Tuesday, October 19

Peringatan atau satu kebetulan

Assalamualaikum semua. Agak gementar untuk memula bicara sebenarnya. Kalau editor lain sudah punya dua tiga entry di sini, aku baru nak bermula dengan entry pertama. Harapan aku, entry ini memberi makna berguna dan ingatan kepada yang membaca. Aku sekadar berkongsi.

Setiap manusia lahir ke dunia punya dua manusia yang sangat berjasa pada kita. Ayah dan bonda. Ada satu cerita benar yang berlaku pada diri aku minggu lepas yang aku ingin kongsi bersama. Mungkinkah hanya satu

Pentingnya tepati masa






hidup 3 tahun di bumi negara yang 10 tahun maju ke depan berbanding tanah air sendiri memang memberi cukup impak buat diri aku. yelah, kalau kau nak compare dengan negara sendiri ada la part yang lebih dan kurang. tapi, alang-alang aku dah diberi kesempatan duk sini, nak la jugak berkongsi sedikit pengalaman. 


Apa lebihnya Jepun berbanding negara lain?

Pertama ialah ketepatan masa. yang ni memang tak dapat nak dinafikan lah. even sejak mula-mula foundation kat Malaysia dulu pun selalu sangat diterap dalam minda nih. kena tepati masa. kalau masuk kelas lambat, kena la dengan sensei (=lecturer). Sampaikan boleh beza lah cmne kelajuan berjalan budak2 jepun ngan budak2 course lain (time aku dulu la, sekarang tak tahu)




Fynn: Stalking 101

Har- low Har-low!
Kabare semua?(still ter-affect dgn mixed friends of mine)

Okay,this time Fynn nak buat tutorial khas untuk korang. Sebab selalunya,orang asyik buat tutorial nak edit blog lah,nak edit gambar lah,nak pakai shawl lah,let us try something new,nak? I'm presenting to you the Stalking 101, Fynn's version!

Mula mula sekali,nak make sure semua orang tahu apa itu 

STALKING

Macam biasa, "Oh,Mr Google~~~"
[kelik untuk tumbesaran]


Korang boleh pakai cara ni,atau lagi senang 
direct translate terus!

Tak,stalk itu bukan batang(bunyi pelik),tangkai,atau pun mengekori.HAHA
It's sort of macam kita perhati,ambil tahu everything and terlampau asyik dengan seseorang itu dalam senyap.
Faham tak?Siapa tak tahu memang tipu lah.Nowadays everyone stalk each other!
Tapi,tak semua tahu cara yang betul,so...

BISKUT CHIPSMORE




Hmm.....

Ada tak di kalangan you all penggemar Biskut Chipsmore...?? or Biskut Chocolate Chips...??



percaya tak bila I katakan dengan memakan biskut ini..kita dapat menurunkan kadar kolestrol kita...

ha...percaya tak...??emo12



Being alone or being left alone



being alone (sendirian)

OR (atau)

being left alone (ditinggalkan sendirian)

photo from en.Google.


korang lahir bila?warna apa?

Assalamualaikum & Salam 100Penulis :)
ohhhhhhoooo baru habis test.tetiba rasa nak test korang pulak.haha.padahal bukan test pun.kuang kuang kuang.jumpa ni selepas menggunakan pakcik google secara to the fullest.jadi kepada pakcik google, jasamu dikenang selamanya.orang putih kata, forever and ever and ever.ok dah over.stop.izzati.stop.jadi, sila check korang punya birthday warna apa.ini ialah kaunter layan diri.tetiba.

Tangkap ikan dan kijing di sawah!

Weekend lepas i telah habiskan masa i di sawah. Di mana dan sawah siapa, tak perlu la tahu tapi yang pasti, i sangat teruja sebab 1st time dapat main-main kat sawah. I kan anak orang bandar, mana nak jumpa sawah-sawah ni..hehehe

Jom sambung baca..


Perbaikilah Dirimu

Jom baca hadith, semoga dapat manfaat untuk perbaiki diri sendiri :)


Daripada Sayyidina Khalid bin Al-Walid Radiallahu'anhu telah berkata: Telah datang seorang arab desa kepada Rasulullah S.A.W yang mana dia telah menyatakan tujuannya :" 


Wahai Rasulullah! sesungguhnya kedatangan aku ini adalah untuk bertanya engkau mengenai apa yang akan sempurnakan diriku di dunia dan akhirat."Maka baginda S.A.W telah berkata kepadanya :


"Tanyalah apa yang engkau kehendaki "


Dia berkata : Aku mahu menjadi orang yang alim
Baginda S.A.W menjawab : Takutlah kepada Allah maka engkau akan jadi orang yang alim.




Istimewa buat wanita

 untuk wanita wanita di sana.
sesuatu untuk dikongsi bersama . :)
tak ingatlah copy dari mana



Kenapa Tak Nak Cakap?

Ini paparan kisah segelintir yang terlepas dari pandangan kita..

