Monday, October 25

; lagu dan music

assalamualaikum readers.

saya bukan pencinta lagu.
saya bukan pencinta music.
saya bukan peminat lagu.
saya bukan peminat music.
dan saya bukan penyanyi! ahahha..

Yes...tolak ansur kan budaya bagus!

Hidup dengan ramai masyarakat jelata perlu ada satu sifat. Ini kau kena ingat sampai bila-bila. Sifat sabar. Betul, bukan hanya perlu sabar degan makwe yang memang jenis kurang sabar dari segala segi, tapi bila menapak dekat atas bumi pun kena tahu sifat sabar dengan jiran-jiran keliling.

Tapi sebelum sifat sabar disemai, perlu ada sifat satu lagi. Yang ini kau wajib ingat. Sifat toleransi. Satu malaysia....kejap, tak perlu pergi jauh, mungkin boleh aku cakap untuk dapatkan satu keluarga yang ngam, kau perlu ada toleransi. Jadinya, aku ada jumpa beberapa sifat yang boleh apply toleransi.

Bakal Rumah Aku

Bukan pa. Teringin nak jadi pereka pelan rumah tapi malangnya pengajian takat SPM saja. Jangan kata umah, jamban kecik dinding zink lubang pun aku tak layak design.

Tapi takpalah. Teringin punya pasal nak tengok rupa rumah idaman aku so bermulalah episod memindahkan lukisan pelan dari buku tulih huduh aku ke pc. Pelan asasnya camni ar :


Hahah agak 'kotak' kan bentuk pelan aku. Tak kreatif sangat ar nak bubuh segala macam angle2 menarik. Rupa 3Dnya camni :


Goncangan Hati?


Drama Akasia "Chinta" mempunyai tarikan tersendiri bagi saya mengikuti setiap episodnya.Sanggup pula saya berkejar setiap petang dan  tidak mahu ketinggalan. Bukanlah kerana saya peminat Fasha Sandha, cuma saya tertanya-tanya apakah mesej yang ingin disampaikan melalui cerita ini.Minggu pertama, kebanyakan watak-watak-watak mati ketika cerita ini baharu sahaja bermula.

Tag Nama Juga Ada Fungsi Dalam Keharmonian Sejagat



Bayangkan satu perkara:

Anda ke 7E.
Anda ambil air kotak untuk diminum.
Anda ke kaunter, letak dan keluarkan dompet.
Cashier tembak air kotak tu guna scanner dia,
dan harga terkeluar.
Anda hulur duit, dia hulur baki.
Anda kata, "Terima Kasih.."
Anda ambil air, anda tebuk, anda minum.
Tamat.

Itu berlaku kepada ramai pelanggan 7E.
Tapi cuba buat begini pula.

Anda ke 7E.
Anda ambil air kotak untuk diminum.
Anda ke kaunter, letak dan keluarkan dompet.
Cashier tembak air kotak tu guna scanner dia,
dan harga terkeluar.
Anda hulur duit, dia hulur baki.
Anda kata "Terima Kasih, Cik Misnah!"
(nama dia merujuk kepada tag nama yang dia pakai.)
Anda ambil air, anda tebuk, anda minum.
Tamat.

Nampak bezanya?
Tapi apa kesannya?


Dajal itu kacak (Part 2)



Burung tukang masih berbunyi di kala dinihari itu. Bun dan Ijat pastinya sudah dibuai mimpi bila gua sudah dengar denguran serta bunyi asahan gigi. Pasti roh mereka sudah keluar bersuka ria di Amsterdam. Sedang gua masih terkebil-kebil memikirkan tajuk yang dibualkan awal malam tadi. 

*      *      *

"Agak-agak macam mana cara dajal pancing orang join dia?", gua tiba-tiba bertanya kepada Bun yang sedang menyalakan api rokok.

"Ntah la ek, mungkin dia berdakwah ke camne la kot", Bun cuba memberi jawapan, tapi nyata beliau kurang yakin dengan jawapannya.

