Monday, October 18

18 Oktober 2010: Hari Lahir saya...

Salam...
 

Alhamdulillah...
Hari ini hari lahir saya...
Jadi, entri kali ini simple je...
 
SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN SAYA...
 
Hehe...

Doakan saya k...

Sekian...

; ahh bangsaku!

assalamualaikum readers.

di keheningan malam, dalam suasana malam sepi menjengah,
tiba-tiba dikejutkan dengan bingitan bunyi motosikal.
bising. amat bising dengan bunyi motosikal.
bukan satu. tapi banyak.

pagi esoknya di dada akhbar;
' 20 ditahan telibat dalam aktiviti lumba haram '

Belajar bahasa arab...ini cara looser belajar.

Kalau kau nak rasa hidup dekat negara Yamen, Parsi atau Iran, kau datang sahaja dekat UTM. Bersepah rakyat-rakyat dia buat tamadun dekat sini. Ok, bab bau macam haram J dan perangai bawak kereta memang nak suruh kena maki, itu kita tolak tepi dulu. Abang ipar aku sendiri orang Yamen kalau tak silap, jadi aku pun dah cukup masak dengan perangai mereka.

Semalam aku lepak dengan budak-budak dari Yamen. Itu pun aku tolong member nak buat projek. Jadi aku kena rakam segala apa yang mereka bincang. Bila lepak dengan diorang, aku satu hapa pun tak paham apa yang diorang carutkan. Yang aku dapat tangkap satu dua saja. Itu pun baki-baki ilmu dalam kepala masa aku belajar bahasa arab. Yes, aku bekas murid sekolah agama dato' klana petra maamor, jadi belajar bahasa arab adalah wajib. 


Gua seekor kambing

Gua seekor kambing
Gua jarang mandi
ORANG tu sibuk mandi
Badan bersih katanya
Badan wangi katanya
Gua tanya dia
Hati lu bersih?
Hati lu wangi?
Dia senyap


Jenayah Sihir..





Seorang suami melafazkan talak kepada si isteri dalam keadaan dipukau, yang melibatkan ilmu hitam, sahkan talaknya?

Seorang isteri disihir oleh suami supaya dikunci mulut dan ditutup kes untuk mendakwa si suami yang asyik memukul, menendang dan perbuatan yang lain.Teraniayakah si isteri?


Blogging: Elak Dari Sakitkan Hati Pembaca



Rasanya dah dua tiga kali dah pembaca blog ni tanya aku satu soalan yang lebih kurang sama.

Soalannya lebih kurang begini:

Jika ada pembaca blog terasa dengan hasil tulisan kita dan kononnya kita sedang kutuk dia secara besar-besaran dalam talian,
What will you do?

Alhamdulillah,
buat masa sekarang, aku tak dapat apa-apa rungutan dari pembaca yang terasa dengan tulisan aku.
Jika ada, dan dia berniat tak mahu kecoh,
aku harap dapat terima permohonan maaf dari aku
dan kalau perlu, berhubunglah dengan aku secara direct.


Dajal itu kacak (Part 1)


Tadi malam gua, Ijat serta Bun berbual mengenai Dajal. Semuanya bermula atas sebab bercerita mengenai hal 'boikot'.  Hal itu dikembangkan kepada tajuk Nabi-nabi. Kemudian dikembangkan lagi mengenai perang dunia. Dan akhir sekali sampai kepada cerita Dajal.

"Kau rasa camne rupa dajal tu ek?", Bun mengajukan soalan.

"Ntah, kata orang matanya satu", Ijat menyuarakan pendapat.

Macam ni kot yang ada dalam bayangan Ijat


"Aku rasa dia datang dengan rupa yang kacak", gua pun beri pendapat.

mungkin macam ni yang gua bayangkan

Suasana hening. Kedengaran bunyi burung tukang. Masing-masing menarik selimut.



Kongsi Knowledge - flash

kusut, G4, author blog kusut-blogs. lain2 info pasal kusut bleh cari kat blog tu ye

ok minggu ni kite cakap pasal flash. simple je. tapi kebanyakan kita tak berapa tau camne nak guna flash betul2, and tak sedar pun kadang2 kita sepatutnye guna flash. tips ni utk mane2 jenis kamera. tak perlu DSLR pun boleh berseronok dgn fotografi ^^

entry minggu ni sebenarnye adelah rewrite dan repost dari dua post dahulu kala kat blog aku. yg entry asal tu dalam english so aku translate lah

ok ape tu flash?