Pagi itu dingin namun peluh Haris telah membasahkan baju sekolah yang dipakainya itu. Masih ada 500m lagi mahu sampai ke sekolahnya. Rumahnya yang terletak di kawasan ladang kelapa sawit itu memang jauh dari jiran tetangga, juga jauh dari sekolahnya. Ayahnya tidak punya motosikal untuk menghantarnya. Hanya basikal tua yang ditunggang untuk pergi bekerja seawal Subuh.


tips nak tackle girl

Artikel ini adalah sumbangan dari elmynur

ok. sekarang nak bercakap love, lova things, heish faten nie, kalau buat entri tak de yang tak love lova, sumenye ade sangkut -paut, haha bukan ape, sejak jadi lone ranger lah kan, feeling ade sket lbih lah, ye lah dah tak tau nak share ngan sape kan, so, kongsi dengan blog pon boleh lah, wuu, sdih sdih T.T thngs love lova nak cter nie adalah tentang, ok, what if kita suka kat someone, tapi dia suka kat org len, kire mcm cinta tiga segi lah, heish so sadis, hurm dalam situasi mcm nie , korg buat ape lah ? kalau aku, aku akan trus mint dia, dan tngk dia bhagia pon aku akan bahagia, **ok itu sngat plastik. sbb kalau aku lah, as long as aku tak dapat, aku akan trus berusaha, ye lah, mana tahu, dye memang untuk kita?? ** wink wink !! haha,

kenapa dipandang rendah profesion ini?

Artikel ini adalah sumbangan dari Adie McArchie

Salam 1 Malaysia.

sekarang ni, orang asyik pandang askar, doktor, polis, juruterbang, macam2 lagi la. dan yang paling akhir mesti guru. tapi bukan semua orang la. kenapa jadi macam ni? satu peribahasa yang pasti, 'seekor kerbau membawa lumpur, semuanya terpalit jua'.


1000 Burung Kertas


Salam..Kyra nak kongsi cerita..Bacala ye..

Boy n Girl sedang bercinta.Boy lipat 1000 burung kertas untuk Girl supaya Girl buleh gantung dekat bilik Girl.Boy cakap.1000 burung kertas tu tanda 1000 ketulusan hati Boy.Waktu tu.Girl seronok sangat.Terasa betapa indahnya cinta mereka berdua.

tapi.sampai satu ketika.Girl mula menjauhi Boy.=(.Tetibe je Girl buat keputusan untuk kawin dan akan menetap di Paris bersama suaminya.Girl cakap Boy miskin.Girl takut.nanti kalau Girl kawen Dengan Boy.Hidup mereka susah.


Boy sedih sangat.lepas pada tu.Boy Tekad yang suatu hari nanti Boy mesti berjaya.mulai hari tu.Boy kerja keras.Boy jual surat khabar,berniaga kecil-kecilan n amik upah sana-sini.Semua tu Boy buat dengan sangat baik dan tekun.

Lepas beberapa tahun.Boy akhirnya berjaya.Boy punya syarikat sendiri.punya bisnes sendiri.walaupun Boy dah kaya.Hati Boy masih lagi ingat dekat Girl.Boy tak boleh lupa insan yang pernah bertakhta dan menjadi chenta hatinya suatu ketika dahulu.

Pada suatu hari,hujan renyai-renyai.Waktu tu.boy ada dalam kereta BMWnya.dari situ.Boy nampak dua 0rang tua sedang berjalan terbongkok-bongkok.Boy kenal sangat orang tua tu.Tu orang tua Girl.walaupun orang tua tu menggunakan payung.tapi badan diorang still basah sebab kena tempias hujan.Boy rasa pelik sangat sebab Girl kawen dengan orang kaya.Mustahil ibu bapanya tidak terbela dan dibiarkan macam tu.So Boy pun ikut la orang tua tu dari jauh.

Betapa terkejutnya BOy bila orang tua tu pegi ke tanah perkuburan.Tercengang Boy dengan apa yang ada di hadapannya.Terpahat sebuah nama yang pernah terpahat di hatinya dahulu.

Di samping pusara tu.Terdapat 1000 burung kertas yang pernah dilipat oleh Boy saling bergantungan.burung-burung kertas itu seolah olah burung sebenar yang berterbangan tatkala hujan.Sebenarnya,Girl tidak berkahwen.Dan Girl xpegi pon Paris.Girl saje je cakap macam tu sebab.Girl sakit.kanser.Girl nak Boy jadi insan yang berguna dan punya kehidupan dan keluarga yang harmoni.Sebab tu Girl buat macam tu.

Hujan hari tu terus buat badan Boy basah.Tapi Boy tak kisah.Boy rindu sangat dekat Girl.Boy Rindu nak dengar gelak tawa Girl.Boy rindu nak tengok senyuman manis Girl.tapi apakan daya.Girl dah tak de..

habis.....=)
so..yang bercouple tu..jagalah pasangan anda dengan sebaiknya.jangan bila dah takde.baru nak nyesal.selagi masih hidup.buatlah yang terbaik..=)(0=0)

jom gik rumah Kyra!!