Ijat pula sedang menghadap komputer riba tanpa ada berbuat apa. Nampak kosong pandangannya.

"Aku rasa dia pancing guna makanan la", gua cuba memberi idea.

Bun mengerutkan dahi, sementara Ijat juga mengalihkan pandangannya kepada gua. Tanda kurang mengerti terhadap maksud pandangan gua.

"Macam ni..", gua mulakan penerangan persis Don Vito Corleone. Dengan suara yang perlahan tetapi masih boleh didengari dalam jarak dekat.

"Aku rasa waktu dajal menjajah bumi adalah waktu manusia berpuasa", gua terangkan pendek dalam satu ayat.

Muka masing-masing masih berkerut.


Angin Kata...

Kata pujangga, jika mahu lihat tamadun bangsa, lihatlah binaan mereka. Tentang bunyian yang mengisi vakum deria. Semalam dan hari itu, yang dulu dulu tentang udara yang sifar dan kari yang berbau... Lupakan saja.. kenapa mesti berkokok bila siang dah dilewati... kenapa nak menjerit kalau suara tak cukup tinggi...kenapa mesti marah bila yang lain berjaya merubah.. tepuk hati tanya diri sendiri... selamat berjaya buat sahabat.


Kongsi Knowledge - banners

kusut, G4, author blog kusut-blogs. lain2 info pasal kusut bleh cari kat blog tu ye



almost semua blog ade header banner btul tak? and aku rase ramai la yg rasa 'kalau boleh aku nak design banner sendiri' tapi kurang reti. even kalau dah buat pun end product dia kurang cun pulak

okeh, harini aku decide utk buat satu guideline utk buat banner yg proper la. guideline je bukan step-by-step tutorial utk guna certain program ye. yg tu aku sediakan link ke tutorial yg OK kat bawah.

jom mula


Ta'aruf : Penulis Sebagai Wartawan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang,

ALHAMDULILLAH, ini adalah entri pertama saya di dalam blog 100penulis. Entri ta'aruf (berkenal-kenalan).

Kali ini saya ingin berkongsi (ringkas sahaja) tentang diri seorang penulis yang boleh digelar sebagai seorang 'wartawan'. Wartawan apa? Bergantung kepada apa yang ditulisnya. Sumber yang sahih (tepat) atau sebaliknya.



Untuk lebih jelas lagi, mari kita lihat sebentar laporan Sang Hud-Hud kepada editornya, Sulaiman. "I have grasped (the knowledge of a thing) which you have not grasped and i have come to you from Saba' with true NEWS (an-Naml : 22).

Jika seekor burung boleh amanah dalam apa yang disampaikan , bagaimana pula dengan kita, semulia-mulia mahkluk ciptaan Allah S.WT? Tepuk dada, bertanyalah kepada diri sekuat mana keimanan kepada 'Editor' Agung kita semua.

Realitinya, di tahap mana kualiti sumber penulisan kita sekarang? Masing-masing ada jawapannya.

Wallahu'alam.

Minivan Ninja Turtle ditemui!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Korang suka tonton cerita kartun tak?
bagaimana korang suka tengok cerita kartun 
macam tu jugalah Britney Schney, 23 tahun
yang telah mengubah van mini keluarganya
kepada sebuah mini van yang stylo..

Tag Daripada Kak Lyndawawa

Salam...

Apa khabar sahabat-sahabat...?
Semoga semuanya sihat-sihat sahaja...
Hehe...

Kali ni saya ditag oleh Kak Wawa...
Kakak yg comel..Hehe...
  Inilah Kak Comel tu... Hehe...

Kasyaf




Hari ini Kira nak cakap pasal Kasyaf.. Apa itu kasyaf??? Apasal plak tetiba tak ada angin rebut, Kira nak ckp psl benda ni..

Alkisahnya, baru-baru ni Kira baca enovel yang bertajuk Kasyaf.. Cerita dia memang best.. 

Tergerak di hati kenapa penulis dia meletakkan tajuk Kasyaf sebagai tajuk..

....Kasyaf...