Karaoke tertutup di blog

Salam sejahtera...
Apakah yang anda buat semasa berblog?.  Maksud saya selain dari mengemaskini blog kesayangan anda...  Bagi saya, saya akan berkaraoke dengan senarai 14 lagu yang terpilih mengikut "mood" semasa saya, di muka blog "Lagu dan Permainan"...

 


Selalunya saya akan bertabiat (bukan bertarbiah tau) begini bila petang-petang, waktu orang dah balik ke rumah dari pejabat ataupun waktu malam atau awal pagi apabila saya tidur di kedai saya.  Bukannya takde rumah tapi kerana ada kerja yang nak disiapkan.

Inilah salah satu cara saya untuk melepaskan "tenaga negatif" yang boleh memudaratkan fikiran jika dibiarkan.  Sambil menyanyi / karaoke, kerja pun sama dibuat.  Jadi tak ada masalah...  Suara tak sedap takpe, asalkan perangai tu "sedap" mata orang yang memandang...

Wanita Zaman Berzaman

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 salam sejahtera warga 100 penulis..
maaf agak terbiar sepi 
sedang sibuk menguruskan hal graduasi Q
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

wanita warisan dunia
bak kata projek pistol
wanita satu dunia memang cantik dan layak untuk dicintai
tapi wahai kaum adam...
sebelum nak memiliki kaum hawa ni
kita kena buat persediaan awal
untuk apa?
haaa...pikir sendiri

Anakku!

Artikel ini adalah sumbangan dari fuzzyskuzzy

hallu! fuzzy di sini...hee :D 1st skali nk ucap terima kasih kpd moderator 100 penulis kerana mmberi kesempatan kepada saye untuk menulis di sni..ceh mcm mnang anugerah la plak kn rase..hihi ;p

baru-baru ni saye dpt berita gembira.kawan saye dah mengandung 2 bulan!! ^_^ dan ade lagi sorg kawan tu pulak insyaallah bulan depan baby nye keluar..wee~~ eh terasa tua pula mmpunyai kwn2 yg dah ade anak..saye muda lagi,baru 22tahun tapi kalau tgk muka mesti korg ingatkan 18 hik3 okay sila jangan menyampah,gurau ajer :D

Hidup Ini Singkat

Artikel ini adalah sumbangan dari Shaz

Salam & selamat sejahtera kepada semua. Salam perkenalan juga untuk semua. Terima kasih juga kepada 100penulis kerana sudi untuk menjemput saya menjadi penulis jemputan di 100penulis. Memang tak disangka sebenarnya, tapi terima kasih banyak-banyak

Saya sebenarnya baru balik dari hospital. Alhamdulillah adik saya dah discharge (admit ke hospital sebab accident dulu). Banyak sebenarnya yang berlaku sepanjang saya bermaustautin di hospital ni.. hehehehe.. pelbagai ragam dapat dilihat.. termasuk kejadian yang kadang-kadang buat saya terfikir balik akan diri sendiri. Ragam makcik yang sakit yang dijaga oleh "bakal madunya", kerenah ahli keluarga pesakit yang kadang-kadang melampau, dan juga berita kematian pesakit-pesakit yang lain... Hemmmm

Pendekatan Jurulatih Sebagai Pengurus Pasukan Bola Sepak.

Artikel ini adalah sumbangan dari EzzudRaza 
Persada bola sepak tanah air tidak pernah lari daripada krisis dan kemelut baik di peringkat nasional mahupun di peringkat negeri.Dari segi sejarah, bola sepak negara kita telah mula berkembang dari Liga semi-pro hinggalah sekarang dikenali sebagai Liga Super.Saya adalah jutaan peminat yang mengikuti zaman kegemilangan Dollah Salleh , Zainal Abidin Hassan kemudian diikuti Subadron Aziz, Azman Adnan dan Matlan Marjan.Nama-nama ini sebenarnya tidak asing lagi di era 80an dan 90an yang mana jika soalan siapa mereka diajukan kepada murid sekolah rendah pada ketika itu pun, mereka tahu siapa mereka dan apa posisi mereka.

US$2,000 TO BE WON!

Artikel ini adalah sumbangan kalerpensel86

teruja?teringin untuk memiliki?heee..let's join COCKROACH
CHALLENGE @ PestSummit Bali 2010!

what is cockroach challenge? It is only for the courageous pest management professionals!
Many of you out there will think ewww..yerkkkk...feels like to throw something up? heee, it's normal.
But for us in pest management industry, it a tiny interesting little creature although we have to bare with it's unpleasant smell! Yup, there's a few people in this industry still afraid with this tiny creature :) maybe geli should be the right word?