Tuesday, October 26

KASIH SEORANG AYAH



Hello All.....hai

Malam ini...saya nak ajak pembaca semua meluangkan sedikit masa untuk baca coretan tentang Kasih Seorang Ayah..

Saya faham....tak ramai yang suka baca enrty yang panjang...betul...? tapi kali ini...ambil la sedikit masa untuk membacanya....

Kasih Seorang Ayah....




rumah hantuuuuuuuuuu

Assalamualaikum & Salam 100penulis.

bersiaran dari New Zealand, yang mana waktunya 5 jam lebih cepat daripada Msia dan 11 jam lebih cepat daripada Egypt[ yang ni je tahu, negara lain belum habis study.kehkeh.]dalam kata lain, I am from the other side of the world.ecewahhh.haha.dibawakan kepada anda oleh sizuka-world-of-life.
habis segmen ayat skema.mari ke segmen bersantai-santai, bergelak ketawa sambil makan biskut ping pong cicah teh o.perut kenyang, hati senang.tapi hari ni bukan nak cerita pasal perut.apatah lagi biskut.
isi paling penting: dah habis semester.selamat tinggal tahun dua, hai hai tahun tiga.jadi, harus mula buat list how should I spend my summer holiday kerana tidak pulang ke Msia seperti Zack.

one possible destination,

what is this?looks scary though.YES it's scary bebeh.super-scary it is.


Tips-tips kurangkan merokok!

Ini adalah stailo seorang perokok. Aku TakNak letak gambar anti-rokok! hihi

Ini tips untuk perokok tegar. Perokok tegar adalah seorang perokok yang mampu menghabiskan 1 atau lebih kotak rokok dalam sehari termasuk di"pow" kawan-kawan perokok.

Itu definasi aku untuk "perokok tegar" dan aku sendiri termasuk dalam kategori ini.

Kenapa aku kata kurangkan? 
Apasal tak berhenti terus?
Sebab aku memahami. Bagi seorang perokok tegar amat susah untuk berhenti merokok. Macam-macam dugaan dan kesakitan perlu dihadapi. Ini serius. Bukan main-main.

ok2. Berbalik kepada topik.

TIP KURANGKAN MEROKOK BAGI PEROKOK TEGAR!


Tak boleh tunjuk pelangi??

Salam semua. Bersama chenta untuk entry ini. Entry asal adalah di SINI.

Suatu hari tu..Masa nak pergi kerja..I drive, housemate duk sebelah..

Housemate : Eh, ada pelangi la..

I : Mane? Tak nampak pun..

Housemate : Tu la. tuuu..

I : Mana? Ish, tak nampak pun.. (Biasala. Bila tengah drive, bukan boleh tengok sekeliling sangat kan. Bahaya!)

Housemate : Tu la.. (Sambil memuncungkan mulut).. Tu hah..kat sebelah kiri..

I : Oooo..kat situ..

Meh sambung lagi dialog...



Sanggup ke?


Kekadang rasa macam tak percaya diri bakal jadi cikgu.Apatah lagi cikgu BI. Banyak tanggungjawab yang harus dipikul.Tambah pula zaman dah makin maju.Budak pun dah makin pandai.Silap haribulan budak yang mengajar cikgu. At this point, ilmu masih tak cukup untuk didik anak kecil.Banyak benda lagi kena explore.Masih banyak lagi ruang yang perlu diperbaiki.Rasa nervous bila fikir tak sampai 3 tahun dari sekarang, aku bakal mengajar.Bakal ada stok pen merah yang banyak untuk mark kertas student.Bakal sarungkan baju kurung dan sepatu tinggi setiap hari.Bakal dengar budak greet 'Morning teacher', bakal ada name tag sendiri! Wooh.How time flies.

Kenangan ketika melakukan Rancangan Orientasi Sekolah (ROS) di SK Convent Father Barre, Sungai Petani (2009).

Terasa macam nak cabar diri sendiri untuk mengajar kawasan pedalaman.Kutip pengalaman sementara diri masih lagi solo.Tapi, persoalannya, mampu ke? Sanggup ke nak redah hutan belukar dan sungai setiap hari untuk sampai ke kelas? Sanggup ke nak korbankan masa dan tenaga? Sanggup ke nak berpeluh ketiak sampai ke petang?

Err.Sanggup kot.Bukan selalu.Pengalaman berharga tu.

bila masanya sudah tiba

Assalamualaikum kepada semua kawan-kawan. Saat-saat ni, pasti ramai yang kekeringan idea untuk post entry. Samalah keadaannya dengan aku. Setiap malam, sebelum mata lena, dalam kepala ni macam-macam yang berlegar. Salah satunya, nak post entry per yang berkualiti kat blog 100penulis. Selalu berdoa semoga entry yang di'post' boleh beri kesan positif kepada semua blogger. Moga-moga hendaknya.

Hari nie aku nak kongsi cerita. Cerita biasa je. Mungkin makna dia yang luar biasa. Terpulang pada masing-masing punya pendapat dan pandangan. Kitakan berbeza. Semua orang rasa benda ni. Kecualilah kalau tak

sekadar renungan

tak perlu ditanya dari mana aku dapat. tak perlu ditanya siapa empunya badan yang menulis. aku hanya mahu berkongsi.

******************************************
pagi tadi, after subuh aku tak boleh lelapkan mata
tetiba terfikir
kalau aku mati pasni, atau mungkin esok
aku akan masuk syurga ke?

dah banyak info
sudah terang lagi bersuluh
tanda-tanda kiamat sudah semakin hampir
bila dengar, baca dan lihat
buat aku gerun
tapi aku dah siapkan perisai ke untuk menghadapinya?

sentiasa fikir untuk  berubah
tapi belum habis satu hari
aku kembali kepada diri aku yang macam tak pernah belajar agama

entah pukul berapa aku terlelap
kebasahan air mata

bangun pagi tercungap-cungap
sebab mimpi kena kejar ngan buaya
hampir-hampir aku ditelannya
kalau aku mati tadi neraka mana tempat aku?
****************************************** 

p/s : semoga kita tidak selalu alpa

Kenapa couple boleh jadi super annoying.

                                
[Video untuk feel yang lebih ummphh!]

By the time aku tengah tulis entri ni,sesungguhnya first paper final exam aku adalah
dalam masa kurang dari 2 hari lagi.
And yes, first paper kali ni is the killer subject punya.terbaek!
Study week dah seminggu,satu haram jadah apa pun tak boleh nak lekat dalam kepala bhai~
 Baru sekarang aku sedar betapa sesetengah mahkluk yang ber-couple ni
tersangatlah menyusah hidup aku kadang-kadang.

Tak,aku bukan anti couple ke apa,
bukan dah pathetic ke apa sebab dah lama single,
tapi meh nak tolong highlight apa yang korang tak patut buat
even dah in love tahap gaban sekalipun.


Sudah tercemar?

Salam seisi alam yang membaca :D

Oleh kerana sibuk beberapa minggu, hampir saya terlupa nak buat entri. Jadi, sambil-sambil saya buat thesis saya ni, saya nak kongsi tentang apa yang saya kaji.

Tajuk thesis saya ni sebenarnya berkaitan dengan 'Seawater Desalination' atau dalam bahasa melayu nya desalinasi air laut yang bermaksud, proses penyulingan air laut kepada air bersih iaitu yang dapat digunakan oleh manusia terutamanya untuk kegunaan seharian termasuk sebagai minuman atau pembersihan diri.