Friday, October 29

Simpton-simpton Bila Nak Final Exam

1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (ye lah. saya jadi pendiam agak2 3 jam nak masuk dewan. time ni lah nak hafal main point. supaya senang nak goreng)


2. Membaca dengan kadar yang cepat. (tak perlu faham, yang penting ingat. at least kalau takleh jawab, sekurang2nya hati kata..erk, cam pernah tgk je word ni)


3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut. (selalu memang saya makan kat bilik)


Lagu Saduran dalam Industri Hiburan

Dah banyak entri saya sebelum ini terlihat berat, ilmiah dan terlalu memaksa anda untuk serius. Jadinya, kali ini entri saya sangat santai. Memberi peluang kepada anda berhibur sambil berfikir dan menilai.

Sangat sering kita temukan hasil seni yang seakan-akan sama, terutama dalam penulisan kreatif. Paling mudah dikesan adalah dalam bentuk lagu dan musik. Sejak era 70-an lagi, Syarifah Aini pernah dendangkan lagu yang alunan muziknya sama seperti lagu 'Seasons In The Sun'. Lagu yang berjudul Cahaya Keinsafan merupakan lagu saduran dengan seni kata ditulis Ismail Haron. Jadi, apa kata kalau kita nikmati lagu-lagu ini dalam versi yang berbeza;

The Beach Boys- Seasons in the Sun





Lauk Cinta Kita


Aku tengah baca nota Organologam.
Tiba-tiba telefon genggam aku berbunyi.

"Zara, apa khabar kau sayang?"

Kawan lama aku di matrikulasi.
Selalu habiskan masa bersama - sama.
Dia tanya aku dah makan tengah hari ke belum.
Soalan popular dia terhadap aku.

"Tak, malas aku nak makan. Aku makan biskut aprikot je. Aku tak jumpa lauk cinta pun.",
aku balas SMS dia.
Laju.

"Benci la aku. Kau ingat lagi ya?...", dia balas dengan nada merajuk.

"Mesti la aku ingat. Aku mesti ingat sampai mati."

Selepas itu, perbualan kami berlanjutan disebabkan dia membuat panggilan istimewa
buat aku. Dia panggil istimewa, jadi aku cuma gunakan istilah itu semula.

Takkan la aku lupa kawan aku yang seorang ni.

Pernah korang dengar lauk cinta?

Masa kitorang di matrikulasi, ada satu hari tu, kitorang pergi cafe bersama-sama.
Macam biasa, ambil lauk, ambil nasi, pergi bayar.
Sampai di kaunter, aku bayar untuk makanan aku.
Dia punya belum siap lagi.
Lama benar belek lauk-lauk.

"Pakcik, lauk cinta ni takde masak lain ke? Asyik goreng je."

Aku toleh belakang.
Eh, budak Aii yang cakap dengan pakcik cafe.

Pakcik cafe : Lauk cinta? Lauk apa pula?
Aii : Lauk ni pakcik.
Aku : Lauk apa kau kata Aii?
Pakcik cafe : Ni hati ayam la dik.
Aii : Saya panggil cinta. Hati kan ada kaitan dengan cinta.
Aku : Jangan la panggil camtu kat sini.
Pakcik cafe : (gelak gila) Nanti esok pakcik masak lauk cinta kamu ni pedas ya dik?
Lauk kahwin ada ke?
Aii : (malu)

18 Awesome Tools untuk Check Kelajuan dan Prestasi Website dan Blog!


DSC01385

Korang punya blog laju tak dia punye loading page? Haa...kalau slow, jangan buat tak tau je. Kenapa? Sebab Google sangat2 ambik berat pasal kelajuan loading page website kita untuk letak dalam ranking. Walaupun kadang2 kelajuan page untuk load ni takde la penting sangat, tapi bagi webmaster atau mereka yang pro dalam blogging, benda2 gini sangat penting. Kenapa? Haaa...lagi sekali kenapa. Sebab ada visitor blog kita ni yang rush dan dorang kompem takde mase nak tunggu blog yang fail untuk load.

Bahasa mudahnya, kalau blog kita slow, kita berisiko untuk kehilangan visitor. Kesannya, traffic blog kita pun kurang jugak. Maka, sangat pentinglah untuk kita mengetahui kelajuan dan prestasi blog kita sebelum kita buat improvement. Haha…hebat tak ayat aku tulis ni? Hahaha..

Ok jom kita review the tools.

Sumpahan Bidan Rudaini

Rumah tangga Bomoh Zaquan dan Bidan Rudaini sering bergolak tidak kira siang atau malam. Pertengkaran mereka sering berkisarkan Ilmu perbomohan,Ilmu hitam dan perkara-perkara yang berkaitan. Pertengkaran mereka sering mengganggu kejiranan. Namun tiada seorang pun jiran mereka berani menegur dan pertengkaran tersebut dibiarkan sahaja hingga reda sendirinya.


Pada suatu pagi Ahad, kira-kira pukul 3 pagi mereka menonton perlawanan bolasepak La Liga Antara Real Madrid dan Barcelona. Bomoh Zaquan merupakan peminat Tegar Barcelona dan Bidan Rudaini pula penyokong setia Real Madrid


Kenapa Aku Nak Sangat Jadi Batman...

Aku ingat nak jadi Batmanlah. Bukan pasal aku suka pakai baju ketat-ketat pastu berlagak macam kelawar tengah-tengah pagi buta. Tak. Tak sanggup aku untuk menggadai nyawa aku tak tentu pasal. Bruce Wayne takde anak bini. Aku ada.

Jadi, apasal pulak aku nak jadi Batman? Meh aku ceritakan satu situasi yang mungkin pernah di alami oleh kita semua...

Bila Chenta Terputus Di Tengah Jalan

.salam.

Putus chenta. Bukan pilihan alasan untuk bunoh diri.
Atau mungkin gantung diri.
Putus chenta tidak perlu terlalu serius untuk menghukum diri.
Ingat. Diri tidak perlu dihukum kerana permainan jiwa!

Banyak cara yang boleh dilakukan untuk menghadapi tragedi putus chenta dengan senyuman.
Ya! Dengan senyuman.
Kenapa? Tak percaya?




Pak Mat Tempe vs Keluarga 69

Assalamualaikum..sihat?
Apa first impression korang bila baca tajuk entry kat atas??
Pak Mat Tempe dan Keluarga 69..ala..cerita P.Ramlee tu..scene pekak..


Ini videonya..
Pak Mat Tempe..