Wednesday, October 20

Meditasi : Mencari Tuhan

salam peeps.

oh lupa. jawapan untuk teka-teki ialah: waktu muda, lelaki rabun jauh kerana bila tidak memakai cermin mata, mereka akan nampak makwe mereka saja di depan mata dan tak nampak awek lain yang lalu-lalang. bila sudah tua, rabun mereka dekat kerana boleh cuci mata tengok awek muda yang lalu-lalang instead of tengok muka wife di depan mata.

okey. wah wah. Clarky menulis dengan serius kali ini. tiada selingan tentang Mr. D, Sarah mahupun Nissan Skyline GTR titanium exterior with grey leather interior itu.

eh apa ni! sambung balik. 

meditasi yang aku ingin ceritakan di sini tiada kaitan dengan yoga. ia merupakan meditasi Islamik yang aku pernah cuba. marilah kita kelik READ MORE untuk mengetahui lebih lanjut.



tutorial: tambah caption/subtitle ke video

Salam.. kali ini saya kembali dengan software yang telah saya perkenalkan.. saya ambil kesempatan ini untuk berkongsi dengan anda cara-cara mudah untuk masukkan caption atau soft subtitle ke dalam video anda...

Subtitle Workhshop 4

(enlarge this image in new tab

Ili Seorang Volunteer!

salam 1 Malaysia kepade semua..

saye dah penat fikir entri yang menarik dan berinformasi tapi memang takde idea..tp tibe2 terfikir pasal volunteering...penduduk kat sini memang rajin volunteer sampaikan saye nak daftar volunteer kat charity shop manager tuh bole cakap yang die ade 'too much volunteers' wow!

sabtu lepas saye ke Strode Park Foundation di Herne Bay...naik bas dari rumah saya dalam 20 minit sampai..Strode Par Foundation nih tempat tuk orang2 disable and orang2 tua..setiap hari sabtu mereka ade Saturday Club dari kul 1.30ptg smpai 4 ptg...volunteers just dtg and main games dgn orang2 di sini and layan kerenah mereka..sabtu lepas mereka punya setahun anniversary tuk Saturday Club nih...so,ade la sambutan sikit..



:: jason mraz ::

assalamualaikum..
entry kali ni just nk share link album..Jason Mraz..
untuk di download..
saja nk promote sbb AKU mmg minat lagu2 jason mraz,..


Adakah anda sudah terlambat ?


Ibu bapa kanak-kanak yang lebih berumur kadang-kadang lewat membuat keputusan untuk mendedahkan anak-anak mereka dalam pertuturan dua bahasa. Bagaimanapun, persoalan yang sering menghantui mereka ialah adakah mereka sudah terlambat untuk melatih anak-anak mereka untuk mejadi mahir dalam dua bahasa? Jawapan kepada persoalan ini bergantung kepada tempoh kelewatan anda memulakannya.

Menurut kajian, kanak-kanak berumur 8 hingga 9 tahun masih boleh menjadi mahir dalam dua bahasa jikadidedahkan secara intensif kepada dua bahasa.

Jika lewat dari umur ini, kebolehan anak anda menjadi mahir dalam dua bahasa bergantung pula kepada beberapa faktor iaitu :

1. Kebolehan semulajadi mereka

2. Motivasi yang ada dalam diri anak anda

3. Pengaruh ibu bapa

Satu cara yang efektif untuk memotivasikan anak anda agar berminat mempelajari bahasa Inggeris adalah dengan anda menonjolkan kelebihan yang akan diperoleh mereka apabila mahir berbahasa Inggeris.

Contohnya : jika anak anda cukup minat dengan kartun ultraman, anda boleh membelikan anak anda majalah-majalah yang mempunyai karaktor kartun tersebut dalam Bahasa Inggeris.

Bagaimanapun, anda perlu ingat untuk tidak bertukar ke Bahasa Inggeris sepenuhnya dalam perbualan. Proses mendedahkan anak anda kepada Bahasa Inggeris perlu dibuat secara berperingkat agar mudah untuk anak anda menerimanya.

Satu Hari Di KFC...




