsikan dengan korang semua 12 Portable Apps yg agak penting utk web designer .

Kenapa portable apps ? Ini sebagai satu persediaan utk digunakan pada waktu terdesak . Katakan korang memerlukan software2 seperti Adobe Dreamweaver , tp xbawak laptop , korg boleh guna Portable Apps ni paling pc @ laptop lain .Bukan semua pengguna laptop ada software yg korang perlukan . Contoh : Adobe Dreamweaver , biasanya hanya budak programming yg ada software ni kan ?

12 Portable Apps :
Ini adalah antara apps yg dicadangkan . So , boleh la mula mendapatkan apps ni dan simpan dalam pendrive yg dibawa ke mana saja . :)