Thursday, October 21

Wanita dan Tempayan~

Assalamualaikum!


Salam 100 penulis. Kepada student universiti dekat Malaysia tu, good luck in your exam. Aim high, usaha pun high jugak lah k? Sekarang di bandar Kaherah masih belum masuk musim winter. Tak sabarnye. Mungkin sebab tak tahan panas kat sini. Dengar cerita France dah start sejuk walaupun tak masuk winter lagi? Ish, tak aci.. tak aci..


Aku nak share satu cerita pendek ni. Aku dapat dari slideshow yang lecturer General Histology tunjuk baru-baru ni. Cerita tu ditulis dalam bahasa inggeris tapi aku translate. Lagipun aku tak berapa ingat sangat apa yang ditulis but i've got the point lah. 


Tentang hobi membaca.

 
Saya adalah salah seorang penggemar buku. Bukanlah obses mungkin, tapi tiap kali ke Kota Kinabalu, biasanya akan stop by dekat mall yang ada bookstore. Kadang-kadang, ke Eaton's, selepas tu kalau sempat ke Popular. Kalau tak beli apa-apa pun, still masuk juga untuk tengok apa-apa yang baru. I can spend hours dekat dalam bookstore kalau tak kena tarik keluar okey. Dekat Ranau ni, pergi library saja, tapi dah lama tak luangkan masa membaca buku. Selalu browse dekat internet saja untuk cari bahan bacaan. Kelebihan rajin membaca, otak kita akan sentiasa berkembang, proses pembelajaran tak akan berhenti. Bila kita berhenti membuat perkara-perkara yang boleh mengasah otak, tu yang kes nyanyuk awal tu. Mungkinlah. Hipotesis saya. Heh.


"nanti waktu nak tolong ni, jangan mengorat isteri dia pulak"

Kedengaran orang terjerit-jerit di luar rumah, aku pun menyelak langsir sliding door untuk menjenguk apa yang terjadi, kelihatan macam ada orang bergaduh di luar rumah, nampak macam seorang suami sedang memarahi isterinya. Ayah mengajak aku keluar, mungkin ingin membantu. Dalam perjalanan keluar, ayah pun berpesan, "nanti waktu nak tolong ni, jangan mengorat isteri dia pulak".

Padan Muka Aku!

Assalamualaikum..

Kisah bermula hari Rabu yang lalu.. kelas English Language dengan Puan Dashima..

Puan Dashima: Ok! Who wants to read the text?!! Any volunteer?? Cepat habis cepat balik..

Masing2 senyap.. tapi kami..

Sufiah: Eh Saufi!! Kau la baca. Cepat sikit balik hari nih..

Saufi: Tak boleh.. aku sakit perut.. (sambil pegang perut)

Dya: Alasan.. (buat muka menyampah)

Sufiah: Abrar.. baca la! Aku dah ngantok dah ni.

Abrar: Tak boleh la.. sakit kepala (sambil pegang kepala)

Dya: 2x5 je.. (jeling2 sikit diorang)

Last2.. ada jugak volunteer.. tak lama lepas tu.

Puan Dashima: Ok! Now.. you choose any place and do the same thing as the text. But, it must not be same with your friends. I'll call some of you and present in front of the class.

Sedang2 buat kerja.. tiba2 Saufi bangun..


Barang Pilihan Lelaki?


Lucu Kan????


lucu kan, rm 20 yang kita sedekahkan kepada masjid terasa amat besar tetapi tak terasa apa2 bila kita belanja di pasar.

lucu kan, betapa sukarnya mengeluarkan perkataan untuk mengeluarkan beberapa perkataan mengajak kawan ke arah kebaikan,tetapi amat mudah menyebarkan dan mempercayai gosip.


Entri Ini Penuh kasih sayang..sila baca

Wah..sungguh comel bebudak di dalam gambar ini kan...comelnyeeeeeeee...Penuh dengan kasih sayang...saya suka dengan kasih sayang...terasa banyak bentuk hati yang mengelilingi saya..wah..sungguh teruja...


Kenape Allah temukan kita dengan orang yang salah



Idea hilang, mencari-cari tapi tak jumpa. Sejak dua menjak ni memang mood jiwang jer. Hailaaa. I really have to stop this madness. Apa-apa pun, cikda nak share sedikit mengenai tajuk kat atas la kan. I do not own this, diambil dari Sebutir Mutiara Seindah Wanita. Dengan niat berkongsi =)

Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

1. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. Memang Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.



OPOchOOTT !!!!

Salam..

Sudah dua kali aku terlepas peluang tuk menulis disini, disebabkan terlalu full schedule aku di ofis... balik umah jer trus 'karamm'..... Erm, smpai skrg ni masih lgi tak tahu ntah bila keje2 aku nk setel.. arghhh tension nyer...

Bercakap pasal tension ni, selalunyer kita dpt release dgn tgk mende2 menarik, lucu, lawak dan juga cara lain cam berborak. Tapi KEJUTAN ialah salah satu perkara yg leh kita buang tension ni jauh2, tak kira lah kita yg terkejut atau kita yg kejutkan orang..hiks~~ tul x?


ni haaa watak yg slalu diguna... huahuahua

Best Kalau Dapat Bercinta di Langkawi

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Gara-gara tak berapa nak sihat, terlepas entri minggu lepas walaupun dah siap tulis. Mata tak berapa nak jelas tengok AM ke PM…adussssss! Apapun, kira lekat baliklah entri yang patutnya dilepaskan untuk minggu lepas ya…

Hari ni saya tak sihat, jadi…layan gambar ajelah. Boleh gitu?

Lelaki atau Perempuan?

Ni satu benda yang aku nak share dengan korang2 semua. Benda ni aku dapat daripada blog kawan aku dengan keizinan :)
untuk renungan bersama.
Baca dulu baru komen... eh.. memang la baca dulu kan?