Thursday, October 28

Bila Saya Bosan, Saya Akan Jadi Kanak2

Assalamualaikum semua..


Cantik tak picture kat atas ni? Haha inilah kreativiti yang lahir hasil dari kebosanan yang melampau di minggu terakhir kelas sebelum exam. Di IPG ni, memang takde istilah 'study week'. So, boring tak boring, kena datang la jugak. Sebiji macam sekolah..

Mana saya?

Ok. Saya bagi clue. Kartun yang ada love2 tu animasi saya la tu. Nakal tau budak2 ni. Diorang kata sebab saya dalam mood 'nak kawen', so tu kira special edition untuk saya la.

See? Rumusan awal saya, bosan itu penting untuk menjana kekreatifan yang lebih baik.

Cuba tengok yang ni pula.. lebih kreatif sekreatif kanak2 ribena! Tekan read more~



Tahu Salah Tapi Kenapa Buat?


Cara Ini Mungkin Berkesan Hapuskan Seks Bebas

Salam muhibbah semua pengunjung blog 100penulis tak kira silent reader atau ke tak, entri kali ini amat 'ngeri' bagi korang untuk melihatnya. Tapi aku telah cover mata dia,takut korang rasa lain macam pulak bila melihatnya..Peristiwa ini dirakam di negara Nigeria di mana seorang lelaki yang sudah berkahwin telah 'kantoi' ditangkap semasa ber'ehem-ehem' dengan perempuan bukan muhrim. Apa hukumannya? penjara? denda? tidak...semestinya tidak.....!!! jom lihat gambar-gambar di bawah ini...



Negara paling makmur Malaysia no 43


Malaysia kini berada dalam kedudukan 43 dalam rangking negara palaing makmur didunia.Maklumat ini diambil berdasarkan sumber dari Legatum Institute.Legatum Prosperity Index menjalankan kajian terhadap 110 negara di seluruh dunia.

The Prosperity Index atau indeks kemakmuran memberikan penekanan kepada bagaimana asas ekonomi, kesihatan, kebebasan, sistem pentadbiran, keselamatan, pendidikan, peluang perniagaan dan modal sosial boleh mempengaruhi pertumbuhan ekonomi sesebuah negara dan tahap kebahagiaan rakyatnya.

Punca dan cara atasi stress




Stress atau dalam erti kata lain merupakan tekanan seringkali dihadapi oleh individu yang sentiasa dalam keadaan yang tidak terkawal. Hans Seyle (1936) mendefinasikan stress sebagai satu tindak balas terhadap sesuatu perkara yang membawa perubahan kepada perlakuan seseorang individu, keadaan fizikalnya serta fungsi pemikirannya. Kita sebenarnya tidak dapat lari mahupun bersembunyi daripada masalah. tidak kiralah sama ada masalah di rumah mahupun di tempat kerja. Individu yang mengalami stress sebenarnya sentiasa bersikap agresif, murung, keliru, dan ada juga yang lebih bersikap menyendiri. Perubahan sikap individu yang stress kerap kali dikaitkan dengan punca stress mereka. Jadi tak salah kalau kita sama-sama meninjau antara punca yang menyebabkan seseorang individu tersebut stress. 


Singgah di Pulau Pinang Sat!

Sebahagian besar perjalanan dan pengalaman saya ke beberapa tempat sebab kerja. Sambil kerja, sambil melancong dan makan angin, kecuali ke Semporna. Masa pergi Semporna tempoh hari, saya memang bercuti. Kononnya hadiahkan sesuatu untuk diri setelah penat kejar dunia.

Kali ni tengok gambar-gambar dan pengalaman saya di Pulau Pinang pula ya. Saya pergi ke sana selama 4 hari. Dua hari untuk kerja, manakala dua hari lagi saya gunakan untuk berjalan dan kenali Pulau Mutiara itu. Namun, masa dua hari memang sangat tidak cukup sekiranya tiada pengangkutan sendiri.


iDea

idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea. Idea.










Apa itu idea? Kalau ikutkan, idea itu adalah sesuatu yang datang hasil
daripada pemikiran seseorang atas sesuatu perkara. (Pemahaman
berdasarkan ilham sendiri... Ada bantahan?)
Tengah mencari idea dan ilham untuk di postkan sebagai next entry
tiba2 pulak bleh teringat dengan perkataan KBKK.
Ingat tak KBKK? Sekarang kat sekolah masih ke guna word KBKK ek?


[Opt 4] 'Goodbye, sadness…'

Continuation from opt 1, opt 2 and opt 3.

Hi all. How are you? This is the final episode of Hana. Phew~ I hope you all will enjoy this last part and as usual, do drop some sweets and chocolates in the comment box! Zillion thanks to readers that follows this story. I don’t know if this will be the last story I wrote but, don’t miss out my next entries ya? (^____^)

‘Let the rain falls, and drenched on my pain…’