Satu hari di KFC, si gadis sedang melayan Snack Plate. Tiba-tiba seorang pelayan datang dan menghulurkan sekeping kertas “excuse me miss, jejaka di sana hendak berkenalan. Ni no tipon dan ID Facebooknya skali…makaseh”. Pemuda yang dimaksudkan tertunduk-tunduk dengan muka kemerahan…hahahahaha.


Special Edition: 20.10.2010


Setelah 10 hari berlalu, tragedi 10.10.10 mungkin masih segar dalam ingatan selain daripada pengalaman manis menonton perkahwinan kayangan Angkasawan Negara. Kemalangan ngeri yang melibatkan 2 buah bas dan 4 kenderaan lain itu berlaku di kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berdekatan Tol Simpang Ampat Alor Gajah. Seramai 12 orang terbunuh dan salah seorang daripadanya mahasiswa UPSI yang tidak sempat menjejakkan kakinya ke Majlis Konvokesyen yang telah bermula pada 13 Oktober yang lalu.. Seorang lagi mangsa yang berada di Unit Rawatan Rapi (ICU) selama beberapa hari, dikenali sebagai Sharifah Norasmirah, penuntut di Institut Pendidikan Guru Malaysia turut meninggal dunia dan menjadikan jumlah terkini kematian sebanyak 13 orang.


20102010

MunzirShafie dot Com


Selamat sejahtera kepada semua pembaca blog 100penulis ni.

Wah, sedar tak sedar dah masuk 4 minggu aku bersama dengan 100Penulis ni. *Tepuk sikit untuk diri sendiri* hehehe... Actually tajuk sebenar post ni ialah "Nama-nama domain yang kena hack baik punya!" tapi sebab hari ni bertarikh sangat-sangatlah cantik maka aku pon letak 20102010...hehehe *ramai lagi kawen hari ni* =)

Oklah, tanpa buang masa kita teruskan dengan post aku untuk kali ni. Kalau tengok tajuk sebenar tu, mesti dalam kepala korang dok fikir domain-domain yang kena hack dengan hackers je kan? Tambah-tambah pulak baru-baru ni mostly domain yang ada akhiran .my habis kena hack dengan hackers Indonesia yang still tak puas hati dengan Malaysia tanah air ku ni.

Kenapa Susah Bertemu Jodoh?

Sengih-sengih menjemput anda ke blog ASaDa RyutaRo.. (^^,)
Assalamualaikum semua.. semoga sentiasa ceria dengan senyuman manis. hehe..

Nak bermotivasi lak kali ni. actually dipetik daripada ceramah Dr. Mohd Fadzilah Kamsah. semangat nak berkongsi ilmu ini bersama. maklum saja berkaitan dengan diri yang belum lagi bertemu jodoh. hahaha..

Jom sama-sama kita tengok antara sebab susah sangat bertemu jodoh dan huraian daripada ASaDa RyutaRo.

Sebelum pergi lebih jauh, perkara pertama yang perlu anda tahu, jodoh pertemuan terletak di tangan Tuhan. kalau belum sampai jodoh, maksudnya Allah belum temukan si dia dengan kamu. jangan pulak terus putus asa. walaupun macam tu, ketentuan Allah kena dengan 'asbab' usaha kita jugak. takkan nak tunggu bergolek datang pulak. check diri kita, kat mana silapnya. jom kupas sebab-sebab ini semua :

niat yang tertangguh

sejak graduate tahun 2006, saya selalu berfikir mahu sambung belajar. simpan niat bertahun-tahun, tersimpan kemas dalam hati, aku nak juga sambung belajar macam mana pun. eh. kalau dah berniat baik, dah dapat pahala kan? *senyum*



awal tahun lepas, atas cadangan kawan, saya attend satu interview di udm (sekarang dikenali unisza), dan dioffer satu jawatan dan dipelawa menyambung belajar di tempat yang dikehendaki. seronok, tak terkata. sebab studynya sponsored by KPT under skim latihan akademik bumiputra (SLAB). dah lah niat nak further study tercapai, sponsor pulak kan. sapa tak senyum sampai ke telinga. kalau dah abis study, terus mengajar di uni tu.

tapi,